Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

I ciągle pod górę-dziennik

speek

Recommended Posts

Pierwszy dzień marca słoneczny i jak na ta pore roku okazał sie miłym dla mnie.Odebrałam pozwolenie na budowę :lol: Materiał do budoy już mam czekam z ekipa na uprawomocnienie i załatwienie wszystkich formalniści i do roboty.

Czas oczekiwania przeznacze na poszukiwanie materiałow wykończeniowych.Parkiet już mam teraz jeszcze kafle do wiatrołapu i drzwi wewnętrzne.Bardzo podobają mnie sie drzwi Florencja z kolekcji http://www.lutostanski.pl ale.....są drogie.Musze wszystko przelczyć jeszcze raz.Pocieszm się ,ze wejściówek raptem potrzeba mnie 5 szt.

I niech się wreszcie zacznie .

• Odpowiedzi 66
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Za namowa znajomych udałam sie na giełde w Słomczynie.Czego tam nie ma?Poszukiwałam siatki z oczkiem 3,5 i znalazłam od producenta .Siatka posiada atest

Generalnie interesowały mnie materiały ale zwróciłam uwage równiez na bramy.Ceny z kosmosu jeżeli firma jest z okolic Warszawy.

Swoje wyroby prezentowali również wykonawcy z dalszych okolic i właśnie u nich zamówiłam bramę wjazdowa kuta z elementami takimi jak mnie sie podobały.W cenie jest równiez montaż i atest z 5 letnia gwarancją.Własciciel konkretny i rzeczowy.U mnie niestety brama musi być rozwieralna.Duzo czasu zajeło mnie wybieramie elementów bramy.Jestem zadowolona -zamowiłam-cena tez do przyjecia.

• 1 month później...

Po długiej przerwie chyba powrócę do pisania o mojej budowie choć pasmo problemów i udrek z jej realizacja nie bedzie bodżcem dla budujących.

:-? 17 kwietnia :-? rozpoczecie budowy

Stan obecny -wyniesione na wysokim fundamencie sciany parteru i działówki.Kładzenie terivy do zalania w piątek.

Każdego dnia jawia sie problemy a wydawało się,że mam je w wiekszości za sobą.I tak podciąg wypadł mnie w salonie.Może wystawać albo o 8 cm albo 25 cm.Wezwany inspektor i konstruktor radzą aby zostawić te opcje lub wybrać teriva 2, która ma belki długości 7,37 ale to wiaże się z dodatkowymi kosztami pustaków i belek.Ponadto te pustaki są wyższe więc bedą wystawać na poddaszu nieużytkowym.Wtedy powstanie problem z równomiernym ociepleniem stropu.Musze to jeszcze przemyśleć bo innej opcji już nie ma.

I kolejny dzien na budowie.Ekipa w sile dziesieciu uklada strop.Prace idą piorunem jedynie silna wichura z gradobiciem zmusza do przerwania prac.Dobrze,ze beton udalo mnie sie wyrwac beton.To przerazające betonu brakuje trzeba się zapisywac i praktycznie klientem nie sa zainteresowani.I tak sprzedadza i ludzie zaplaca.Nie ma mowy o targowaniu a jezeli zaczynasz o tym mowic to nie slysza lub sa zajeci.W wielu betoniarniach bylam i bez mala wszedzie taka sytuacja.

A z nowinek -to juz mam prad.Teraz czekam na wode i kanalizacje.Troche gorzej z gazem.

Jutro kolejny dzien - co nowego przyniesie?

A to mnie zaskoczylo.Wszystkich prac moglam dogladac i sprawdzac czy sa poprawnie wykonane.Ze stropem juz bylo gorzej.Za wysoko jak dla mnie i tu musialam polegac na opinii tych co mogli na gore się wdrapac.Dzisiaj bylo polewanie stropu z relacji wiem że nie jest rowny.Podczas polewania woda przeciekala do wnetrza domu i pojawily się rysy moze pęknięcia na tafli.Oczywiscie telefon inspektora milczy.Szukam ale nie potrafię znależ odpowiedzi- czy tak byc powinno?

I ekipa nawiala do innej roboty.Przymusowa przerwa.Zaplacone drewno niestety nie czekalo na mnie tak jak mialam obiecane.Usilowano mnie wmówic ,ze nic takiego nie mialo miejsca.Przykre ale prawdziwe.Tym razem nie spisalam ustalen a teraz sie wali.Wymusilam dostawe na poniedzialek .Rano jade do skladu zobaczyc przygotowane dla mnie drewno.

