płebla 24.10.2006 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2006 Witam.Moze ktos doradzi jaki wybrać kociołek do domku 175m2 z garażem w bryle.Ocieplony 12 cm styropian.Sporo okien na parterze.Nie znam sie zbytnio na tym, a każdy przedstawiciel poszczególnych firm takich jak Junke...,Wiessm...,Vaila.,,,, itd zachwala swoje i stawia na pierwszym miejscu ,zgłupieć mozna od tego.Ja nawet nie jestem pewna ile KW wystarczy na tą powierzchnię .Ktos doradza mi kociołek II funkcyjny z wbudowanym zasobnikiem 60 l o mocy 24 KW ale cos mi sie wydaje że to troche za dużo.Z niecierpliwością bedę oczekiwać odp.PZD.PŁEBLA Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/64605-kto-doradzi-jaki-kocio%C5%82ek-na-175-m2/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzes z Krakowa 24.10.2006 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2006 Ja mam dom o podobnej wielkosci do Twojego i tez ocieplony 12 cm + 30 cm PTH dlatego tez doradze ci taki kociol jaki sam mam czyli Valllant EcoCompact Jest to kociol kondensacyjny o modulowanej mocy 9-21 KW wraz ze zbiornikiem 100l ladowany warstwowo co zapewnia barzdo duzą efektywnosc. Jego zwarta i estetyczna obudowa pozwolila mi zamontowac ten kociol w kuchni ktorej nie szpeci swym wygladem. Mam tak dobrany projekt ze wszystkie pobory cieplej wody sa bardzo blisko (obok kuchni jest mala lazienka a nad kuchnia jest wieksza lazienka na poddaszu) zatem nie potrezbuje cyrkulacji co jak czytam tutaj na forum jest to czasami zmora innych uzytkownikow ktorzy twierdza ze cyrkulacja jest przyczyna szybkiego wychladzania sie zbiornika. Zreszta keidys jego zalety jzu opisywalem tutaj wiec jak poszukasz to znajdziesz Pozdrawiam i polecam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/64605-kto-doradzi-jaki-kocio%C5%82ek-na-175-m2/#findComment-1420292 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 24.10.2006 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2006 Witam. Moze ktos doradzi jaki wybrać kociołek do domku 175m2 z garażem w bryle.Ocieplony 12 cm styropian.Sporo okien na parterze. Nie znam sie zbytnio na tym, a każdy przedstawiciel poszczególnych firm takich jak Junke...,Wiessm...,Vaila.,,,, itd zachwala swoje i stawia na pierwszym miejscu ,zgłupieć mozna od tego. Ja nawet nie jestem pewna ile KW wystarczy na tą powierzchnię . Ktos doradza mi kociołek II funkcyjny z wbudowanym zasobnikiem 60 l o mocy 24 KW ale cos mi sie wydaje że to troche za dużo. Z niecierpliwością bedę oczekiwać odp. PZD. PŁEBLA Widzę, że gazówka... myslę że tu dobrze będzie zamontować Viessmanna WH1B z zasobnikiem Biawar Nibe Mega oraz grzałką elektryczną (choć w sumie gaz wyjdzie taniej) lub 2F Viessmanna V222. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/64605-kto-doradzi-jaki-kocio%C5%82ek-na-175-m2/#findComment-1420317 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
płebla 25.10.2006 12:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2006 Witam. Moze ktos doradzi jaki wybrać kociołek do domku 175m2 z garażem w bryle.Ocieplony 12 cm styropian.Sporo okien na parterze. Nie znam sie zbytnio na tym, a każdy przedstawiciel poszczególnych firm takich jak Junke...,Wiessm...,Vaila.,,,, itd zachwala swoje i stawia na pierwszym miejscu ,zgłupieć mozna od tego. Ja nawet nie jestem pewna ile KW wystarczy na tą powierzchnię . Ktos doradza mi kociołek II funkcyjny z wbudowanym zasobnikiem 60 l o mocy 24 KW ale cos mi sie wydaje że to troche za dużo. Z niecierpliwością bedę oczekiwać odp. PZD. PŁEBLA Widzę, że gazówka... myslę że tu dobrze będzie zamontować Viessmanna WH1B z zasobnikiem Biawar Nibe Mega oraz grzałką elektryczną (choć w sumie gaz wyjdzie taniej) lub 2F Viessmanna V222. Pozdrawiam Dzieki za podpowiedz nie omieszkam sprawdzić tych kociołków i dowiedziec sie czegos więcej. PZD. Płebla Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/64605-kto-doradzi-jaki-kocio%C5%82ek-na-175-m2/#findComment-1421639 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 25.10.2006 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2006 Jeszcze WOLF, Immergas, Junkers, Brotje, Buderus i kilka innych.Najpier okreś warunki np:- powirzchnia do ogrzania- podłogówka czy nie- wydajność CWU- bilans energetyczny domu- rodziaj kotła (atmosferyczny, z zamkniętą komorą, kondensat)...i wtedy zrób sobie ranking ofert.Potem sprawdź któe serwisy masz najbliżej i kto daje najdłuższą gwarnację.Tyle na gorąco. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/64605-kto-doradzi-jaki-kocio%C5%82ek-na-175-m2/#findComment-1421982 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
płebla 25.10.2006 18:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2006 Jeszcze WOLF, Immergas, Junkers, Brotje, Buderus i kilka innych. Najpier okreś warunki np: - powirzchnia do ogrzania - podłogówka czy nie - wydajność CWU - bilans energetyczny domu - rodziaj kotła (atmosferyczny, z zamkniętą komorą, kondensat) ...i wtedy zrób sobie ranking ofert. Potem sprawdź któe serwisy masz najbliżej i kto daje najdłuższą gwarnację. Tyle na gorąco. Pozdrawiam Dzieki wielkie za odp. Złyszałam o tych firmach a nawet widziałam kilka produktów. Prawda jest taka ze dopiero badam teren bo sie nie znam na tym. POW.do ogrzania mieszkalna 157 m2 do tego garaz 18-20 który tez troche chce ogrzac.Ogolnie mówiąc na razie dwie osóbki zamieszkaja potem moze wiecej ale to nie wiadomo.2 łazienki na górze,w jednej wanna 180 w drugiej prysznic,na dole kuchnia i ubikacja. W salonie kominek jako dodatek ok.16 Kw .Zimową porą lubie ciepełko ale nie chce zeby mnie rachunki za gaz zrujnowały . PZD. Płebla Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/64605-kto-doradzi-jaki-kocio%C5%82ek-na-175-m2/#findComment-1422259 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzióbek 25.10.2006 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2006 Najlepiej to rozeznaj się w swoim terenie jak jest z serwisem, czy nie ma problemów, moze jest grupa budujaca w Twoich okolicach. U mnie to wiem, że jedna firma ma serwis super rozbudowany, zero problemów, z drugą kiepsko. Tak jak z kominami: schiedel przewodzi a ibf wycofuje przedstawiciela Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/64605-kto-doradzi-jaki-kocio%C5%82ek-na-175-m2/#findComment-1422392 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
płebla 25.10.2006 20:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2006 Najlepiej to rozeznaj się w swoim terenie jak jest z serwisem, czy nie ma problemów, moze jest grupa budujaca w Twoich okolicach. U mnie to wiem, że jedna firma ma serwis super rozbudowany, zero problemów, z drugą kiepsko. Tak jak z kominami: schiedel przewodzi a ibf wycofuje przedstawiciela Ooooo dzieki wielkie z tym serwisem faktycznie trzeba o tym pomysleć.Domek 17 km pod W-wą więc chyba nie powinnam miec problemów. PZD. PŁEBLA Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/64605-kto-doradzi-jaki-kocio%C5%82ek-na-175-m2/#findComment-1422415 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzióbek 25.10.2006 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2006 Najlepiej to rozeznaj się w swoim terenie jak jest z serwisem, czy nie ma problemów, moze jest grupa budujaca w Twoich okolicach. U mnie to wiem, że jedna firma ma serwis super rozbudowany, zero problemów, z drugą kiepsko. Tak jak z kominami: schiedel przewodzi a ibf wycofuje przedstawiciela Ooooo dzieki wielkie z tym serwisem faktycznie trzeba o tym pomysleć.Domek 17 km pod W-wą więc chyba nie powinnam miec problemów. PZD. PŁEBLA a to różnie bywa, na jednym terenie działa jedna firma, która wypiera inne np. u mnie nie dostanę wogóle pustaków maxa, tylko pth, a gdzie indziej pth jest słabo dostępny. Tak samo może być z kotłami, dużo sprzedających, ale mało serwisantów, a to wiąże się z problemami z częściami, długim czasem oczekiwania itp. Lepiej się popytać Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/64605-kto-doradzi-jaki-kocio%C5%82ek-na-175-m2/#findComment-1422431 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
