Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ja wczoraj dostałam wycenę na Hormanna brama na 4500x2250 , dwa piloty z montażem 6100 zł. myślę , że to jest dobra cena , ale czekam jeszcze na wycenę Wiśniowskiego , i jak cena będzie zbliżona to dopiero będzie problem w wyborze .Każdy zachwala co innego a ja już jestem cała głupia.

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tak to już jest. Każdy chwali swoje. A parametry techniczne obu bram są takie same? Jeśli tak, proszę jeszcze posprawdzać porady psb i inne fora. A może warto też popytać w składach budowlanych, może oni doradzą, które bramy się najlepiej sprzedają, sprzedawcy mogą znać opinie klientów czy też wykonawców i na które bramy nie ma reklamacji.

Ja wczoraj dostałam wycenę na Hormanna brama na 4500x2250 , dwa piloty z montażem 6100 zł. myślę , że to jest dobra cena , ale czekam jeszcze na wycenę Wiśniowskiego , i jak cena będzie zbliżona to dopiero będzie problem w wyborze .Każdy zachwala co innego a ja już jestem cała głupia.

Żeby wybór był trafny najlepiej obejrzeć wszystkie bramy osobiście i dopytać o szczegóły.

A jak jest z automatami do bram garażowych?

Zamierzam kupić segmentową Wiśniowskiego 2400 mm szerokość x 2240 mm wysokość. Firmy oprócz Optimum, który oferuje Wiśniowski, proponują np. Hato FB200. Czy jest sens kupować Hato lub inny automat (jeśli tak to jaki polecacie?) czy pozostać przy standardzie?

Polecam napędy Optimum firmy Wiśniowski! Dostosowane są do powierzchni (ciężaru) płaszcza bramy, do rozmiarów bramy (odpowiednia długość szyny). Są to sprawdzone bardzo dobre napędy, bezawaryjne z lampą sygnalizacyjną, dwoma pilotami, centralą sterującą i rozblokowaniem.

O i na taką podpowiedź czekałam , bo tak naprawdę dla mnie wygląd bramy jest rzeczą drugorzędną , ważne żeby wszystko sprawnie i bezproblemowo chodziło biorąc pod uwagę wielkość bramy.

Wiśniowski jest w tej kwesti "prosty jak budowa cepa", tzn. jest jasno określone co i jak. Jest jeden zalecany napęd - widocznie sprawdzony w tylu bramach. Tylko dobrać odpowiednią moc, ale w przypadku małej bramy nie ma co się zastanawiać, bo każdy ją "pociągnie".

Wiśniowski jest w tej kwesti "prosty jak budowa cepa", tzn. jest jasno określone co i jak. Jest jeden zalecany napęd - widocznie sprawdzony w tylu bramach. Tylko dobrać odpowiednią moc, ale w przypadku małej bramy nie ma co się zastanawiać, bo każdy ją "pociągnie".

Sprzedawca bram Wiśniowskiego powiedział mi, że automat Hato jest mocniejszy od Optimum Eko i 800. Jego odpowiednikiem mógłby być Optimum 1100. I że Hato nie ustępuje jakością serii Optimum, a jest tańszy i oni polecają.

A brama jest chyba mała ;-) bo 2400 mm szerokość x 2240 mm wysokość.

Natomiast inny zamiast Optimum poleca Somfy lub Came.

No i trochę mam mętlik w głowie. Bo po co przepłacać, jak są inne i lepsze. Dlatego tutaj szukam opinii, żeby się nie naciąć ;-)

A brama jest chyba mała ;-) bo 2400 mm szerokość x 2240 mm wysokość.

Poproś sprzedawcę by podał jaka siła jest potrzebna do otwierania takiej bramy. Prawdopodobnie nie będzie potrafił odpowiedzieć. Stąd te propozycje użycia TIRa do przewiezienia worka ziemniaków.

nie będę się wymądrzał specjalnie bo i nie jestem fachowcem a korzystałem z porady zaufanego magika od bram.

Koniec końców zamiast bramy legbuda o której nikt mi wiele nie potrafił powiedzieć zakupiłem bramę wiśniowskiego 4500 x 2,25. Mój magik mi polecił napęd seryjnie montowany do bram tj. Optimum i taki też zamontowałem. Bramę mam zainstalowaną około 4 miesięcy temu i na chwilę obecną specjalnie często jej nie otwieram. Na tyle ile używałem bramy to napęd radzi sobie z moją raczej ciężką bramą.

ze sprzedawcami jest różnie na 10 dwóch-trzech poleci ci coś uczciwie a reszta to na czym najwięcej zarobi (z proporcjami może się mylę ale ta to już jest)

myślę że kolega bwojtek należy do tej mniejszości więc można spokojnie skorzystać z jego rady :D

A moja jest taka: bramę masz małą więc jakikolwiek napęd nawet najsłabszy napęd powinien sobie poradzić

Pozdrawiam

Edytowane przez WOJSKI

Przecież Wiśnoiwski ma też w ofercie napędy do bram wjazdowych i można je obsługiwać jednym pilotem.

Wiem, zapomniałem o tym napisać.

a jak cenowo wypadaja Optimum Somfy i Came?

W zależności od modelu i punktu handlowego,ale zazwyczaj są ok. 30% droższe.

Edytowane przez _FIX_