pomaranczowymis 24.10.2006 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2006 Witam! Być może ktoś ma wiedzę lub doświadczenie w kwestii rejestracji samochodów... Chciałabym się dowiedzieć czy możliwa jest rejestracja samochodu sprowadzonego z zagranicy, który właśnie za granicą miał zmienioną karoserię (z powodu jej zniszczenia). Auto w tej chwili ma 2 numery nadwozia - nowy na karoserii plus przyspawaną obok płytkę ze starym numerem. We Francji samochód był zarejestrowany, jest to najzupełniej legalne i podobno nie takie rzadkie. Wiem że Prawo o Ruchu Drogowym zabrania zmieniania elementów, na których widoczne są numery identyfikacyjne (czyli m.in. nadwozia). Pytanie jak ma się ten zakaz do sprowadzania samochodów z już zmienioną karoserią? Dodam że oprócz dowodu rejestracyjnego posiadam: - zaświadczenie od warsztatu we Francji że zmienili oni nadwozie (z obydwoma numerami), - umowę sprzedaży karoserii przez poprzedniego właściciela dla warsztatu - zaświadczenie z Francji że samochód może być dopuszczony do ruchu. Będę bardzo wdzięczna za pomoc ponieważ sprawa spędza mi sen z powiek... Liczę na forumowiczów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 24.10.2006 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2006 Nie zabrania zmieniania. Po prostu taka zmiana musi zostać odnotowana w dowodzie rejestracyjnym i musisz mieć dokumenty które potwierdzą, iż "buda" pochodzi z legalnego źródła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pomaranczowymis 24.10.2006 15:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2006 Niestety, Ustawa Prawo o Ruchu Drogowym z dnia 20 czerwca 1997 r. mówi: 4. Zabrania się: (...) 5) wymiany nadwozia pojazdu posiadającego cechy identyfikacyjne, o których mowa w ust. 3a pkt 1; Patrz ust. 3a pkt.1: 3a. Pojazd uczestniczący w ruchu powinien posiadać nadane przez producenta, z zastrzeżeniem art. 66a, cechy identyfikacyjne: 1) numer VIN albo numer nadwozia, podwozia lub ramy; Jak dla mnie to jest jednoznaczny zakaz wymiany nadwozia, natomiast pochodzenie karoserii auta ja mam akurat legalne i udokumentowane, pytanie jak na to spojrzą w urzędzie jeśli wymiana nastąpiła jakiś czas temu i za granicą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pomaranczowymis 14.11.2006 10:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2006 Witam ponownie, Właśnie dostaliśmy z urzędu decyzję negatywną, bo samochód to składak, a takich w Polsce podobno rejestrować nie można... No cóż, nie zgadzam sie z tym, bo wg prawa składak to samochód, zmontowany poza wytwórnią, a w tym przypadku tak nie jest. Wymieniono w nim karoserię jako część zamienną, zgodnie z prawem obowiązującym w danym kraju. Może ktoś wpadnie jeszcze na jakiś pomysł, bo mimo że wszystko wydaje się być zrobione legalnie, to urząd odmawia mi rejestracji samochodu Powoli tracę nadzieję... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hobo2000 29.11.2006 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2006 numerem rejestracyjnym jest numer,ktory przynalezy do karoseri,czyli w tym wypadku samochod otrzymal obce podwozie ,silnik i reszte.Przy rejestracji powinnas podac numer tylko ktory przynalezy do karoseri,jak zwykle,urzednik pokazuje swoja wladze bo ma dlugopis,i siedzi po drugiej stronie okienka,powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts