Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

mnie wytłumaczono to w ten sposób: Nohmstahl jest stosunkowo nowy i nie ma takiego zaplecza serwisowego jak Hormann, poza tym nie wybacza błędów montażowych (np otwór musi być bardzo starannie wykonany), natomiast jest mocno promowany przez sprzedawców ponieważ daje im zdecydowanie lepiej zarobić, ale żaden z nich u siebie by Nohrmstahla nie zamontował.

mnie wytłumaczono to w ten sposób: Nohmstahl jest stosunkowo nowy i nie ma takiego zaplecza serwisowego jak Hormann, poza tym nie wybacza błędów montażowych (np otwór musi być bardzo starannie wykonany), natomiast jest mocno promowany przez sprzedawców ponieważ daje im zdecydowanie lepiej zarobić, ale żaden z nich u siebie by Nohrmstahla nie zamontował.

hahaha muszą przechodzić dobre szkolenia :)

zapytaj jak to jest z hormanem jak uszkodzisz panel ? lepiej wyjdzie kupić nową bramę

żadna porządna brama nie wybacza błędów montażowych, a jeśli ktoś chce wstawić bramę na otwór nie otynkowany niech doczyta czy producent udzieli gwarancji?

Jestem po zwiedzaniu salonów i powiem szczerze, że mimo iż moim wstępnym faworytem był Normstahl Euro (bo niby "najlepsiejszy"), to jednak największe wrażenie zrobił na mnie Horman LPU. Inna sprawa, że korzystałem przez kilka lat z ich starszej bramy i do pewnych rozwiązań się przyzwyczaiłem.

Jedyny minus LPU to problem bezpieczeństwa przy próbie zgrania jej z alarmem (rozbrajanie strefy na garaż poprzez tego samego pilota). Podobno możliwe jest "zczytanie" ich kodów, choć planują wprowadzić nowe piloty i system, który to uniemożliwi. Jest tu jakiś specjalista, który wiarygodnie zweryfikuje moje informacje? ;)

Jestem po zwiedzaniu salonów i powiem szczerze, że mimo iż moim wstępnym faworytem był Normstahl Euro (bo niby "najlepsiejszy"), to jednak największe wrażenie zrobił na mnie Horman LPU. Inna sprawa, że korzystałem przez kilka lat z ich starszej bramy i do pewnych rozwiązań się przyzwyczaiłem.

;)

Miałem ten sam dylemat i NIESTETY zdecydowałem się na Normsthala (też użytkowaliśmy wcześniej Hormana). Gdybym wybierał teraz po 2 latach jak nORMSTAHL "wisi" w garażach to nigdy w życiu !!!!!

i jak mam zagwozdkę. Przeczytałam kilkanaście stron wątku i nic mi to nie pomogło...

Brama 4900 x 2400, kolor orzech:

Hormann LPU40, dark oak, decograin - 6 990,00 zł brutto z montażem bez napędu (albo jak się uda osiągnąć wymiar 2375 to 440 zł taniej)

czy

Krispol, przetłoczenie PASAT - 6460,00 zł brama z montażem brutto

napęd wciąż się zastanawiam, dlatego prównuję samą bramę. Czy warto dopłacić do Hormanna, czy można zaoszczędzić nie tracąc na jakości?

w krispolu również wysokość 2375 jest typowa i warto te 2,5 cm zjechać by mieć lepszą cenę!

zastanawiasz się nad napędem? lepiej od razu zamawiać z bramą i potargować się niż później domawiać a na pewno policzą więcej jeśli będą mieli tylko napęd jechać zamontować.

w krispolu masz promocje na napędy nice ,tylko ja proponuje zapytać o maranteca

Napęd z pewnością zamówię od razu i z montażem, tu róznice są niezbyt duże, więc to mi nie spędza snu z powiek. W szczególności, że na napędach zna się mój mąż, więc mam nadzieję, że wybierze OK. Wybor firmy mnie męczy. Nie muszę mieć samych mercedesów w domu, ale nie chcę oszczędziać kilkaset złotych i potem męczyć się z czymś. hormann czy krispol? warto zapłacić, czy jest to zbędne?

Hmmm... Z porównaniem Krispola i Hormanna jakoś zgodzić się nie mogę. Bardziej Jezierski i Krispol, zaś Hormann pasuje mi do Normstahla (o ile nie patrzymy jedynie na bramy Euro). Ale to tylko Nasze subiektywne oceny, których bez "analizy organoleptycznej" nie da się zweryfikować ;)

Natomiast co do wysokości otworu - nie musi on być idealnie dopasowany do wymiaru bramy, nie na etapie tynków i wylewek. Ja mam obecnie 499 x 214 z założeniem, że ok. 1,5cm stracę na płytki, więc mam wysokośc idealną 212,5. Ale przeciez nadproże powinno być podczas robienia elewacji także obłożone styropianem/wełną/czymkolwiek ocieplacie dom. Jeśli zatem planujecie ocieplenie domu, to nadproże może, a nawet powinno być trochę wyżej.

Mi pozostaje albo przysłonięcie części panela, albo zrezygnowanie z docieplenia nadproża...

Edytowane przez Aoczka

• 2 weeks później...

Hej,

Jestem w trakcie zamawiania bramy garażowej. Zdecydowałam się na Normstahla G60. Problem w tym, że nie rozumiem zasady działania aktywnych rygli. Co to daje? Czy bramę bez aktywnych rygli (i bez ręcznego zasunięcia rygla) można zwyczajnie unieść i wejść do środka? Inaczej - czy jest to warte dopłaty 150 pln? :)

Dopóki do bramy podczepiony jest automat to jej nie podniesiesz. Zastanów się jednak co się stanie kiedy wyłączą prąd a brama będzie w pozycji otwartej? Jak ją wtedy zamknąć?

Czyli za co odpowiada aktywny rygiel? Myślałam, że za automatyczne ryglowanie bramy po jej zamknięciu. Z tego co Ty mówisz, chodzi o odłączenie napedu od bramy w celu jej zamknięcia. To jak to w końcu jest? :)

Czyli za co odpowiada aktywny rygiel? Myślałam, że za automatyczne ryglowanie bramy po jej zamknięciu. Z tego co Ty mówisz, chodzi o odłączenie napedu od bramy w celu jej zamknięcia. To jak to w końcu jest? :)

Oczywiście rygiel automatyczny rygluje samoczynie bramę po jej zamknięciu. Jednak i bez niego brama jest trwale zamknięta przez automat (oczywiście rygiel to dodatkoa ochrona przed otwarciem). Jego rola jest jednak nieocenona w przypadku, który opisałem wcześniej.

Większość producentów bram nie ma rozwiązania na aktywne ryglowanie!

I nie chodzi bynajmniej "o odłączenie napedu od bramy w celu jej zamknięcia" ale o trwałe zamknięcie bramy odłączonej mechanicznie od napędu a to zupełnie co innego.