Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 3 weeks później...
a ja potrzebuje namiarów na firme, ktora robi bramy z indywidualnym poszyciem - tzn. ja im dale drewno (oczywiscie takie jak na elewacji) a oni mi tym obijają bramę

co wiecej musi to byc brama na 2 samochody..

przychodzi coś komuś do głowy??

Pozdrawiam

Popytaj w normstahlu. Mają coś takiego jak ramiaki do obłożenia drewnem. Są to wszystkie wymiarowo bramy segmentowe. Ale cena może być porażająca. W samym katalogu takie bramy były w dziale bram prestiżowych.

PS. Wrzuciłam w wyszukiwarkę "brama garażowa" ale zanim bym się przegryzła przez te wszystkie strony to napewno nie zdążyłabym przed zimą tej bramy zamówić :roll: :D

Właśnie niedwano rozważałem temat i też miałem wielki dylemat. Przyjąłem taką zasadę że wypisuję sobie listę założeń jakie brama i napęd muszą spełniać w stylu:

- brama segmentowa 5000x2150

- panele ocieplane 4cm

- panele ocynk z możliwością wyboru koloru z RAL

- rolki łożyskowane i najlepiej osłonięte

- sprężyny skrętne

- napęd łańcuchowy

- zmienny kod z maskowanym algorytmem

- min. dwa kanały na pilocie

i udaję się do sprzedawców bram aby sprawdzić czy spełniają założenia. Potem wybrałem najtańszą spełniającą założenia:).

dostałam wycene z krispola, czas oczekiwania 3 tyg??

3750x2370, złoty dab , jednostronnie, segmentowa, waskie przetłoczenia, naped spido smilo cena 5600zł. co to za naped czy ktos zna? Czy dobry?

Spido Smilo to napęd Nice. Poczytaj to:

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=27315&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=nice

A ja mam dylemat - bo garaż jest w bryle budynku - i zastanawiam się, czy brama uchylna będzie wystarczająca chroniła przed wyziębianiem.

Z segmentową mam ten kłopot, że nie dość że droższa, to jeszcze nadproże mam lekko za niskie co powoduje że droselklapa nie będzie ryksztosowała i generalnie trzeba dopłacić plus obowiązkowo zamontowac napęd. Czyli z 2200 robi się nagle 3500 :o Bramę uchylną obstaluję w okolicach tysiączka plus koszt ocieplenia. A jak to jest z rolowanymi?

Może ktoś może polecić jakąś firmę bramną z Łodzi?

A ja mam dylemat - bo garaż jest w bryle budynku - i zastanawiam się, czy brama uchylna będzie wystarczająca chroniła przed wyziębianiem.

Z segmentową mam ten kłopot, że nie dość że droższa, to jeszcze nadproże mam lekko za niskie co powoduje że droselklapa nie będzie ryksztosowała i generalnie trzeba dopłacić plus obowiązkowo zamontowac napęd. Czyli z 2200 robi się nagle 3500 :o Bramę uchylną obstaluję w okolicach tysiączka plus koszt ocieplenia. A jak to jest z rolowanymi?

Może ktoś może polecić jakąś firmę bramną z Łodzi?

Poltau,Stalmet i już masz rodzime :D :D :D

brama uchylna za 500 zł w domu za 500 tys, fikcyjna oszczędność, jak to w ogóle wygląda, a po 3 latach można wymienić wszystko oprócz płaszcza.

Za 2000 zł można kupić dobrą bramę segmentową typową np. Wiśniowskiego, automat sobie kupisz razem z bramą ogrodzeniową.

Co do marki bram to najlepszy stosunek jakości do ceny ma Wiśniowski, Hormann jest naprawde niezły ale cena ..., co do Interflexu o którymś ktoś pisał - jedyna osoba która zachwala te bramy to tylko przedstawiciel tej firmy, Krispol - :):( mieszane uczucia. Novoferm, Big TOR - OK,

Na koniec dobra rada: zainteresuj się bramą na etapie projektu, dobierając typową bramę można kilkaset złotych zaoszczędzić, a i jeszcze jedno jeżeli garaż jest integralną częścią domu to można kupić bramę z montażem + 7% VAT, w przeciwnym wypadku VAT 22%.