Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wnoszenie pieca.

Rucek

Recommended Posts

Witam.

Dzis wlasnie wrocilem z mojej budowy na ktora przywiezli mi wczoraj wieczorem piec i dzis go wnosilismy do kotlowni.Normalnie katastrofa!!!!!!!!!!!!!

Wciagniecie go tam zajelo nam dobrych kilka godzin a jak on wyglada po tym zabiegu to juz lepiej nie mowic(pozrywaly sie niektore nity, pozdzierany, itp.)ogolnie nic powaznego ale zawsze szkoda.

Nie popelnijcie tego bledu co ja i zamawiajcie piece wraz z wniesieniem, wtedy caly klopot spada na kogos innego a wam pozostaje tylko przypilnowac.

On 2003-04-19 12:13, Anonymous wrote:

niestety tylko tak wam sie wydaje, wy wnosiliscie kociol 5 godzin zlodzieje wyniosa go w 20 min wraz z odcieciem od instalacji. przykre to ale prawdziwe

Troche w tym racji jest. Pamiętam taki przypadek nawet opisywany w prasie jak jakaś tam ekipa demontowała duże rusztowanie. Normalnie zajmowało jej to 3 dni. Złodzieje przyszli po ich fajrancie i uwinęli sie do wieczora. Kierownik tej budowy chciał ich nawet przyjąc do pracy :smile:

Wojtek

On 2003-04-20 11:26, niezły wrote:

Niestety piece o dużej wadze są to piece na opał stały, a swoją drogą dlaczego zaopatrzenia w materiał nie zostawicie fachowcom . Ja traktuję dowóz i wniesienie jako bonus i żadnych rys !

A kto to w/g ciebie jest "fachowiec" i fachowiec od czego? Inaczej wygląda sprawa jak ktoś zleca wykonanie kompletnego systemu grzewczego firmie instalatorskiej a inaczej jak ktoś wykonuje instalację we własnym zakresie. Z wnoszeniem może być różnie bo możesz np. dostać kocioł w przyzwoitej cenie ale bez wniesienia albo ten sam kocioł w innym sklepie z wniesieniem ale droższy o kilka lub kilkanaście procent. To nie chodzi o skąpstwo ponieważ nikt ci przed wtarganiem tego nie zagwarantuje że wniesie to w trudnych warunkach beż żadnych rys. Nigdy nie masz pewności że gostkowie co będą wnosić kocioł nie są jakimiś bezmózgowcami którym strach powierzyć cegły do przeniesienia. W moim przypadku to był jedyny sklep który miał w ofercie kocioł który chciałem nabyć i oferował on jedynie możliwość przetransportowania, ale o wnoszeniu nie mogło być mowy. W innych sklepach z innymi kotłami było podobnie - transport tak; wniesienie nie.

Pozdrawiam

Masz rację ale ja mówię o przypadku gdy bierze się firmę do wykonania inst. a materiał przywozi sam inwestor a potem narzeka np. jw. lub że musi się najeździć do hurtowni lub że mu został jakiś materiał. Ostatnio miałem przypadek wykonania inst. gdy inwestor chciał piec co o wadze ok. 400 kg przywieść na budowę sam i o zgrozo zrobił to, pracownicy sklepu wieźli go widłakiem piec oczywiście spadł z widłaka. Obudowę się wyklepie