bendzamin 24.10.2006 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2006 Jakie macie znane i sprawdzone sposoby na zabezpieczenie przyłacza wodnego na zimę (mam na myśli oczywiście odcinek z wodomierzem ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Enio 24.10.2006 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2006 też jestem zainteresowany.. rura z ziemi wystaje i nie wiem jak ją zabezpieczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 24.10.2006 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2006 też jestem zainteresowany.. rura z ziemi wystaje i nie wiem jak ją zabezpieczyć. najlepiej opkopać do najbliższego kolanka w ziemi i do dołu i zaspać poniżej strefy przemarzania gruntu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 25.10.2006 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2006 przed zeszłą zimą miałem w domu ( stan surowy ) już wodomierz i uzywałem tej wody , na zimę dom był nieogrzewany , zima była mroźna wodomierz i rury w domu pozawijałem czym się dało , wełną , kocami, ponakrywałem styropianem i wszystkimi szmatami jakie miałem, w największe mrozy gdzy temperatura spadała w nosy do -20 stopni do pomieszczenia z wodomierzem wstawiłem grzejnik konwektorowy , pomieszczenie uszczelniłem jak się tylko dało i wodomierze przetrwał bez szwanku , grzejnikiem grzałem go jakiś tydzień czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seblo 25.10.2006 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2006 Właśnie kilka dni temu podkopałem na 10-15 cm rure wychodzacą u mnie jeszcze z piachu (nie mam naraziem chudziaka), wszystko owinąłem wełną, potem folią, a na dole, przy ziemi z powrotem zasypałem. Oczywiście, kiedy tylko przestanie mi być w aktualnie jeszcze trwających pracach potrzebna woda, zamknę zasuwą na przyłączu i spuszczę wodę - bez tego bałbym sie zostawiać to na zimę (mam stan surowy otwarty). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wartownik 25.10.2006 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2006 Jest taki kabel , ktory przyczepia sie wzdluz zagrozonej przemarznieciem rury , owijamy izolacja i do pradu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artureski 25.10.2006 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2006 stara i sprawdzona metoda - trociny. najlepiej zbić skrzynkę z desek.zasypać trocinami i ubić. nie zaszkodzi też styropian, wełna itp. Najlepiej wymontować na martwy sezon - u mnie GZK robi to za 20zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 25.10.2006 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2006 a nie lepiej odciąc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artureski 25.10.2006 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2006 może niezbyt jasno : GZK wymontowuje wodomierz na zimę za 20zł i zakręca wodę. To najpewniejszy sposób - brak wody w rurze, a i wodomierza nie ukradną... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wodociagowiec 14.12.2006 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2006 Troche odświeże bo mrozy się zbliżają. Khem............. SEBLO jak spuścisz wodę ????? ARTURESKI: zdjęcie wodomierza przez dostawcę wody to najlepsze rozwiązanie na zabezpieczenie WODOMIERZA. Zamkniecie wody na całym przyłączu to najlepszy sposób zabezpieczenia domu przed zalaniem w przypadku pęknięcia rury. Ale powiedz mi co wg. Ciebie oznacza BRAK WODY W RURZE ??? Chyba że masz wodomierz w głębokiej piwnicy i spadek przyłącza w stronę twojego domu to możesz spuścić wodę z przyłącza. Inaczej niema jak. Woda po zamknięciu na całym przyłączu STOI w rurze i przy mrozie zamarznie. Może rozsadzić rurę, zawór lub jakies kolanko Najlepsze rozwiązanie w przypadku budynku niezamieszkałego i nieogrzewanego to właśnie wymontowanie wodomierza, zamknięcie wody na całym przyłączu i ocieplenie rury wystającej z podłogi ściany przez zabezpieczenie stropianem, szmatami itp itd. Zimą 05 / 06 slyszałem o wielu przypadkach zamarzania liczników i pękania zaworów przy wodomierzach NAWET w budynkach w stanie zamknietym (drzwi, okna itp) które niebyły ogrzewane. Zamarzały też przyłącza (rury w ziemi) które były zakopane na głębokości 0,8-1,0 metra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artureski 14.12.2006 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2006 Teraz to już prawie wszystko w tym temacie napisano idealnie - zakręcić zawór na przyłączu, zdjąć licznik (nie ukradną i nie rozsadzi) spuścić wodę z wystającej, nadziemnej części rury i ocieplić resztę. Tylko kto robi jeszcze studzienki - ja też jej nie mam, tak jak i piwnicy. Brak wody w rurze wydaje mi się rozwiązaniem idealnym na zimę - jednak faktycznie - trudno osiągalnym wtedy odpada problem zamarzania, ocieplania... Przyłącze mam podciągnięte do domu (niezamieszkały nieogrzewany), dodatkowa nitka do budynku gospodarczego ze studzienką - tutaj osiągnąłem brak wody w rurze ale i tak wszystko zasypałem trocinami i dążąc za ogólną tendencja przewymiarowywania obłożyłem to jeszcze paczkami słomy (jest na czym posiedzieć, na upartego można się zagrzebać i przespać zimę...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 14.12.2006 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2006 Od zawsze ujęcia wody termoizolowano. Stosowano to, co było. Słomę, trociny. Teraz jest lepiej . Jest wełna i styropian. Nawet najlepsza osłona nie zadziała , jak okresowo wody się nie będzie pobierać. Można zadbać o jakąś beczkę i ustawić kran "na kapanie". Jeżeli nie - to tylko pusta rura! Zakręcić przyłącze, rozszczelnić tuż za nim i spuścić zawartość rury. Pusta może sobie marznąć. Nawet jej owijać niczym nie trzeba.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts