kaprysek 24.10.2006 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2006 witam pilnie potrzebuję informacji czy wydanie warunkow zabudowy na życzenie potencjalnego inwestora (nie będącego właścicielem działki) jest rownoznaczne ze zmianą przeznaczenia gruntu z rolnego na budowlany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 24.10.2006 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2006 Nie (niezależnie od tego, kto występował o WZ).Działka pozostaje rolna, ale z prawem zabudowy (co potocznie na to samo wychodzi).Jeśli chodzi o zmianę użytku (w ewidencji gruntów) z R na B to nie jest to możliwe. Można to zrobić dopiero po wybudowaniu domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaprysek 24.10.2006 22:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2006 witaj OSKAR dziękuję za szybką odpowiedź, prosząc zarazem o dalszą pomoc mam problem i wiele wątpliwości odnośnie tego jak go rozwiązać sprawa wygląda następująco: 1. znalazłam śliczne pole2. jako ewentualny nabywca wystąpiłam o warunki zabudowy (długo to trwało i nie są zadowalające, ale w końcu je otrzymałam) 3. właściciel w tym czasie dokonał wydzielenia "mojej" części z całego pola4. sprawa skomplikowała się przed sporządzeniem aktu notarialnego, notariusz po zapoznaniu się z dokumentami, zajął stanowisko, że nie mogę tego gruntu zakupić po cenie działki rolnej, ponieważ otrzymałam warunki zabudowy i tym samym działka w jego opinii stała się działką budowlaną, tym samym zyskując na wartości dla mnie to zupełnie nielogiczne, bo skoro każdy może wystąpić o warunki zabudowy, to czasem można sprawić właścicielowi wątpliwą przysługę ale prawo nie zawsze idzie w parze z logiką i być może nie mam racji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 25.10.2006 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2006 Nie do końca rozumiem. Nie ma jakichś odgórnie ustalonych cen działek rolnych i budowlanych (ani np. przelicznika miedzy cenami jednych czy drugich). O cenie decydują sprzedający i kupujący, a zasadniczy wpływ mają położenie, uzbrojenie, przeznaczenie itp. Stąd spór z notariuszem jest dla mnie irracjonalny. Dogadaliście się co do ceny, a on tylko spisuje akt. Jeśli zaniżyliście cenę, to o swoje upomni się wkrótce urząd skarbowy - a notariusz nie jest na pewno jego przedstawicielem. Czyżby więc chodziło o wysokość taksy notarialnej? Jeśli tak - idź do innego notariusza.P.S. Gratuluję WZ na 10 arową działkę. Gminy najczęściej zasłaniają się dolną granicą 30 arów. A co do samej treści WZ - jeśli zgodnie z nimi coś sensownego da się jednak wybudować, to nie ma sensu odwoływać się. Lepszy wróbel w garści niż kanarek na dachu. Może potem wróbla da się trochę przemalować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaprysek 25.10.2006 08:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2006 OSKAR poukładam to sobie a Ty jeśli możesz skonsultuj ewentualne błędy myślowe 1. chciałam działkę 10 arową, a skoro nie jestem rolnikiem i działka jest mniejsza niż 30 arów (ponoć to też ważne i nawet rolnik tego nie przeskoczy) miałam obowiązek wystąpić o warunki zabudowy 2. cena ze sprzedającym za grunt jest ustalona, działka wydzielona, pozostaje sporządzenie aktu3. czy notariusz ma rację twierdząc, że po wydaniu warunków zabudowy jest to już działka budowlana a nie rolna?4. czy nazwa "grunt rolny z prawem do zabudowy" jest prawnie poprawna i czy dla US jest to jednoznaczne z działką budowlaną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 25.10.2006 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2006 Działka rolna z prawem zabudowy (tak się to określa w przypadku wydanych warunków zabudowy) ma na pewno większą wartość (także dla US) niż grunt rolny.Moim zdaniem mówić można o działce że jest "budowlana" wtedy, gdy jest miejscowy plan zagospodarowania.Co o tym sądzi US? Zależy od "taryfikatora", czyli tabeli z cenami, które zdaniem US powinny być osiągane w transakcjach na danym terenie. Można "zbić" cenę (a więc i podatek), wg mnie będą istotne wymiary działki, pierwszy argument raczej nie.ANR - w zasadzie nic nie ryzykujesz, agencja w 99.99 proc. przypadków nie korzysta z prawa pierwokupu.VAT - większość US nalicza go przy sprzedaży drugiej działki w danym roku (płaci sprzedający). Jak jest w konkretnym US - trzeba wysondować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts