Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

I ciągle pod górę-dziennik

speek

Recommended Posts

• Odpowiedzi 66
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

A dzisiaj to już same nowości :cry: :cry:

Myślałam,że mam wszystko co potrzebne jest do pozwolenia na budowę.

Niestety architekt zawiadomił mnie,że dom nie mieści się pomiędzy drenami.Drenaż terenu był robiony 45 lat temu to co jest na mapach może nie mieć potwierdzenia w terenie.Mapy nie były uaktualniane a ci co je lata temu ręcznie powielali robili tak jak im pasowało.

I nie moge składać o pozwolenie :cry: .Totalną bzdurą jest dla mnie dalszy ciąg papierologii.

W pierwszej kolejności muszę ( osoba uprawniona) wykonać projekt presunięcia drenów.Co tu projektować jak tego cholerstwa może wogóle nie być.

Nastepnie uzyskac pozwolenie na przesuniecie.

Przesunąć na własny koszt i uzyskać potwierdzoną akceptacje wykonanej roboty.

Uważam,że to są wyrzucone pieniądze w błoto.Wiadomym jest,że jezeli przy kopanu fundamentów trafie na coś takiego to przesune za obrys domu.Ale nie ja muszę projekt czegoś czego nie ma.

I jeszcze jeden kwiatek- musze uzgodnic zjazdy.

W gminie w grudniu ponownie pytałam czy ustalenie zjazdu jest konieczne .Panie jednogłośnie stwierdziły,że nie jeżeli na drogę prywatną( moją) to nie.Dzisiaj już nie ma tych pań a w przepisach nic sie nie zmieniło.Ale w poniedziałek sobie z nimi zatańczę.Oj biedne będą.Bzdurami umęczą a miała to być przyjazna gmina.

Z niecierpliwościa czekałam do 10 tej.Nastawiłam się na ostre tańce .Wpadam do pokoju i dalej na babę a ta -tu rachuba.Co???Wszystko przeniesione do Piaseczna.No niech to diabli wezmą .Jadę tam i co zlot samochodziarzy?Nie ma gdzie zaparkować.Udało się wyczaić lukę i już zadowolona wysiadam a tu rozwścieczony dziadu - nauczyciel wali piąchą w dach. Tu nie wolno stawać .Nie wdawałam sie w dyskusję tylko budowlaną wiązkę puściłam i nastraszyłam wyciągając telefon,że dzwonię po policję.Męł jakieś przekleństwa ale chyba się przestraszył i odszedł.

Sprawdziłam zaparkowałam zgodnie z przepisami.

Przed budynkiem dyskutujący zażarcie ludzie w środku ciasno i czarno.Chodziło o opłty skarbowe.Nie kupuje sie znaczków tylko wypisuje przelewy i wpłaca w banku.Jako potwierdzenie zapłaty zostaje kopia dla nas ale trzeba ją oddać bo musi być dopięta do akt.A jak chcesz mieć dla siebie to latasz i szukasz ksero .

Lepiej wypisywac jeden egz więcej ale kto o tym wiedział.Tak nam cała papierologie ułatwili.

Zjazdy musze jednak uzgodnić ale wniosku nie mogłam złożyć bo nie ma jeszcze ogłoszonej wysokości opłaty skarbowej do pobrania.Może do końca tego tygodnia będzie wiadomo.

Tylko,że znów przelew i płacąc np,10 zł muszę dopłacić 3,50 za przelew a tak kupowało sie znaczek skarbowy liznęło 2 razy i po kłopocie.

A najśmieszniejsze ,że za działkę wyliczyli mnie podatek w wysokośći 2 zł a za pzrelew opłata 3,50.

To nie idzie na lepsze.i tak jak powiedziała jedna z urzedniczek od papierologii

pani szybko załatwia bo będzie jeszcze gorzej.

Klojejny dzień durnej biurokracji i maleńki sukcesik bo z wydziału komunikacji odebrałam pozytywna decyzję dotyczącą zjazdu ale to ie koniec.Pozytywną decyzje zaniosłam do Zarządu dróg ( vis a Vis Laminy) i tu problem bo nie wiedzą na jakie konto ma iść opłata ,czy na Starostwo,czy Zarząd dróg czy Wydział komunikacji.W związku z powyzszym wnioski nie będą rozpatrywanebo warunkiem rozpatrzenia jest wniesienie opłaty i dołączenie druku przelewu do wniosku.

Czyli czekmy na wytyczne.Kiedy to będzie - nie wiadomo.

:evil: :evil: :evil:

I żadnej odpowiedzi nie otrzymałam.Wszystkich wywiało na szkolenia.Zima w natarciu.

