Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

brama uchylna za 500 zł w domu za 500 tys, fikcyjna oszczędność, jak to w ogóle wygląda, a po 3 latach można wymienić wszystko oprócz płaszcza.

Nie każdy buduje dom za 500 tys

Za 2000 zł można kupić dobrą bramę segmentową typową np. Wiśniowskiego, automat sobie kupisz razem z bramą ogrodzeniową.

Brama segmentowa u mnie wychodzi ponad 3000, co przekracza moje wyobrażenie o cenie zwykłej bramy garażowej...

Co do marki bram to najlepszy stosunek jakości do ceny ma Wiśniowski, Hormann jest naprawde niezły ale cena ..., co do Interflexu o którymś ktoś pisał - jedyna osoba która zachwala te bramy to tylko przedstawiciel tej firmy, Krispol - :):( mieszane uczucia. Novoferm, Big TOR - OK,

Dzięki za info

Na koniec dobra rada: zainteresuj się bramą na etapie projektu, dobierając typową bramę można kilkaset złotych zaoszczędzić, a i jeszcze jedno jeżeli garaż jest integralną częścią domu to można kupić bramę z montażem + 7% VAT, w przeciwnym wypadku VAT 22%.

Niestety, ktoś kto budował ten garaż nie był tak przewidujący i otwór jest średnio typowy, że nie wspomnę o nadprożu. VAT 7% nie zależy od integralności garażu z domem tylko usługi montażu z zakupnem ;-)

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja jestem zdecydowana na bramy Wisniowski, będą dwie i z napędem, montaż, 7% Vat. Niestety suma wychodzi duża i to najbardziej mnie martwi, bo bramy fajne.

Przy okazji spytam czy ktos wie jak tam z kolorystyka tych bram i jeśli bym chciała kolor okien tikowy to czy dobiorę taki kolor bram?

kolory typowe przy najtańszej opcji masz biały i brąz, pózniej jest jeszcze okleina złoty dą b i jakis mahoń, no i malowanie na dowolnu kolor za dodatkową kase,

jeżeli brama będzie szeroka np. 4 metry i zamontowana od południowej strony to nie należy brać kolorów bardzo ciemnych

• 2 months później...
Będę mieć garaż na 2 samochody. Jeden z nich to osobówka a drugi dostawczy z podwyższoną górą. Jakie rozwiązanie mi polecacie? Czy zamontowanie jednej dużej i wyższej bramy, czy może dwóch rozdzielonych przy wjeździe murem (tradycyjna+wyższa)? Pewnie wizualnie wyglądałaby jedna duża. Ale tak sobie myślę, że będzie mnie kosztowała majątek... Dziękuję za podpowiedzi. :D

Przy zakupie bramy zwroćie uwagę na sztywność konstrukcji, czy przekroje są zamknięte czy otwarte, czy są w całości ocynkowane. Ja robiłem na zamówienie Wiśniowskiego z drzwiami serwisowymi, ocieploną z automatem 3 lata temu, działa perfekt, drzwi są mi bardzo przydatne a cenowo bez porównania, 50% taniej od Normstahl czy innych wynalazków. Próg po ktorym przecież wjeżdżam codziennie nie ma nawet śladu rdzy, a tego boję się najbardziej przy takich rzeczach, mam dom od 30 lat i wiem ile pracy i kosztow pochlania walka z rdzą, pamiętajcie pełen ocynk konstrukcji!

• 2 weeks później...
Słuchajcie jak to jest z tym Vat-em. Firma która mami sprzedac brame twierdzi ze sprzedaje tylko z vat 22, a jak ma sie do tego to ze sprzedaja mi te barme z montazem i garaz jest integralna czescia budynku, co prawda nie w bryle bo polączony jest garaz z domem wiatrołapem.

Powinni dać 7% w przypadku montażu. Niektóre firmy nie chcą tak dawać bo ten podatek to jest jakoś później przez nich odbierany (pewnie przy rozliczeniu z urzędem) i mają mniej kasy na bieżącą działalność. Tak mi przynajmniej tłumaczyli Ci co nie chcieli dać 7%. Jednak to pewnie tylko te gorsze firmy.

• 2 weeks później...
...ciach... Ja robiłem na zamówienie Wiśniowskiego z drzwiami serwisowymi, ocieploną z automatem 3 lata temu, działa perfekt, drzwi są mi bardzo przydatne a cenowo bez porównania, 50% taniej od Normstahl czy innych wynalazków....ciach...

Wisnowski to moze 3 lata temu mial 50% taniej od Normsthal...ale napewno nie teraz.

Dostalem wycene na brame Normsthal (5000x2250)...6480+VAT

Wisnowski:

1. (4500*2125 SNGD ( bez przetłoczeń) 5899brutto

2. 4500*2125 SNKD ( przetłoczenia kaseton) 6235 brutto

A.

...ciach... Ja robiłem na zamówienie Wiśniowskiego z drzwiami serwisowymi, ocieploną z automatem 3 lata temu, działa perfekt, drzwi są mi bardzo przydatne a cenowo bez porównania, 50% taniej od Normstahl czy innych wynalazków....ciach...

Wisnowski to moze 3 lata temu mial 50% taniej od Normsthal...ale napewno nie teraz.

Dostalem wycene na brame Normsthal (5000x2250)...6480+VAT

Wisnowski:

1. (4500*2125 SNGD ( bez przetłoczeń) 5899brutto

2. 4500*2125 SNKD ( przetłoczenia kaseton) 6235 brutto

A.

Potwierdzam, Normstahl mocno zjechał z cenami. Za bramę 3000x2250, kolor ciemny dąb (bez dopłaty) z automatem i okuciami WK-2 i montażem zapłaciłem 4800 zł brutto. Do tego gratis drugi pilot oraz upust(trudno mi powiedzieć jaki bo kupowałem razem z drzwiami Gerdy).

• 3 months później...
  • 1 year później...