Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Działkę zalewa woda

a_kacper

Recommended Posts

Moja działka jest położona poniżej drogi ok 0.5m

Wszystko było OK do czasu kiedy była droga żwirowa, deszczówka spływała sobie tą drogą. Gdy wykonano asfalt drogę jeszcze podwyższono. Teraz deszczówka z całej okolicy (z drogi ok 300m) spywa na moją działkę, zalewając mnie doszczętnie. Napisałem pisemko do Urzędu Gminy o poprawienie drogi np. wykonanie kanalizacji deszczowej wzdłuż drogi na tym odcinku. Jednak w odpowiedzi zostałem poinformowany że moja działka całe życie była niżej i to mój problem :o

Nie wyobrażam sobie podwyższać terenu na działce 2000m2

CO MOGĘ ZROBIĆ?

Uważam że najlepiej odwołać się od decyzji Gminy. Wydaje mi się że modernizacja tej drogi gminej została przeprowadzona w sposób nieodpowiedni. Problem ten nie dotyczy tylko mnie. Część właścicieli robi coś na własną rękę i dość prowizorycznie jak najniższym kosztem chcąc uniknąć zalania w przyszłości. Nie wiem jak będzie na wiosne po roztopach.

Uważam że wykonawca powinien wykonać prace naprawcze.

Przecież logiczną sprawą było to że jak podwyższą teren to woda zaleje działki położone poniżej. Mogę przecież usypać "wał przeciw powodziowy" ale w ten sposób woda zaleje kolejnego sąsiada. To nie jest rozsądne rozwiązanie tej sytuacji.

Nie ma jakieśgo przepisu regulującego właśnie odpyw wody. Przecież to droga gminna! W mieście oczywiście kanalizacjia deszczowa jest przy każdej ulicy wiec nie wiem tu nie widzą problemu. Dodam że ulica jest może ok 2m od mojej działki

Po prostu Twojej gminie skończyły się pieniądze. Żeby coś z tą wodą zrobić gmina musi wystąpić o wydanie pozwolenia wodnoprawnego na odprowadzanie wód opadowych do wód lub do ziemi oraz wykonanie urządzeń wodnych związanych z budową drogi. A skoro nie ma kasy...

Mógłbyś ewentualnie próbować iść w kierunku, że niedopuszczalne jest odprowadzanie wód opadowych na sąsiednie posesje, traktując drogę gminną jako posesję będącą własnością gminy.

Jeżeli chciałbyś zrobić to zgodnie z sugestiami powyżej to masz duże szanse że zostaniesz przez gminę brzydko mówiąc "wydupcony" - bedziesz musiał zrobić projekt zjazdu i rowów, uzgodnić to wszystko, zapłacić za zajęcie pasa drogowego, zrobić projekt organizacji ruchu itd. itd. Jeżeli bedziesz robił to na "dziko" to dostaniesz karę za samowolkę.

A jak już Cię oskubią to wtedy zrobią odwodnienie drogi :)

Nie ma jakieśgo przepisu regulującego właśnie odpyw wody. Przecież to droga gminna! W mieście oczywiście kanalizacjia deszczowa jest przy każdej ulicy wiec nie wiem tu nie widzą problemu. Dodam że ulica jest może ok 2m od mojej działki

Działka w W-wie. Ulica przy działce nie ma odprowadzenie wód opadowych :) Część działki na której powstała ulica ( sfalt i śliczne chodniczki z kostki bauma ) moja, ale gmina "ma ją we władaniu" od 2 lat, czego nie była uprzejma wykazać w księgach wieczystych.

I mam wrażenie, że mogę im generalnie "skoczyć". Chodnik ponad 60 cm nad powierzchnią działki :):) Od chodnika do siatki - jakieś 40 cm :)

Nieźle, co ?

najbliższa kiepska pogoda zaczyna się od weekendu. Może poczekaj z decyzją na zlewę 8)

Zdecydowałam zrobić zjazd z głównej drogi, która jest powyżej naszego domu. No i pewnego dnia przyjeżdżamy /własnie wkopaliśmy szambo/ w trakcie oberwania chmury. Droga dojazdową płynie rzeka, na miejscu szamba jezioro :o

:o bardzo profesjonalne rady :lol:

gadac mi tu prosze czy jest jakis urzad czy instytucja gdzie moge sprawdzic np. nosnosc gruntu, poziom wod gruntowych, rodzaj gleby

:wink:

Dokładnie tak jak mówi Panda- zamawiasz badanie gruntu i przy okazji badanie agresywnosci wody. Wiesz na jakiej wysokości masz wodę.

Ja uważam, że budowanie bez takich badań to problemy na własne życzenie..

Co zrobić skoro po każdym średnim deszczu na terenie mojej działki stykającej się od strony małego ogródka z kilkoma sąsiadami, zbierają się spore kałurze ? Działka i dom są położone nieco niżej .Budowa jeszcze nie została zakończone, choć termin odbioru jest już blisko . Czy zrobienie odpływu należy do firmy deweloperskiej czy też będziemu musieli to zrobić we własnym zakresie sami czy też może w porozumieniu z sąsiadami ?

dzieki za podpowiedz :D

jeszcze jedno pytanie, czy taki geodeta czy geotechnik jest w stanie sprawdzic na jakis mapach jaki jest poziom wod gruntowych?

Raczej geolog - sam zmierzy poziom wód grunowych. Ja za odwiert płaciłem 100PLN - dla mojego psokoju zostały zorbione trzy. W sumie dziwne, że nie chcieli takich badań przy pozwoleni na budowę.