Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

To chyba powinno być ok, nie powinna się wyginać. W ofercie dostałeś sugestie dokupienia wzmocnień?

Pytam z ciekawości bo mi przy Woodgrein tego nie sugerowali ale już przy Silkgrein tak.

Tak, przy tej szerokości wyceniono mi z wzmocnieniami.

Jestem ciekaw jak będzie się prezentował wzór woodgrain w antracycie.

• 3 months później...
  • Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 1 month później...
  • 7 months później...

Na pierwszy rzut oka możesz (jeśli mowa o segmentowej, montowanej na ścianie wewnętrznej za otworem). Tylko czy jest sens? czy na pewno będzie taniej? Najpopularniejsza brama typowa to 250x212 lub 225cm wys.

U Ciebie pewien problem to nadproże. Typowe mocowanie prowadnic przewiduje do ok 40cm. Będzie potrzeba robić podwieszenia.

O siema finlandia :D nie wiedziałem że tutaj cię też znajdę ^^ z bramą wygląda to w taki sposób że garaż jest po środku bliźniaka w bryle i w nim są schody na piętro nigdy tam nie będzie auta. Podłogówkę mam rozłożoną ale będzie grzany niskim czynnikiem docelowo będzie około 18-19 stopni. Z garażu jest wejście do lokali tam wstawię drzwi zewnętrzne ale zastanawiam się nad bramą czy robić otwieraną do góry czy drzwi dwuskrzydłowe (szczelniejsze?)

• 1 month później...
Witam... zastanawia mnie dlaczego w bramach segmentowych nie ma uszczelki np. takiej jak w bagażnikach samochodowych i objechane po bokach i górą bez żadnych przerw .Oglądałem brame krispola i na górnych krawędziach gdzie uszczelki się schodzą można wsadzić małego palca. Tam na pewno wieje a sprzedawca zarzeka się, że taka brama jest porównywalna z dobrymi drzwiami. Jedynie tzw ciepły montaż ma podwójne uszczelki.

Witam... zastanawia mnie dlaczego w bramach segmentowych nie ma uszczelki np. takiej jak w bagażnikach samochodowych i objechane po bokach i górą bez żadnych przerw .Oglądałem brame krispola i na górnych krawędziach gdzie uszczelki się schodzą można wsadzić małego palca. Tam na pewno wieje a sprzedawca zarzeka się, że taka brama jest porównywalna z dobrymi drzwiami. Jedynie tzw ciepły montaż ma podwójne uszczelki.

Zmień sprzedawcę, bo ten jest jakiś niedouczony albo bajerant.

Parametr U jest jak w dobrych drzwiach. Ale parametry szczelności, szczególnie przepuszczalności powietrza firmy nie podają, bo nie ma się czym chwalić.

I dotyczy to wszystkich bram.

nie wiem jakiego krispola oglądałeś , ja mam dwa lata temu montowaną bramę Krispol 60mm tą najcieplejszą od nich , mają oprócz tego podwójne uszczelki po bokach i palca nigdzie nie wciśniesz, no może pod pierwszy falc ale dalej nie bo tam jest właśnie taka uszczelka jak w aucie z powietrzem w środku.

• 3 weeks później...
nie wiem jakiego krispola oglądałeś , ja mam dwa lata temu montowaną bramę Krispol 60mm tą najcieplejszą od nich , mają oprócz tego podwójne uszczelki po bokach i palca nigdzie nie wciśniesz, no może pod pierwszy falc ale dalej nie bo tam jest właśnie taka uszczelka jak w aucie z powietrzem w środku.

Mam ten model Krispol-a i potwierdzam, "cieńsze" nie posiadały chyba tego rozwiązania.

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...
Panowie brama bramą , ale jak poprawnie zrobić " ciepły próg" przed wylewką w garażu?

To już pytanie do projektantów a nie bramiarzy. Mam nadzieję, że inni użytkownicy pochwalą się swoimi rozwiązaniami.

• 3 weeks później...
  • 2 months później...
Tak, przy tej szerokości wyceniono mi z wzmocnieniami.

Jestem ciekaw jak będzie się prezentował wzór woodgrain w antracycie.

Przeglądając wpisy z 2020, pozazdrościć tym co mieli ból glowy z rodzajem bramy. Teraz te same modele dokładnie x2.

Dlatego nie będę "grzebał" bo się załąmuję i odświeżam wątek.

Widełki cenowe QIII 2022

[5000x2250mm / KOLOR BIAŁY PANELI /Pilot + Smartphone]

Wisniowski [40mm] + Somfy Metro1000: ~ 9500-10500 pln

Wiśniowski [60mm] + Somfy Metro1000: ~10800-12000 pln

Krispol [40mm] +Nice: ~ 8300-8700 pln

Krispol [60mm] +Nice: ~9500-9900 pln

Hormann SandGrain [42mm] + SupraMatic: ~10500-11000 pln

Hormann SilkGrain [42mm] + SupraMatic: ~11400-11500 pln

Hormann ThermoUszczelka + Wzmocnienie: (1350-1700pln)

Dlaczego Hormann rekomenduje wzmocnienie (800-10000 , a inne firmy nie ? Powinno być odwrotnie, marka premium ma to w standardzie, a inne jako opcja.

Czy ta cała termouszczelka jest gorna 600-700 pln w przypadku ogrzewanego garażu ?

Zamieniajac automatyke w przypadku KRISPOL dorzucamy ~ 1000 więc różnica z Hormann nieduża.

Liczę na poradę z Waszej strony.