IH 25.10.2006 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2006 Mam dwa duże cisy Hicksii posadzone w zeszłym roku. Przezimowały bez problemu i nawet trochę urosły. A teraz zaczęły żółknąć. Właściwie nie usychają (w każdym razie jeszcze) ale wyraźnie żółkną. Zauważyłam też, że część jagód czernieje. Czy to normalne u cisów, czy może dopadła je jakaś choroba? Byłoby mi ich bardzo szkoda bo są już naprawdę duże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 25.10.2006 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2006 Coś jest nie tak, bo o tej porze to owoce cisa w większości już spadły, czernienie na krzewie nie jest zjawiskiem normalnym. Ale to tak, jakbyś pytał- mam temperaturę, co mi dolega? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ady 25.10.2006 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2006 Coś jest nie tak, bo o tej porze to owoce cisa w większości już spadły, czernienie na krzewie nie jest zjawiskiem normalnym. Ale to tak, jakbyś pytał- mam temperaturę, co mi dolega? Zerknij czy nie ma na nich miseczników to najczęstszy szkodnik cisa a jego żerowanie objawia się własnie żółknącymi i opadającymi igłami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IH 30.10.2006 06:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2006 Zerknij czy nie ma na nich miseczników to najczęstszy szkodnik cisa a jego żerowanie objawia się własnie żółknącymi i opadającymi igłami Przyglądałam im się ale nic nie zauważyłam. Może dlatego, z nie wiedziałam czego szukać. Jak wyglądają te miseczniki i czy da je się zwalczyć? Mam nadzieję, że moje cisy są do uratowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 30.10.2006 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2006 Tarczka dojrzałej samicy na korze pędów ciemnobrązowa, błyszcząca, ok. 3 mm długa i 2 mm szeroka. Ale to pozostałości po samicy. Zimują larwy II stadium, na igłach, żółto-brązowe, dł. 1-1,4 mm. Lupa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IH 05.11.2006 23:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 Dopiszę jeszcze coś od siebie, bo może komuś się to przyda. Skorzystałam z pogotowia ogrodniczego. Okazało się, że to "żółknięcie igieł o charakterze osutkowym" czyli grzyb. Będę ratować ale boję się o inne rośliny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ksyrpo 07.11.2006 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 Tarczka dojrzałej samicy na korze pędów ciemnobrązowa, błyszcząca, ok. 3 mm długa i 2 mm szeroka. Ale to pozostałości po samicy. Zimują larwy II stadium, na igłach, żółto-brązowe, dł. 1-1,4 mm. Lupa. http://www.pogotowieogrodnicze.pl/zdjecia/108m.jpg a tak wyglądają młode miseczniki na cisie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IH 07.11.2006 18:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 Dla zainteresowanych wklejam zdjęcie gałązki chorego cisa.Według specjalisty przyczyną jest grzyb: /Lophodermiumpiceae/ /Niżowa osutka świerka/. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/701bc4bf65a07baf.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IH 07.11.2006 18:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 Trochę mi nie wyszło z obrazkiem. Teraz powinno być lepiej: http://images4.fotosik.pl/200/701bc4bf65a07bafmed.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 07.11.2006 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 Osutka. Środki podałem w wątku obok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts