Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rejestracja samochodu ze zmienioną karoserią

pomaranczowymis

Recommended Posts

Witam!

Być może ktoś ma wiedzę lub doświadczenie w kwestii rejestracji samochodów...

Chciałabym się dowiedzieć czy możliwa jest rejestracja samochodu sprowadzonego z zagranicy, który właśnie za granicą miał zmienioną karoserię (z powodu jej zniszczenia). Auto w tej chwili ma 2 numery nadwozia - nowy na karoserii plus przyspawaną obok płytkę ze starym numerem. We Francji samochód był zarejestrowany, jest to najzupełniej legalne i podobno nie takie rzadkie.

Wiem że Prawo o Ruchu Drogowym zabrania zmieniania elementów, na których widoczne są numery identyfikacyjne (czyli m.in. nadwozia). Pytanie jak ma się ten zakaz do sprowadzania samochodów z już zmienioną karoserią?

Dodam że oprócz dowodu rejestracyjnego posiadam:

- zaświadczenie od warsztatu we Francji że zmienili oni nadwozie (z obydwoma numerami),

- umowę sprzedaży karoserii przez poprzedniego właściciela dla warsztatu

- zaświadczenie z Francji że samochód może być dopuszczony do ruchu.

Będę bardzo wdzięczna za pomoc ponieważ sprawa spędza mi sen z powiek... Liczę na forumowiczów :wink:

Niestety, Ustawa Prawo o Ruchu Drogowym z dnia 20 czerwca 1997 r. mówi:

4. Zabrania się:

(...)

5) wymiany nadwozia pojazdu posiadającego cechy identyfikacyjne, o których mowa w ust. 3a pkt 1;

Patrz ust. 3a pkt.1:

3a. Pojazd uczestniczący w ruchu powinien posiadać nadane przez producenta, z zastrzeżeniem art. 66a, cechy identyfikacyjne:

1) numer VIN albo numer nadwozia, podwozia lub ramy;

Jak dla mnie to jest jednoznaczny zakaz wymiany nadwozia, natomiast pochodzenie karoserii auta ja mam akurat legalne i udokumentowane, pytanie jak na to spojrzą w urzędzie jeśli wymiana nastąpiła jakiś czas temu i za granicą...

• 3 weeks później...

Witam ponownie,

Właśnie dostaliśmy z urzędu decyzję negatywną, bo samochód to składak, a takich w Polsce podobno rejestrować nie można... No cóż, nie zgadzam sie z tym, bo wg prawa składak to samochód, zmontowany poza wytwórnią, a w tym przypadku tak nie jest. Wymieniono w nim karoserię jako część zamienną, zgodnie z prawem obowiązującym w danym kraju.

Może ktoś wpadnie jeszcze na jakiś pomysł, bo mimo że wszystko wydaje się być zrobione legalnie, to urząd odmawia mi rejestracji samochodu :( Powoli tracę nadzieję...

• 3 weeks później...
numerem rejestracyjnym jest numer,ktory przynalezy do karoseri,czyli w tym wypadku samochod otrzymal obce podwozie ,silnik i reszte.Przy rejestracji powinnas podac numer tylko ktory przynalezy do karoseri,jak zwykle,urzednik pokazuje swoja wladze bo ma dlugopis,i siedzi po drugiej stronie okienka,powodzenia :lol: