Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak przekształcić działkę rolną??

amid

Recommended Posts

A jaką zabudowę masz w sąsiedztwie?

I czy jest plan zagospodarowania?

Poczytaj trochę to forum.

Moja działka położona jest 70m od linii brzegowej jeziora. Sąsiad obok naszej działki ma dom.

Wystąpiłem do gminy o plan przestrzennego zagospodarowania.

Ile trzeba czekać na taki plan???

Na plan - sądzę że 2- 3 lata (jeśli oczywiście Rada Gminy zdecyduje o rozpoczęciu prac nad nim)..

Na warunki zabudowy - kilka miesięcy.

Źle się określiłem. Plan przestrzennego zagospodarowania jest gotowy. Ile się czeka na wypis i wyrys z tego planu.

Czy ciężko jest przekształcić działkę rolną na rekreacyjną bądź budowlaną? Ile to zazwyczaj trwa i jakie dokumenty trzeba złożyć w gminie.

Chcę na tej działce coś postawić, czy powinienem już wystąpić do gminy o warunki zabudowy, czy czekać aż przekształce działkę.

jeżeli działki obok są zabudowane i będziesz miał wypis z planu to gdy zrobisz plan zagospodarowania działki (a raczej zrobi to projektant) to wystąpisz wtedy o wykluczenie z produkcji rolnej całej tej powierzchni, którą zajmować będzie dom i place utwardzone (dojście i dojazd do domu). Wykluczenie z produkcji rolnej musi zrobić geodeta z uprawnieniami. Poza część działki będzie niebudowlana

Amid

Na wyrys nieco dłużej niż wyrys. Ile - sądzę, że ok. 2 tygodni (choć mi dali tego samego dnia - od czego są układy? :lol: ).

Jeśli jest plan, to zbudujesz tylko to, co on przewiduje. Żadnych przekształceń rolnej w budowlaną, żadnych warunków zabudowy.

Zmienić przeznaczenie możesz tylko przez zmianę planu. A to trwa tyle co uchwalenie planu (patrz wyżej - 2-3 lata :evil: ).

To co napisała Aga 81 ma jeden mankament - tak można by zrobić, gdyby nie było planu zagospodarowania. Ale jest... :(