Koparka uporzadkowala teren i rozciągnela po dzialce ziemie.Niestety musze dokupic czarnej lessowej i pomieszam ja z piaskiem aby woda opadowa nie stala na powierzchni.

Domek stoi na malutkim wzniesieniu i juz bym chciala zagospodarowac czesciowo teren ale jeszcze dach do zrobienia.

I ekipa nawiala do innej roboty.Przymusowa przerwa.Zaplacone drewno niestety nie czekalo na mnie tak jak mialam obiecane.Usilowano mnie wmówic ,ze nic takiego nie mialo miejsca.Przykre ale prawdziwe.Tym razem nie spisalam ustalen a teraz sie wali.Wymusilam dostawe na poniedzialek .Rano jade do skladu zobaczyc przygotowane dla mnie drewno.

Koparka uporzadkowala teren i rozciągnela po dzialce ziemie.Niestety musze dokupic czarnej lessowej i pomieszam ja z piaskiem aby woda opadowa nie stala na powierzchni.

Domek stoi na malutkim wzniesieniu i juz bym chciala zagospodarowac czesciowo teren ale jeszcze dach do zrobienia.

• 2 weeks później...

Jestem juz zniechecona ta swoja budowa.Cale dnie spędzam na placu i pilnuje aby prace zostaly wyonane zgodnie ze sztuka budowlana.Nie zdaza nic spaprac bo od razu wychwyce kazdy blad.Na szczescie sciay i strop juz pod moja kontrola stoja ale problemem jest dla mnie wiezba.Chyba niezbyt dokladnie sie uczylam bo tak szybko blędow nie potrafie wylapac stojąc na ziemi i tylko patrzac w gore.

Nie podobala mnie sie bliskosc krokwi dlugpsci 8,20 m wzgledem komina.Poczekalam jak zaloga odjedzie i juz w asyscie bliskich wlazlam na gore.

To co zobaczylam przyprawilo mnie o kolejny zawrot glowy. :evil: :evil:

Mam kominy systemowe oblozone zwykla cegla do wysokosci dachu a dalej juz cegla klinkierowa.W tej cegle zwyklej wylupana dziura a w dziurze dwie krokwie 14 -stki polaczone ze soba .I co ta dziura w kominie ma trzymac dwie ciezkie krokwie? :evil: Gdzie obejscie.A przeciez mieli projekt i komin mozma bylo dowolnie przesuwac bo sciana ma 6,60m dlugosci. Jutro inspektor na budowie i beda robic jak nalezy.Nie daruje.

Drugi tematem byly nasady kominowe zwane "strazakiem".Jakie wybrac.Okragla banka ponoc nie jest najlepsza bo powoduje powrot powietrza i brudzenie szyby kominowej.Wybralam strazaka w ksztalcie helmu strazackiego.Nie wiem jakiego typu nasade dac na komin spalinowy z pieca?

Czy dokonam jutro wlsciwego wyboru?

:evil: :evil: Po kieszeni i grozba natychmiatowego rozwiazania umowy - to argumenty,ktore przyswiecaly mnie przez noc gdzie rozrysowalam swoja więzbę.Dobrze,ze moglam skorzystac z lektury.Nie jestem dostatecznie przygotowana do budowy.I to mnie przeraza bo więzba to moja pięta achillesowa.Nie lezal mnie ten temat więc i nie za bardzo przykladalam sie do nauki.Ale jak mus to i znienawidzonej matmy mozna sie nauczyc.

Rano przedstwilam swoja propozycje rozwiazania problemu- nie dopuszczam do poprawek i to moja idea.Zatrzymuje wszelkie prace w pore i dopiero mozliwa jest kontynuacja ( po stosownych korektach).A co by bylo kiedy bym nie siedziala na budowie.

Juz jestem zmęczona i mam dosc bo codzienne zajmowanie się i nekanie pracownikow nie nalezy do przyjemnosci.

A to miala byc doskonala firma z referencjami? :evil:

przed budowa robione zakupy nie zawsze procentuja.Zawsze mozna dokonac innego wyboru.I tak jetst w moim przypadku.Teraz zaluje.Czas mnie nagli a podlogi ktore wybralam - parkiet- sa czsochlonne.Co za diabel mnie podkusil?Niestety pewne zaszlosci same sie powielaja .Parkiet to chyba kwestia ilus letniego przyzwyczajenia :wink: A przeciez idzie nowe .Dlaczego nie wzielam tego pod uwage? Mile jestem zskoczona bo probki ktore posiadam testuje i traktuje i butami na obcasach,suwaniem ,drapaniem kluczami - i co

To tylko miesiac testow ale zacheca mnie szybkosc polozenia i mozliwosc natychmiastowego uzytkowania.Nie sa tanie ale i tak tansze od parkietu.