Szukam okien i wszedzie tylko suche informacje o współczynnikach przenikania,kolorystyce ,jakości szyb,okuciach .Miłym zaskoczeniem jest dla mnie producent,który zaprasza na 2 godzinny pobyt na produkcji,który pozwoli zobaczyć na żywo te wszystkie nowinki montowane do okien a tym samym podjąć decyzję jaki rodzaj wybrać.Wizyta nie obliguje mnie do kupienia okien.To zupełnie inne podejście do klienta.I powiem,że ciekawe.Obecnie są na targach więc czekam na zaproszenie.

Zima nie odpuszcza dosnieża i tak po prawdzie to mam jej szczerze dość.

Teraz przeglądam komiki.I nie moge w necie znależć tego co widziałam w realu.A zamawiac ponoć już trzeba bo ponoć już terminy w większości zaklepane.Co sie dzieje? Z takim wyprzedzeniem zamawiać a domu jeszcze do kwietnia nie będzie

Pod koniec grudnia zamówiłam wszystkie materiały na ściany.Regularnie co 2 tygodnie dzwoniłam i sprawdzałam jak się sprawy mają.Do dzisiaj było ok.Po porannym telefonie właściciel składu jąkając się wydukał,że w chwili obecnej nie ma mozliwości wywiazać się z umowy ustnej co do sprzedazy materiałow.Złozył w grudniu duże zamówienie i niestety nie został uwzgldniony.Materiałow już brakuje a małe składy sa pomijane.Tylko wielcy mają szansę coś wydębić.Stoi się po kilka dni i na pusto bo na produkcji jest już sprzedany.Jeszcze przepraszał ale z żalu i złości zblokowało mnie tak,że nie mogłam wydusić z siebie słowa.

Obdzwoniłam wszystkich możliwych producentów i składy wszędzie było to samo.

Znów wariactwo materiałowe.Z polecenia dotarłam do Centrobudu w Tarczynie i złapałam świeżo przywiezione 816 szt i mam gwarancję,że pozostałe 800 szt.dostane.I najwazniejsze,że moga poczekac u ich na placu.

Uf! Odetchnełam.Szef składu bardzo przychylny i w negocjacjach elastyczny.

Tu też zobaczyłam swoje drzwi zewnętrzne.

Będzie to model T68-027 z naświetlem bocznym z fabryki Dziadka

Jutro wybieram drzwi wewnętrzne nie ma na co czekac wszystko szleje cenowo.

Jednak Dziadkowe drzwi to przeszłość.Cięzko jest tak dobrać drzwi do domu więc dla ułatwienia zrobiłam duże ksero ( ilustracja z katalogu) i trzymając ten obrazek przy drzwiach stwierdziłam,że nie pasują do całości.I dalej szukać.Oj, ze zmęczenia nóg nie czuje.Wszystko co do tej pory widziałam nie powaliło mnie.Gdzie jeszcze szukać.To takie trudne.Ja musze zobaczyć wyrób w realu żeby podjąć decyzje.Juz zrezygnowana wracałam do domu ale przypomniałam sobie,że jeszcze na Kłobuckiej są pawilony.I dobrze,ze mnie podkusiło bo znalazłam to czego szukałam.Producent to http://www.drzwi-cal.pl

Wybrałam model ,który jest na pierwszej stronie firmy.To nie wszystko bo do drzwi chcę dodać dwa naświetla( mam 2 m do wykorzystania) tylko w którym miejscu umieścić te wypukłe szybki.

Przyślą na moją pocztę propozycję mam czas się zastanowić a jutro rano mam spotkanie i je zamawiam.

Uf! jeszcze jeden temat jutro odfajkuję.Myślę,że będę zadowolona z wyboru.

Muszę działać szybko bo jak budowa ruszy nie będę miała czasu i głowy na przemyślane wybory.

Tematu drzwi nie odfajkuje.Nie jest to takie proste.Propozycja naświetli była nie do przyjęcia.Wsadzili w nie prostą mleczną szybkę i zadowoleni.Ponoć to co sobie wybrałam jest nie do wykonania.Burzliwe było to spotkanie i w sumie nie należało do przyjemnych.Nastawieni byli na szybkie przyjęcia zadatku i akceptację ich propozycji.Ale ze mna tak się nie da więc ponownie wysłano do projektanta .

Zrobiłam rozeznania w parkietach i podkusiło mnie aby przejrzeć meble kuchenne.Były te wypasione laboratoria i takie z kapliczkami-brr!!.Nic mnie nie odpowiadało.Poszukam innym razem.Jak przez mgłę pamiętam firmę chyba Reemeb ich propozycje mebli kuchennych do przemyślenia.