Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ja palę owsem od 2007 roku, posiadam palnik Agrotec, palnik sprawuje się dobrze, wada tego palnika to brak automatycznego rozpalania, zalety to mała awaryjność, prosta obsługa, szybki montaż i demontaż (po demontażu mogę w piecu palić tradycyjnie co jest przydatne w przypadku awarii palnika czy braku prądu, palnik ma też małe wymagania odnośnie ciągu kominowego). Jeśli chodzi o jakość owsa to trzeba bardzo uważać jeden pali się jak benzyna inny często z bliżej nie określonych powodów pali się słabo, przed zakupem należy wypróbować, ja mimo że uprawiam sam owies nie zawsze udaje mi się zebrać owies najlepszej jakości, wilgotność, zawartość chwastów i ziemi to wpływa na jakość owsa pozatym ważna jest odmiana, sieję odmianę Bolko i drugą Sławko uważam że są dobre do celów energetycznych.

A czy nie szkoda ścinać dębów i buków, czy też zanieczyszczać powietrza spalając węgiel. Owies to źródło ciepła w pełni odnawialne, co roku wyrasta nowy, pochłonie tyle dwutlenku węgla lub więcej, co sam wytworzy podczas spalania, popiół można użyć jako nawóz zawiera potas i fosfor oraz śladowe ilości innych pożytecznych pierwiastków.

Ja tu z uśmiechem na ustach a tu odrazu takie nerwy. :)

Nie ukrywam że zajmuję się sprzedażą kotłów na biomasę ,w tym Grapalami(można zobaczyć w historii).

Nie muszę posługiwać się alisami uzytkowników by promować kocioł jak to próbuje robić firma X

Nie muszę sobie nabijać postów na tematach o niczym od października 2010 by się uwiarygodnić :)--> "Zresztą wystarczy popatrzyć na historie napisanych postów kolego fajkowski." :)

Zresztą użytkownicy kotłów piszą na tym forum dzieląc się swoimi spostrzeżeniami, problemami, rozwiązaniami a nie wałkują 3 tematy

Jaki fajny kocioł X bo ma zapalarke

Jaki fajny kocioł X bo ma zapalarke, i wspołpracuje z pogodówką

Jaki fajny kocioł X bo ma zapalarkę i może pracować na ekogroszku.

I kto tu jest żałosny?

• 3 weeks później...
Tak na marginesie i poważnie pisząc to nie ma w Polsce (polskiej produkcji) lepiej dostosowanego do spalania biomasy (owsa w tym) kotła niż Granpal i tu muszę się z kolegą Kroitzem zgodzić. I nie mówię dlatego, że sam mam taki, ale takie są fakty. 90% kotłów na naszym rynku to kotły z retortą robioną pod węgiel, do których później dorobiono możliwość palenia owsem, reszta to typowe kotły z podajnikiem wrzutkowym na pellet, producentom Granpala od samego początku przyświecała myśl palenia wszelkiego rodzaju biomasą począwszy od pelletu poprzez różnego rodzaju zboża, kukurydzę, pestki np. wiśni, torf, wióry w zasadzie wszystko co przez podajnik przejdzie :-)

• 10 years później...