Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

nie będę się wymądrzał specjalnie bo i nie jestem fachowcem a korzystałem z porady zaufanego magika od bram.

Koniec końców zamiast bramy legbuda o której nikt mi wiele nie potrafił powiedzieć zakupiłem bramę wiśniowskiego 4500 x 2,25. Mój magik mi polecił napęd seryjnie montowany do bram tj. Optimum i taki też zamontowałem. Bramę mam zainstalowaną około 4 miesięcy temu i na chwilę obecną specjalnie często jej nie otwieram. Na tyle ile używałem bramy to napęd radzi sobie z moją raczej ciężką bramą.

ze sprzedawcami jest różnie na 10 dwóch-trzech poleci ci coś uczciwie a reszta to na czym najwięcej zarobi (z proporcjami może się mylę ale ta to już jest)

myślę że kolega bwojtek należy do tej mniejszości więc można spokojnie skorzystać z jego rady :D

A moja jest taka: bramę masz małą więc jakikolwiek napęd nawet najsłabszy napęd powinien sobie poradzić

Pozdrawiam

Zgadzam sie z kolegą.

Wisniowski to znana marka w RP. mam jego brame od 7 lat, wym 3500*2500 niestandardowy z napedem standardowym, graz woln o stojący, segement ciepły, eststyka wykonania i obsługi tez jest ważna, Do tej pory nie miałem problemów z napedem bez wpływu na poghodę, a zim stulecia juz mieliśmy troche w tej dekadzie.

Poza tym wisniowski jest tańszy od Hoermanna, ale to kwestia wyboru i gustu.

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Muszę zdecydować się na bramę. Wybór ograniczam do 2 marek - Horman albo Normstal. Bardziej znana wydaje mi się brama Horman ale sprzedawca nakręca mnie na Normstala bo podobno jest to jedyna brama z atestem antywłamaniowym. Wizualnie obie bramy wydają się zbliżone. Czy faktycznie bramę bez zabezpieczeń antywłamaniowych tak łatwo otworzyć? Mam wejście z garażu do domu więc ma to znaczenie.

ne chce siac zadymy, ale pamietałem ze gdzies cos slyszalem o wisnioskim:

http://forum.bud24.pl/Brama-garazowa-Wisniowski-nigdy-wiecej-zlom-t290.html

Popatrz po ile postów napisali autorzy tych, wniosek nasuwa się sam.

Jestem od niedawna użytkownikiem bramy ale z poniższym nie mogę się zgodzić:

cyt. "Poprostu często się psuje, a przy ręcznym podnoszeniu można dostać muskuły Pudziana, no i oczywiście bąble na rękach." Bzdura, moja brama ma 4,5 metra długości, z pewnością można znaleźć ile waży taka brama lub może któryś z forumowych ekspertów podpowie, mam automat ale symulowałem sobie awarię i podnosiłem ręcznie, nie wyglądam jak pudzian a dałem radę :p

cyt. "Jeżeli będziecie chcieli dostać instrukcję obsługi, to zapomnijcie. My czekamy na nią już prawie rok!!! " Bzdura, instrukcja jest z opakowaniu z bramą, a pozatym bez przesady trzeba być kompletnym jełopą żeby nie potrafić obrócić gałki i podnieść bramy do góry, czy naprawdę do tego potrzebna jest instrukcja?

pozostałe posty pozostawię bez komentarza.

pozdrawiam

Muszę zdecydować się na bramę. Wybór ograniczam do 2 marek - Horman albo Normstal. Bardziej znana wydaje mi się brama Horman ale sprzedawca nakręca mnie na Normstala bo podobno jest to jedyna brama z atestem antywłamaniowym. Wizualnie obie bramy wydają się zbliżone. Czy faktycznie bramę bez zabezpieczeń antywłamaniowych tak łatwo otworzyć? Mam wejście z garażu do domu więc ma to znaczenie.

też mam wejście z garażu do domu, zamontowałem tam drzwi antywłamaniowe :p,

to ochrona przed amatorami, zawodowy złodziej jak będzie Cię chciał obrobić to i tak to zrobi :)

moja rada, sugeruj się ceną w odniesieniu do jakości, a firma jakie to ma znaczenie

też mam wejście z garażu do domu, zamontowałem tam drzwi antywłamaniowe :p,

to ochrona przed amatorami, zawodowy złodziej jak będzie Cię chciał obrobić to i tak to zrobi

Zapominasz, że w garażu też znajduje się pokaźny majątek. W skrajnym przypadku może przekraczać wartość domu...

Polecam zabezpieczenie antywłamaniowe bramy + kontaktron na dolnej sekcji bramy (oczywiście podłączony do systemu alarmowego z monitoringiem).

Zapominasz, że w garażu też znajduje się pokaźny majątek. W skrajnym przypadku może przekraczać wartość domu...

Polecam zabezpieczenie antywłamaniowe bramy + kontaktron na dolnej sekcji bramy (oczywiście podłączony do systemu alarmowego z monitoringiem).

Nie nie zapominam, ale w tym poście jest o bramach a nie o alarmach. Niespecjalnie chciałem mieszać tematy bo są posty dotyczące alarmów a tu niech się wypowiedzą doradcy, użytkownicy czy też zainteresowani zakupem bramy.

Myślę, że pomysł z kontraktronem jest ok ale czy nie lepsza będzie zewnętrzna bariera podczerwieni montowana na zewnątrz domu lub w linii ogrodzenia? No i wtedy oczywiście brama "antywłamaniowa" nie będzie potrzebna.:p

Sprawa zabezpieczenia domu należy rozpatrywać indywidualnie, zależy jaki ktoś chce poziom zabezpieczenia osiągnąć, od zerowego do fortecy ale należy pamiętać o tym że każde widoczne zabezpieczenie ponad standardowe to zaproszenie dla bandziora. Łobuz widząc fortecę zacznie zadawać sobie pytanie, co musi być w środku że ktoś wydał tyle kasy żeby ze swojego domku zrobić Fort Knox. :D

Na temat zabezpieczeń jest kilka wątków o alarmach polecam ten wątek:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?9326-Instalacja-alarmowa-raz-jeszcze&highlight=alarm

A tak przy okazji wszystkim życzę dużo kasy której zawsze brakuje podczas budowy domu :p

a tym co ją mają dużo zdrowia szczęścia i dobrych pomysłów by wykończyć domek

wojtek

Jest to amerykańska brama Wayne Dalton

To może nasz spec od PR powie nam skąd określenie amerykańska?

Dzielnie zniosła zimę, mam ją 4. miesiąc

Ja wiem, że Szczecin to prawie tropiki ale na prawdę macie już wiosnę????

Edytowane przez bwojtek

Ze szczerym sercem nie polecam bram KRISPOL.

Tak jak wykonanie nie budzi żadnych zastrzeżeń, tak polityka firmy i owszem.

Kiedy kupujecie bramy jest wszystko pięknie i kolorowo.

Segmentowa brama, ekstra, jeśli coś się wydarzy, wymieniamy poszczególne panele. Rewelacja.

Jeśli już się wydarzy, rzeczywistość jest niestety inna.

Nie ważne, że jeszcze obejmuje was gwarancja.

Producent zmienia technologie wytworzenia i, kiedy kupiliście dwie duże bramy segmentowe plus drzwi wejściowe (za kwotę 20 tyś zł), a potrzebujecie tylko jeden segment jednej bramy....

Producent nie może go wam zapewnić, narzucając wymianę całego wypełnienia bramy.

Ale to jeszcze nic.

Aby mieć bramy równe, a macie je obok siebie, musicie wymienić wszystkie !.

Ewentualnie, po kilku dniach bojów, producent może zaoferować dorobienie na zamówienie w "i tak w niepasującej w 100% nowej technologii" potrzebnego elementu stanowiącego 2/7 całości za cenę .... 3/4 bramy. oczywiście doliczając vat i cenę montażu.

Trudno obarczać winą konstrukcję bramy, że samochód stoczony na niezaciągniętym hamulcu ręcznym z odległości metra wbija się w nią jak w masło.

O jakichkolwiek cechach przeciwwłamaniowych takich bram trudno w takim wypadku mówić. Bo nie ma o czym.

Trudno, stało się.

Ale zanim kupicie bramę, jakąkolwiek, żądajcie na piśmie, że producent zapewnia wam przez choćby okres gwarancji elementy do wymiany (także z waszej winy) stanowiące bezpośrednio cechy konstrukcyjne waszego produktu.

Mnie zapewniał autoryzowany dealer słownie. Dziś tym słowem mogę sobie utrzeć tyłek.

Po naciskach otrzymałem łaskawie także inną propozycję. Za wartość wypełnienia jednej bramy kompletnej, mogą mi sprzedać wypełnienie obu bram i drzwi, Które zamontować muszę sobie sam. Wprost Rewelacja.

Od pół roku KRISPOL oferuje 5 letni okres gwarancji na swoje produkty.

Ciekawe ile razy w tym czasie zmieni swoje technologie wytwórcze zmuszając tym samym swoich klientów na okoliczność drobnych uszkodzeń do wymiany całego zespołu wypełnień bram.

Nie wyobrażam sobie sytuacji, gdy po roku zakupu nowego samochodu, producent twierdzi, że zamiennika wgniecionych drzwi nie może wam sprzedać, bo wszedł facelifting, ale oferuje wam za niezłe pieniądze zmianę całego nadwozia, ewentualnie wymianę na poliftowe, właściwie trochę nie pasujące, ale i tak za cenę 2/3 całego nadwozia.

KRISPOL -STANOWCZE NIE !!!

Edytowane przez goodhope

Witam .Jestem tu nowa na forum, ale zarejestrowałam się aby wyrazić swoje niezadowolenie i rozczarowanie bramą Wisniowski .W lutym upłynie rok od kiedy ją zamontowano a już drugi raz ją reklamowałam ,żeby było śmieszniej to dzisiaj otrzymałam fakturę do zapłaty za regulację bramy bo rzekomo wina leży po stronie użytkownika.

Do listopada chodziła bez zarzutu problemy zaczęły się jak temperatury spadły znacznie poniżej 0.

Witam .Jestem tu nowa na forum, ale zarejestrowałam się aby wyrazić swoje niezadowolenie i rozczarowanie bramą Wisniowski .W lutym upłynie rok od kiedy ją zamontowano a już drugi raz ją reklamowałam ,żeby było śmieszniej to dzisiaj otrzymałam fakturę do zapłaty za regulację bramy bo rzekomo wina leży po stronie użytkownika.

Do listopada chodziła bez zarzutu problemy zaczęły się jak temperatury spadły znacznie poniżej 0.

a przyszła listem poleconym? jak nie, to możesz wyrzucic do smieci.

a jak chcesz to odeslij im z powrotem, że nie akceptujesz faktury, nikt Cie nie uprzedził, ze będziesz musiała płacić, i nie wyrazałaś zgody na prace nie związane z gwarancją.