Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

To chyba powinno być ok, nie powinna się wyginać. W ofercie dostałeś sugestie dokupienia wzmocnień?

Pytam z ciekawości bo mi przy Woodgrein tego nie sugerowali ale już przy Silkgrein tak.

Tak, przy tej szerokości wyceniono mi z wzmocnieniami.

Jestem ciekaw jak będzie się prezentował wzór woodgrain w antracycie.

• 3 months później...
  • Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 1 month później...

Po 18 latach moge powiedziec o firmie DROMA jak zalozyli tak ,,chodzi do dzis !

bez zarzutu raz w roku tylko oliwie pare kropel w newralgiczne punkty!!!

POLECAM PoLSKA firma i jest OK.

• 7 months później...

SIemka mam pytanie czy do otworu 220x220 mogę zamontować typowy rozmiar bramy? miejsce po bokach mam po 50cm z każdej strony i nad progiem 70cm

Do garażu nie będzie wjeżdżać autko :)

Na pierwszy rzut oka możesz (jeśli mowa o segmentowej, montowanej na ścianie wewnętrznej za otworem). Tylko czy jest sens? czy na pewno będzie taniej? Najpopularniejsza brama typowa to 250x212 lub 225cm wys.

U Ciebie pewien problem to nadproże. Typowe mocowanie prowadnic przewiduje do ok 40cm. Będzie potrzeba robić podwieszenia.

O siema finlandia :D nie wiedziałem że tutaj cię też znajdę ^^ z bramą wygląda to w taki sposób że garaż jest po środku bliźniaka w bryle i w nim są schody na piętro nigdy tam nie będzie auta. Podłogówkę mam rozłożoną ale będzie grzany niskim czynnikiem docelowo będzie około 18-19 stopni. Z garażu jest wejście do lokali tam wstawię drzwi zewnętrzne ale zastanawiam się nad bramą czy robić otwieraną do góry czy drzwi dwuskrzydłowe (szczelniejsze?)
Niestety nie potrafię pomóc. Brama rozwierna może być montowana za otworem, ale jej szczelność na styku z murem będzie podobna do segmentowej.
  • 1 month później...
Witam... zastanawia mnie dlaczego w bramach segmentowych nie ma uszczelki np. takiej jak w bagażnikach samochodowych i objechane po bokach i górą bez żadnych przerw .Oglądałem brame krispola i na górnych krawędziach gdzie uszczelki się schodzą można wsadzić małego palca. Tam na pewno wieje a sprzedawca zarzeka się, że taka brama jest porównywalna z dobrymi drzwiami. Jedynie tzw ciepły montaż ma podwójne uszczelki.
Witam... zastanawia mnie dlaczego w bramach segmentowych nie ma uszczelki np. takiej jak w bagażnikach samochodowych i objechane po bokach i górą bez żadnych przerw .Oglądałem brame krispola i na górnych krawędziach gdzie uszczelki się schodzą można wsadzić małego palca. Tam na pewno wieje a sprzedawca zarzeka się, że taka brama jest porównywalna z dobrymi drzwiami. Jedynie tzw ciepły montaż ma podwójne uszczelki.

Zmień sprzedawcę, bo ten jest jakiś niedouczony albo bajerant.

Parametr U jest jak w dobrych drzwiach. Ale parametry szczelności, szczególnie przepuszczalności powietrza firmy nie podają, bo nie ma się czym chwalić.

I dotyczy to wszystkich bram.

nie wiem jakiego krispola oglądałeś , ja mam dwa lata temu montowaną bramę Krispol 60mm tą najcieplejszą od nich , mają oprócz tego podwójne uszczelki po bokach i palca nigdzie nie wciśniesz, no może pod pierwszy falc ale dalej nie bo tam jest właśnie taka uszczelka jak w aucie z powietrzem w środku.

• 3 weeks później...
nie wiem jakiego krispola oglądałeś , ja mam dwa lata temu montowaną bramę Krispol 60mm tą najcieplejszą od nich , mają oprócz tego podwójne uszczelki po bokach i palca nigdzie nie wciśniesz, no może pod pierwszy falc ale dalej nie bo tam jest właśnie taka uszczelka jak w aucie z powietrzem w środku.

Mam ten model Krispol-a i potwierdzam, "cieńsze" nie posiadały chyba tego rozwiązania.

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...
Panowie brama bramą , ale jak poprawnie zrobić " ciepły próg" przed wylewką w garażu?

To już pytanie do projektantów a nie bramiarzy. Mam nadzieję, że inni użytkownicy pochwalą się swoimi rozwiązaniami.

to jest następny temat do rozwiązania. Wydaje mi się że nie można wyjeżdżać plytkami poza bramę albo zrobić tam gdzie uszczelka się styka jakąś dylatacje, listwe a pod nią xps. żeby odciąć od zewnątrz.
  • 3 weeks później...
Mam pytanko wysokość otworu mam 220 mogę zamontować bramę wys 2125 z Hormanna ? Trzeba od spodu przykleić styropian czy gazobeton by przykręcić górną belkę? bo czytałem że są bramy co mają tlyko uszczelkę i przykleja się to do styropianu
  • 2 months później...
Tak, przy tej szerokości wyceniono mi z wzmocnieniami.

Jestem ciekaw jak będzie się prezentował wzór woodgrain w antracycie.

Przeglądając wpisy z 2020, pozazdrościć tym co mieli ból glowy z rodzajem bramy. Teraz te same modele dokładnie x2.

Dlatego nie będę "grzebał" bo się załąmuję i odświeżam wątek.

Widełki cenowe QIII 2022

[5000x2250mm / KOLOR BIAŁY PANELI /Pilot + Smartphone]

Wisniowski [40mm] + Somfy Metro1000: ~ 9500-10500 pln

Wiśniowski [60mm] + Somfy Metro1000: ~10800-12000 pln

Krispol [40mm] +Nice: ~ 8300-8700 pln

Krispol [60mm] +Nice: ~9500-9900 pln

Hormann SandGrain [42mm] + SupraMatic: ~10500-11000 pln

Hormann SilkGrain [42mm] + SupraMatic: ~11400-11500 pln

Hormann ThermoUszczelka + Wzmocnienie: (1350-1700pln)

Dlaczego Hormann rekomenduje wzmocnienie (800-10000 , a inne firmy nie ? Powinno być odwrotnie, marka premium ma to w standardzie, a inne jako opcja.

Czy ta cała termouszczelka jest gorna 600-700 pln w przypadku ogrzewanego garażu ?

Zamieniajac automatyke w przypadku KRISPOL dorzucamy ~ 1000 więc różnica z Hormann nieduża.

Liczę na poradę z Waszej strony.