Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Stoję przed wyborem bramy garażowej - garaż jest wolnostojący, ogrzewania w nim niet. Jakie macie doświadczenia w użytkowaniu Waszych bram? Na co zwrócić uwagę przy wyborze?

Wstępnie rozpoznałam temat Hormana, Wiśniowskiegi i firmy Krispol. Jakieś za i przeciw??

PS. Wrzuciłam w wyszukiwarkę "brama garażowa" ale zanim bym się przegryzła przez te wszystkie strony to napewno nie zdążyłabym przed zimą tej bramy zamówić :roll: :D

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzięki wszystkim za odpowiedzi.

aqep!

Wielkie dzięki za linka!

Weźmiemy tego Krispola - nam wyszedł prawie tysiąc złotych taniej od Hormanna i Wiśniowskiego (napęd "na łapkę"). Wymiary: 2,40 x 2,75, zwykłe przetłoczenia, standardowy brąz.

A firma sprzedająca i montująca te bramy montowała już u nas rolety zewnętrzne, więc trochę ją już znamy i nie narzekamy na jakość świadczonych przez nich usług.

dzieci umieraja w afryce a ty masz takie problemy

bierz co tańsze a zaoszczedzona kase przeznacz na pomoc ubogim

No cóż... może jestem samolubem, ale... bliższa koszula ciału - sama mam 4 dzieci i nie jestem Rockelfelerem, więc pozwól, że tym razem jednak nie będę sie kierowała Twoją wypowiedzią.

A kupowanie badziewia "na sztukę" nie jest chyba najlepszym rozwiązaniem.

Ja mam swoją brame o wymiarach niestandardowych (standardowe dla garazu jednostanowiskowego są za małe - wieksze auto ma problem z wjazdem), kupowałam w firmie która zakładała mi okna, miała wystawione bramy segmentowe, dostałam adresy klientów z kilku ostatnich lat (gdzie były wstawiane), umówiłam się na przegląd (pooglądałam ich kilka) i... się zdecydowałam. Ale ja za bramę segmentową z ociepleniem, napędem MARANTEC'a wraz z montażem (kolor złoty dąb wraz z przetłoczeniami) zapłaciłam ca. 5000,00PLN (w zeszłym roku) brutto (7% VAT) - po zimie trochę skrzypiała, serwis przyjechał, poczyścił, nasmarował i... do dziś jest OK (a, zapomniałam - na moje życzenie zmienił nastawy krańcowe bramy - są elektronicznie programowane).

Z moich przejażdżek po różnych firmach wynika, że nie ma tu standardwych wymiarów - po prostu dobiera się i docina się segmenty na odpowiednią wielkość.

Ale oczywiście mogę się mylić! :oops: :lol:

to się mylisz sa bramy o wymiarach standardowych 8)

ja osobiscie mam wisniowskiego złoty dąb kasetony przetłaczane + pełna elektryka i elektronika cos koło 4300 pln z montażem jak narazie nie narzekam innych nie widziałem

http://www.marcin.pinnex.pl/public_html/albums/DOM/bramam_4147.JPG

A ja słyszałem, że ktoś zrobił z rolet (z elektryką) może to nieprawda ale coś jest na rzeczy

sa takie bramy ale nie polecam... są cieniutkie (1-1,5cm) i będą "zimne" !

natomiast zajmują b mało miejsca (tylko nad nadprożem)

co do cen to nie wiem jak w innych fismach ale u wisniowskiego niewiele tańsza niz kasetony

A ja słyszałem, że ktoś zrobił z rolet (z elektryką) może to nieprawda ale coś jest na rzeczy

sa takie bramy ale nie polecam... są cieniutkie (1-1,5cm) i będą "zimne" !

natomiast zajmują b mało miejsca (tylko nad nadprożem)

co do cen to nie wiem jak w innych fismach ale u wisniowskiego niewiele tańsza niz kasetony

Mowa tutaj chyba o bramach rolowanych. Czy zajmują mało miejsca w nadprożu- 30cm, podczas gdy w bramach segmentowych od 7cm, a nawet można zamontować bez nadproża. Wykonuje się wtedy tzw. blendę maskującą.

W bramach rolowanych kłopotliwe jest awaryjne otwieranie (kręcenie korbką), niema tutaj możliwości tylko ręcznego otw./zam., zawsze wyposażone są w silnik.

U mnie jest segmentowa "Wiśniowski". Zakładał Gamar z Legionowa.

Jest OK, mam tylko jedno ale: plastikowa rączka, służąca do zwalniania blokady bramy przed jej otwarciem, urwała (ułamała) się po kilku otwarciach bramy. Generalnie mechaniczne rozwiązanie mocowania tej rączki jest takie, że i tak musiała się ułamać (bo jest duże przewężenie plastiku przy miejscu mocowania).

Ale niedługo będę miał napęd - i wtedy tej blokady wogóle chyba nie będzie.