Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do domu Speek-I ciagle pod gore

rrmi

Recommended Posts

• Odpowiedzi 169
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

W piątek biorę sobie wolne i będę objeżdżać składy budowlane w okolicy Piaseczna - kieruneki: Nowa Iwiczna (Centrobud), Góra Kalwaria, Konstancin (Olsen z forum). Zobaczę, co mi zaoferują. Nie wykluczone, że niewiele wskóram. Zacznę szukać dalej i zataczać coraz większe kręgi wokół Piaseczna.

Materiału też nie mogę i nie chcę składować na działce, bo jeszcze jej nie ogrodziłam.

Aha, map nadal nie mam.

Ja w kwestii drzewa : nie wiem jakie są ceny - chętnie się dowiem .

Ale czy nie myśleliście o drewnie prosto z tartaku ?

Ja co prawda drzewo mam swoje - płacę tylko za wycinkę ,tartak i transport .

Jeżeli ktoś jest zainteresowany i poda mi specyfikację - mogę zadzwonić i spytać czy zrobią z własnego matwriału .

Wydaje mi się to najtańszym rozwiązaniem .

Mnie dzisiaj powaliła cena drewna na więżbę.Na mój 317 metrowy dach cena to 15.800 zł- drewno imprgnowane z gratisowym dowozem i odbiorem w przyszłym roku.I tak m3 drewna na więżbę z impregnacją kosztuje 730 zł +vat,bez impregnacji 650 zł + vat.

Deski do obicia dachu - 10m3 -470 zł bez impregnatu.- 6.344zł a łaty 1mb-1 zł z impregnarem ( wymiar 2,5X5) i Łaty (4x5)-1mb- 1,55 zł

To teraz Wam podam koszt całego dachu-

- dechy na więżbę------------------------------------------------------------------15.068,83

- deski do obicia dachy------------------------------------------------------------ 6.344,00

-dachówka i akcesoria------------------------------------------------------------- 22.574,71

-papa--------------------------------------------------------------------------------------3.200,00

-załozenie dachowek----------------------------------------------------------------13.900,00

-zrobienie więżby-----------------------------------------------------------------------6.000,00

-----------------

67.087,54

W tym wyliczeniu nie ma podbitki dachowej i robocizny.A co jeszcze dojdzie?

No to cena dachu powalająca .

Ja , mając własne drzewo , wydałem do tej pory 2*250 za wycinkę i dowóz do tartaku ( po znajomości ) .

Do tego dojdzie około 70 zł/m3 za wytarcie i 400-600 zł za transport .

Jeżeli jesteś zainteresowana to mogę kontrolnie zadzwonić i spytać o ceny .

Podaj mi tylko jakie krokwie i deski .

Jeżeli chodzi o impregnację to ja ma synów 14 i 17 lat , zafunduję im kilka dni malowania i po kłopocie .

ms-dach duży i owszem ale żeby drewno na więżbę tyle kosztowało.Muszę szukać iinnego dojścia.

Wicekk- chętnie skorzystam z Twojej pomocy.Proszę podaj na priva maila to wyśłę tą nieszczęsną więżbę.A u mnie nie będzie chętnych do malowania desek i muszę mieć więżbę zaimpregnowaną.

Dzisiaj również dostałam wycenę stali ,którą przygotował mi architekt i facet ze składu się uśmiał bo wyszło 150 kg na fundament .Twierdzi,że co najmnie powinnam zamówić 900 kg.Już głupieje,bo wszystko jest nie tak.

Wicekk- chętnie skorzystam z Twojej pomocy.Proszę podaj na priva maila to wyśłę tą nieszczęsną więżbę.A u mnie nie będzie chętnych do malowania desek i muszę mieć więżbę zaimpregnowaną.

Dzisiaj również dostałam wycenę stali ,którą przygotował mi architekt i facet ze składu się uśmiał bo wyszło 150 kg na fundament .Twierdzi,że co najmnie powinnam zamówić 900 kg.Już głupieje,bo wszystko jest nie tak.

Rzuciłem okiem na wymiary Twego domku i zakładając że ławy fundamentowe są tylko po obrysie zewnętrznym ( około 70 m ) wyszło mi prawie 300 kg samej 12 .

Zrób tak : policz długość ław fundamentowych , sprawdź czy masz zbrojenie 4*12 ( prawdopodobnie tak ) . Jeżeli tak to długość ław(m)*4(szt)*0,9do1(kg/m) i będziesz miała wagę prętów głównych zbrojenia , do tego jeszcze strzemiona fi 6 ( nie pamiętam ile wazy 1 m) .

Myślę że samej 12 będzie 250-300 kg .

A tak w ogóle to masz specyfikację materiałową na stronie Boducha .

Co do drzewa to tartak Ci go nie zakonserwuje ( chyba ) . Trzeba komuś to zlecić na miejscu .

Witam serdecznie :D ,

z drugiej strony wielkiego miasta tj. pólnocy Warszawy. Śledzę Twoje poczynania gdyz też myślę o budynky parterowym. Trochę mniejszym bo ok. 140 -150 + garaż ale ciągle chodzą mi po glowie koszty.

:evil: :evil: :evil: :evil: :evil:

Przeraziłaś mnie trochę swoimi wątpliwościami a nawet myślami o zmianie projektu :o :o :o :o :o

Jak to jest: wszystkie parterówki sa takie drogie czy tylko TEN projekt jest wyjątkowy??? :-? :-? :-?

Jak dużą kwotę liczysz na stan surowy zamknięty?

Pzdr,

Emmmma

Wczoraj napisałam post, ale komputer stanął dęba i jak widzę nic nie doszło.

Trochę przerażasz mnie chęcią zmiany projektu. Nie wiem jednak, czy przy tych samych założeniach (bardzo duża parterówka) znajdziesz coś tańszego w budowie. Co z tego, że powierzchnia mieszkalna to tylko 140 mkw do tego dochodzi 40 mkw garażu i kotłowni.

Inne rozwiązania możesz zastosować zmieniając strop na drewniany lub tzw. sufit podwieszany na wiązarach dachowych. Obawiam się czy to przejdzie dla tego projektu. Zajrzyj do dziennika Whispera - on ma przestronną parterówkę. Ekipa postawiła mu ściany a następna montowała gotową konstrukcję dachu.

Dla pocieszenia mogę napisać, że w przypadku naszego projektu też zaczyna mnie cisnąć w dołku, jak pomyślę o kosztach. Porwaliśmy się na mniejszy dom, ale i tak zaczyna nas przerastać.

emmma - z pewnością nie wszystkie parterówki są drogie i przed podjeciem decyzji przerobiłam projekty Marka Grymina -Cieniste zacisze.I może pozostał by ten właśnie projekt ale ja mam taką dziwna działkę ,że to co wybrałam jest tym co chcę mieć.Dotyczy to tylko układu pomieszczeń.Z zewnątrz ten dom nie jest tym wymarzonym ale....

Wybierajac właśnie ten projekt nie miałam szczegółowego kosztorysu ale kiedy go kupiłam to w szczegółowym kosztorysie wyszły takie kwiatki.Fundamenty to jak pod mały wiezowiec i za co się nie wezmę to koszty są przerażające.To chyba z tej pracowni architekt aż tak przesadza.Porównaj projekt p.Marks - powierzchnia taka sama i tez parterówka a koszty dużo dużo mniejsze.W przypadku architektów są dwie szkoły -stara i nowa.I z tej pierwszej nie kupuj projektów.

Nam materiał na więźbę w Ol-budzie wycenili na 7370 zł netto. Szczegółów nie znam, bo cenę podali przez telefon i jeszcze nie odebraliśmy naszego projektu.

ps. Mi też podobają się projekty p. Cybulskiej-Marks. W którymś Muratorze był artykuł o domu, w ktorym mieszka - lubię jej podejście do organizacji przestrzeni - projekty są nowoczesne i rozsądne.

Dużo zdrówka, szczęścia, pomyślności, wesołych i spokojnych Świąt Bożego narodzenia oraz spełnienia wszystkich marzeń i planów w 2007 roku - Tobie, Twojej rodzinie i przyjaciołom

Neferka

http://www.cardsdirect.com/images/christmascards/X3352_M.jpg

Zobaczyłam, że mignęłaś po świętach na forum. W dzienniku cisza, więc pytam co jeszcze udało Ci się pchnąć z papierami? Nasz architekt nie planował wyjazdu w okresie między świetami a Nowym Rokiem.

Statek wycenił nasz dach (262 mkw, euronit, kolor grafit) na 16 276 zł z 7% VAT.

Dla porównania Dachplus-bis (to samo, dachówka IBF) na 16 613 zł (też 7% VAT).