Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

warunki zabudowy = zmiana przenaczenia działki z R na B?

kaprysek

Recommended Posts

Nie (niezależnie od tego, kto występował o WZ).

Działka pozostaje rolna, ale z prawem zabudowy (co potocznie na to samo wychodzi).

Jeśli chodzi o zmianę użytku (w ewidencji gruntów) z R na B to nie jest to możliwe. Można to zrobić dopiero po wybudowaniu domu.

witaj OSKAR

dziękuję za szybką odpowiedź, prosząc zarazem o dalszą pomoc

mam problem i wiele wątpliwości odnośnie tego jak go rozwiązać

sprawa wygląda następująco:

1. znalazłam śliczne pole

2. jako ewentualny nabywca wystąpiłam o warunki zabudowy (długo to trwało i nie są zadowalające, ale w końcu je otrzymałam)

3. właściciel w tym czasie dokonał wydzielenia "mojej" części z całego pola

4. sprawa skomplikowała się przed sporządzeniem aktu notarialnego, notariusz po zapoznaniu się z dokumentami, zajął stanowisko, że nie mogę tego gruntu zakupić po cenie działki rolnej, ponieważ otrzymałam warunki zabudowy i tym samym działka w jego opinii stała się działką budowlaną, tym samym zyskując na wartości

dla mnie to zupełnie nielogiczne, bo skoro każdy może wystąpić o warunki zabudowy, to czasem można sprawić właścicielowi wątpliwą przysługę

ale prawo nie zawsze idzie w parze z logiką i być może nie mam racji?

Nie do końca rozumiem. Nie ma jakichś odgórnie ustalonych cen działek rolnych i budowlanych (ani np. przelicznika miedzy cenami jednych czy drugich). O cenie decydują sprzedający i kupujący, a zasadniczy wpływ mają położenie, uzbrojenie, przeznaczenie itp. Stąd spór z notariuszem jest dla mnie irracjonalny. Dogadaliście się co do ceny, a on tylko spisuje akt. Jeśli zaniżyliście cenę, to o swoje upomni się wkrótce urząd skarbowy - a notariusz nie jest na pewno jego przedstawicielem. Czyżby więc chodziło o wysokość taksy notarialnej? Jeśli tak - idź do innego notariusza.

P.S. Gratuluję WZ na 10 arową działkę. Gminy najczęściej zasłaniają się dolną granicą 30 arów. A co do samej treści WZ - jeśli zgodnie z nimi coś sensownego da się jednak wybudować, to nie ma sensu odwoływać się. Lepszy wróbel w garści niż kanarek na dachu. Może potem wróbla da się trochę przemalować?

OSKAR poukładam to sobie a Ty jeśli możesz skonsultuj ewentualne błędy myślowe

1. chciałam działkę 10 arową, a skoro nie jestem rolnikiem i działka jest mniejsza niż 30 arów (ponoć to też ważne i nawet rolnik tego nie przeskoczy) miałam obowiązek wystąpić o warunki zabudowy

2. cena ze sprzedającym za grunt jest ustalona, działka wydzielona, pozostaje sporządzenie aktu

3. czy notariusz ma rację twierdząc, że po wydaniu warunków zabudowy jest to już działka budowlana a nie rolna?

4. czy nazwa "grunt rolny z prawem do zabudowy" jest prawnie poprawna i czy dla US jest to jednoznaczne z działką budowlaną?

Działka rolna z prawem zabudowy (tak się to określa w przypadku wydanych warunków zabudowy) ma na pewno większą wartość (także dla US) niż grunt rolny.

Moim zdaniem mówić można o działce że jest "budowlana" wtedy, gdy jest miejscowy plan zagospodarowania.

Co o tym sądzi US? Zależy od "taryfikatora", czyli tabeli z cenami, które zdaniem US powinny być osiągane w transakcjach na danym terenie. Można "zbić" cenę (a więc i podatek), wg mnie będą istotne wymiary działki, pierwszy argument raczej nie.

ANR - w zasadzie nic nie ryzykujesz, agencja w 99.99 proc. przypadków nie korzysta z prawa pierwokupu.

VAT - większość US nalicza go przy sprzedaży drugiej działki w danym roku (płaci sprzedający). Jak jest w konkretnym US - trzeba wysondować.