Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Działkę zalewa woda

a_kacper

Recommended Posts

mi też zalewa działkę....ale sąsiad....ma podwyższony grunt( ma do tego oczywiście prawo)...a woda z jego działki spływa na moją i zalewa mi fundamenty..odwoływałam się i co??? i nic...ponoć mój problem... :evil: :evil: :evil: Nikt nic nie może zrobić....że lepiej pogadac z sąsiadem..a sąsiad co zrobił??

wkopał wiadro w ziemię :evil:

mi też zalewa działkę....ale sąsiad....ma podwyższony grunt( ma do tego oczywiście prawo)...a woda z jego działki spływa na moją i zalewa mi fundamenty..odwoływałam się i co??? i nic...ponoć mój problem... :evil: :evil: :evil: Nikt nic nie może zrobić....że lepiej pogadac z sąsiadem..a sąsiad co zrobił?? wkopał wiadro w ziemię wyżłobił sobie rów który skierował na moją posesję.... O tak..napewno się dogadamy :evil:

Na to jest paragraf...

on ma w nosie...to typ tzw wrzoda na d...e z którym ciężko sobie poradzić, dzwoniłam po wszelakich urzedach...za każdym razem słyszłam że najlepiew sprawa cywilna...ale mi zalezy na czasie...a nie na bieganiu po sądach :(

Mur ? Betonowy ( beton na tamy ?)

Co zrobić skoro po każdym średnim deszczu na terenie mojej działki stykającej się od strony małego ogródka z kilkoma sąsiadami, zbierają się spore kałurze ? Działka i dom są położone nieco niżej .Budowa jeszcze nie została zakończone, choć termin odbioru jest już blisko . Czy zrobienie odpływu należy do firmy deweloperskiej czy też będziemu musieli to zrobić we własnym zakresie sami czy też może w porozumieniu z sąsiadami ?

• 3 years później...
No właśnie - a czy paragraf na bycie zalewanym przez drogę gminna jest taki sam? Po remoncie drogi wszystkie wody opadowe schodzą na moją działkę - rozmawiałem na razie z gościem gminy, który sam przyznał, że taki remont był bez sensu (bo drodze brakuje jakiegokolwiek odwodnienia itp.). Do kogo najlepiej zwrócić się w tej sprawie - do samej gminy? Do tego część wody pochodzi z drogi krajowej przebiegającej powyżej - czy tutaj odwoływać się przez gminę, bezpośrednio do lokalnego oddziału GDDKiA, czy jeszcze jakoś inaczej? Chciałem ruszać z budową jeszcze w tym roku no i może być ciężko w sytuacji, kiedy cała ta woda przelewa mi się przez murek na działkę.

• 10 months później...
No właśnie - a czy paragraf na bycie zalewanym przez drogę gminna jest taki sam? Po remoncie drogi wszystkie wody opadowe schodzą na moją działkę - rozmawiałem na razie z gościem gminy, który sam przyznał, że taki remont był bez sensu (bo drodze brakuje jakiegokolwiek odwodnienia itp.). Do kogo najlepiej zwrócić się w tej sprawie - do samej gminy? Do tego część wody pochodzi z drogi krajowej przebiegającej powyżej - czy tutaj odwoływać się przez gminę, bezpośrednio do lokalnego oddziału GDDKiA, czy jeszcze jakoś inaczej? Chciałem ruszać z budową jeszcze w tym roku no i może być ciężko w sytuacji, kiedy cała ta woda przelewa mi się przez murek na działkę.

Ja mam ten sam problem. Dom już wybudowany :(.

Nie mam pojęcia jak do tego podejść, ale jak tylko mocniej pada z odcinka 100m drogi cała woda wali do mnie na działkę.

W Krakowie to chyba ZIKiT jest za to odpowiedzialny, ale nie wiem na jakie przepisy się powołać.

Pomocy.