I znow refleksje :wink: Projekt ,ktory wybralam jest odzwierciedleniem moich potrzeb.Po moich zmianach jest rewelacyjny.Tak to jest to czego potrzebowalam. :) Kiedy juz sa wydzielone pomieszczenia z moimi zmianami akceptuje to czego tak bardzo sie balam.

Kiedy wylano fundament i powstawaly scinki dzialowe -zlapalam sie za glowe- co za klity buduje.Ni jak nie moglam znalezc punktow odniesienia.Wszystko bylo za male. :cry: Ale juz po stropie widze ,ze moja decyzja byla sluszna.Tak ! Tak! to jest to co chcialam.Piekne antre i korytarze widne i takie moje.

Jestem uparta i mmo wszystko zdecydowalam sie na ladne hole .Projekt funkcjonalny i taki moj.

W poprzednim domu milam az 27 m teraz mam otwarta przstrzen az 37m. czy dobrze? Tak!!.Szukalam projektu kilka miesiecy ale znalazlam to co czego potrzebowalam.Czyli warto.

nie poddalam sie modzie dltego ten moj bedzie zgodny z moimi potrzebami.Czyli odrobina luksusu i realiami.

Przyjechaly dachowki ,niestety prawie na kazdej palecie uszkodzone.Owszem na wymiane tzw.stluczek dostalam gorka 26 szt. ale moim zdaniem to za malo bo nie poloze dzchowek z uszkodzonymi (powgniatanymi naroznikami).Transport osobiscie przyjmowalam wiec na specyfikacji od razu zaznaczylam,ze wiekszosc towaru uszkodzona.Kierowca stwierdzil,ze tak jest bo w magazynie towar przenosza z miejsca na miejsce.Dziwne.I teraz zastanawiam sie,czy wymieniony towar bedzie pochodzil z tej samej partii,bo przeciez moga sie roznic odcieniem.To samo dotyczy gasiorow.Ktos sobie zabral z mojego zamowienia co oczywiscie bylo zaznaczone w secyfikacji i znow obawa o zgodnosc odcieni.Nerwy,nerwy i jeszce raz nerwy.

Jedynym plusem bylo nie wziecie tej dachowki na plac budowy nie byla bym w stanie sprawdzic jakosci.

Mysle,ze kaze im zabierac ten fajans i maja dostarczyc pelnowartosciowy za ktory miesiace temu zaplacilam :evil:

Druga sprawa to dlaczego sklad bez uzgodnienia ze mna z mojego zamowienia rozdysponowal gasiory.W poniedzialek juz rozrabiam u producenta i gotowa jestem sama wybrac towar dla siebie a badzidlo niech sobie zabieraja.

Zapowiada sie naszpikowany nerwami dzien.

Dach juz odeskowany i polozona papa.

Juz wchodza dekarze.Mowia ,ze to wielkie daszysko pokryja w ciagu tygodnia.Zobaczymy.A ja walcze z gleba ubita na kamien.Okoliczni rolnicy nie chca tego orac twierdzac,ze na tym klepisku lemiesze polamia.Kaza czekac na opady i dopiero z robota moga wejsc.Czekam ale trace cierpliwosc bo moje roslinki juz wymagaja posadzenia.

Teren uprzatniety

:wink: i KOLEJNY PRACOWITY DZIEN.Dzialka jak dzialka - nie na zadnego drzewa.Patelnia.W przyszlosci posadzone tuje beda dawaly cien.

Hortensje migocza barwami rozu , bieli i dziwnego fioletu,\.Tawulka zakwitla i mieni sie kolorami teczy.I jeszce dwa glodne klekoty przechadzajace sie bezkarnie po dzialce.Sroka ktora zjadla bulke z maslem i ten upiorny slowik w tym upale.Wszyscy wolaja o wode. Napelnilam wszystkie mozliwe wiaderka i bractwo ptasie bez strachu oddawalo sie kapieli.Milo patrzec bo ptaki nie baly sie ludzi i wlatywaly do domu wesolo swiergolac swoja piosnke.

Musze uwazac aby nie zgniezdzily sie na strychu.