płebla 26.10.2006 12:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2006 Najlepiej to rozeznaj się w swoim terenie jak jest z serwisem, czy nie ma problemów, moze jest grupa budujaca w Twoich okolicach. U mnie to wiem, że jedna firma ma serwis super rozbudowany, zero problemów, z drugą kiepsko. Tak jak z kominami: schiedel przewodzi a ibf wycofuje przedstawiciela Ooooo dzieki wielkie z tym serwisem faktycznie trzeba o tym pomysleć.Domek 17 km pod W-wą więc chyba nie powinnam miec problemów. PZD. PŁEBLA a to różnie bywa, na jednym terenie działa jedna firma, która wypiera inne np. u mnie nie dostanę wogóle pustaków maxa, tylko pth, a gdzie indziej pth jest słabo dostępny. Tak samo może być z kotłami, dużo sprzedających, ale mało serwisantów, a to wiąże się z problemami z częściami, długim czasem oczekiwania itp. Lepiej się popytać Dzięki Dzióbek. Załuszmy że JUNKERS mam dwie ulice od domu. Serwis tez wyglada na to że jest OK!!! To w dalszym ciągu nie wiem jaki kociołej tej firmy PŁEBLA Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/64605-kto-doradzi-jaki-kocio%C5%82ek-na-175-m2/#findComment-1423527 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
płebla 30.10.2006 21:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2006 Ja mam dom o podobnej wielkosci do Twojego i tez ocieplony 12 cm + 30 cm PTH dlatego tez doradze ci taki kociol jaki sam mam czyli Valllant EcoCompact Jest to kociol kondensacyjny o modulowanej mocy 9-21 KW wraz ze zbiornikiem 100l ladowany warstwowo co zapewnia barzdo duzą efektywnosc. Jego zwarta i estetyczna obudowa pozwolila mi zamontowac ten kociol w kuchni ktorej nie szpeci swym wygladem. Mam tak dobrany projekt ze wszystkie pobory cieplej wody sa bardzo blisko (obok kuchni jest mala lazienka a nad kuchnia jest wieksza lazienka na poddaszu) zatem nie potrezbuje cyrkulacji co jak czytam tutaj na forum jest to czasami zmora innych uzytkownikow ktorzy twierdza ze cyrkulacja jest przyczyna szybkiego wychladzania sie zbiornika. Zreszta keidys jego zalety jzu opisywalem tutaj wiec jak poszukasz to znajdziesz Pozdrawiam i polecam Witam. Dziękuje za odp. Jesli chodzi o ten kociołek to on jest kondenstatem,a z tego co wyczytałam na forum to przy takim wyborze trzeba przewymiarowac grzejniki.Czyli podwyzszy mi sie koszt tzw.kotłowni. Ciekawa jestem ile kosztował Cie ten kociołek wraz z niezbednymi akcesoriami. A ja nie ukrywam ze srodki finansowe mam dość ograniczone. Niestety w moim domku tylko jedna łazienka byłaby nad kotłownią,toaleta obok a kuchnia kilka metrów dalej to samo druga łazienka na gorze,wiec chyba bede musiala robic cyrkulacje. Ktos mi doradzil Junkersa EUROSTAR I funkcyj. 8-24 Kw plus zasobnik 120 litrow ale nie wiedzialam ze cyrkulacja wychladza wode w zasobniku wiec juz teraz sama nie wiem. Pozdrawiam Płebla Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/64605-kto-doradzi-jaki-kocio%C5%82ek-na-175-m2/#findComment-1430421 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nom 31.10.2006 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2006 Ktos mi doradzil Junkersa EUROSTAR I funkcyj. 8-24 Kw plus zasobnik 120 litrow ale nie wiedzialam ze cyrkulacja wychladza wode w zasobniku wiec juz teraz sama nie wiem. Pozdrawiam Płebla No ale masz od razu ciepła wodę z kranu, bez cyrkulacji trzeba poczekać. Nie robiłem pomiarów ile zużycie gazu jest większe z i bez cyrkulacji, ale kiedyś mierzyłem, bez cyrkulacji woda w 120l zbiorniku traciła 8*C na dobę a z cyrkulacją 15*C. Ponadto cyrkulację zawszę można zakręcić, a dorobić trudniej. Jedyne co to pompy cyrkulacyjnej bym nie kupował (300zł + sterownik 40zł), bo u mnie świetnie działa grawitacyjnie więc w ogóle nie pracuje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/64605-kto-doradzi-jaki-kocio%C5%82ek-na-175-m2/#findComment-1431145 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts