Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

balchodachówka firmy "Blachprofil 2"?

tysia18

Recommended Posts

Tysiu, kochana-coś Ci napiszę.

Od początku zamierzaliśmy budowac dom jak najtańszy i też na początku braliśmy pod uwagę blachodachówke na dach-tylko i wyłącznie.

Potem przyszła kolej na projekt indywidualny i mieliśmy kilka dni czasu na podjęcie decyzji pod co projektować więźbę.

Przez ten czas rozmawialiśmy z wieloma ludźmi , fachowcami, hurtownikami ....itd..... i każdy jeden odradzał nam blachodachówkę z różnych powodów, przeczytaliśmy też wiele stron w internecie na ten temat-równiez odradzają. Blacha choćby nie wiem jaka jest tylko blachą, a blacha jak wiemy ma jeden feler-rdzewieje. I jest jeszcze drugi feler-strasznie podrożała ostatnio-w zasadzie jest droższa od dachówki cementowej.

Już o niebo lepszym wyjściem jest gont bitumiczny-co prawda trzeba deskować dach, ale to się zwraca na etapie wykończeń, poza tym teraz są tak różne ładne wzory i kolory że jest z czego wybierać.

Więc u nas stanęło na tym , że w projekcie mamy więźbę pod dachówkę , a co faktycznie położymy to zdecydujemy w przyszłym roku bo do tego czasu wszystko może się zmienić -najwięcej ceny :evil: . Decyzja będzie podejmowana pomiędzy gontem a dachówką ceramiczną.

Życzę powodzenia, Dagmara.

Czy naprawdę każdy topik na temat blachy musi się kończyć dyskusją o wyższości dachówek nad blachą???? :evil:

Ktoś zadaje konkretne pytanie na temat konkretnej blachy konkretnego producenta, chyba nie po to, by dowiedzieć się: wybierz dachówkę...

Są domy na które dachówka się nie nadaje i kwita, sa ludzie, którym dachówka sie nie podoba i tyle...

Tysiu! Ja zastanawiam się nad blachą z Blachprofilu2, ale nie nad Alfą tylko Omegą z powłoką Pladur. Myślę, że to dobry wybór, czytałam opinie na forum, raczej pozytywne. Kwestia tylko ceny... ostatnio faktycznie za wysoka.

dzieki za odpowiedz i wsparcie

Ja przez długi okres czasu rozmyslalam czy dachowka czy blachodachówka i wkoncu po wielu bojach zdecydowalismy sie na blachodachówke. Teraz mam tylko problem jaka a nie jakie pokrycie.

A co do tego czy alfe czy omege tez jeszcze całkiem nie jestesmy przekonani bo podobno omega jest lepsza

• 4 weeks później...
  • 2 weeks później...
Ja mam ten sam dylemat i właśnie nie wiem co mam zrobić. Byłem wczoraj w sklepie firmowym ruukki i jak mi podali cenę za metr to chyba się na tą blachę nie skuszę (mat po 42 zł za m2). Sprawdzałem ceny innych producentów, finkostal, pruszyński i są znacznie niższe.

Witam,

ja juz dokonałam wyboru-nareszcie!

Kupiłam Blachę Plannja Regent z orynnowaniem Plannja Siba+wyłaz i okna Fakro.

Zanim walnie się jakieś nieprzemyślane opinie warto by się zastanowić nad przyczyną efektów pokazanych na zdjęciach. A przyczyn może być wiele. W moim przekonaniu było to spowodowane złym składowaniem materiału przed motażem. A wracając do tematu to blachodachówka jest tylko lepszą lub gorszą imitacją dachówki! Imitacje montuje się gdy nie można położyć oryginału. Żywotność blachodachówki renomowanych firm określa się na max. 30~40 lat. Dachówki cementowej na 60~80 lat. Aktualnie cena dachówki cementowej jest porównywalna z blachodachówką. Dach pokryty dachówką jest stabilny, cichy i w moim przekonaniu estetyczniejszy. No ale estetyka to rzecz gustu i na szczęście każdy ma wolny wybór. Życzę rozsądnych wyborów i satyswakcji z dachu. Pozdrawiam.

• 4 years później...

Witam.

Nie polecam. Blachodachówka ALFA firmy BLACHPROFIL 2 po czterech latach od jej położenia na dachu zaczęła się złuszczać. Farba odłazi całymi płatami. Dodatkowym argumentem przemawiającym za tym, żeby nie kupować produktów BLACHPROFIL 2 jest fakt, iż nie nałożył na sprzedawców swoich produktów obowiązku wypełniania kart gwarancyjnych ukrywając je skutecznie pomiędzy warstwami folii w którą owija swoje produkty na czas transportu. Jednocześnie wymaga od nieświadomych niczego klientów odsyłania tych kart gwarancyjnych potwierdzonych przez sprzedawcę i dekarza w ciągu tygodnia od położenia blachy na dachu pod groźbą utraty gwarancji i prawa do reklamowania zakupionego produktu. Postępowanie takie jest nieuczciwe i budzi wątpliwości co do intencji producenta. Trudno bowiem wymagać od nabywcy blachodachówki wiedzy, że taki obowiązek na nim spoczywa skoro sprzedawca pytany o kartę gwarancyjną odpowiada, że podstawą reklamowania zakupionej blachodachówki jest faktura zakupu. Bardziej skłaniałbym się do twierdzenia, że producent celowo postępuje w taki sposób żeby uniknąć roszczeń za produkowany przez siebie bubel licząc na to, że nieświadomy klient nie pojedzie na plac budowy szukać w śmieciach karty gwarancyjnej skoro nie wie, że ona gdzieś tam się znajduje. Jeśli masz podobne doświadczenia napisz.