Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

[

Witam dostałem wycenę za bramę garażową kolor antracyt

Wisniowski-6400zł

Krispol-6900zl

Hormann-7700zł

Normstahl G60-6420zł

Normstahl euro-7380zł

Bramy bez przetłoczeń lub z jednym ,co sadzicie o tych wycenach i którą brame wybrać.

Brama garażowa 5000x2250

Strasznie tanio wycenili Ci Euro ? Napisz co tam miałeś wliczone.

Musisz je zobaczyć wtedy będziesz wiedział ,brama euro jako jedyna ma system antywłamaniowy wk2,żadna brama nie ma czegoś takiego,rolki ładnie zakryte plastykami brama prowadzona nie na jednym łożysku tylko na dwóch z każdej strony,od środka nie widać łączenia paneli.Brama na wypasie mówić inaczej.Brama bez konkurencji na ta chwilę .

Poczytaj tematy o bramach i sam wyciągnij wnioski na którego producenta jest najmniej skarg, a jeśli są to i tak większość jest z powodu winy sprzedawcy/klienta ponieważ nie dogadali się przy podpisywaniu umowy np. brak odryglowania awaryjnego itp.

na kazdego producenta cos znajdziesz. Kwestia tylko na ile %winy jest producenta a ile % braku fachowosci sprzedawcy i montazu

Witam wszystkich.

Jestem dopiero na etapie adaptacji projektu, ale już teraz myślę o bramie garażowej. Prześledziłem całe 30str. tego wątku i wiele mi się rozjaśniło - mam więc pytanie dotyczące głównie kwestii funkcjonalnej. Małe wprowadzenie:

- garaż 2-stanowiskowy w bryle budynku

- brak ogrzewania w garażu

- planujemy montaż drzwi antywłamaniowych między garażem a domem

- chyba spore samochody, obecnie Mondeo kombi, w planach również Galaxy/S-Max

- wjazd do garażu od strony wschodniej

- w planach wykorzystanie jednego pilota do garażu i przesuwanej bramy wjazdowej

Pytanie brzmi: zamontowalibyście 2 bramy garażowe czy jedną dużą? Jeśli jedną, jakie wymiary? Myślałem o segmentowej 5000x225, ale może 4500 będzie wystarczająca? Na razie ciężko mi to zasymulować na żywo :-) Wiem, że powyżej 5000 to raczej bramy przemysłowe i dużo droższe, ale do tego wymiaru 4000-4500-4750-5000 na 225 to raczej standardy, czy któreś są wyjątkowo często spotykane i przez to tańsze? To samo pytanie dotyczy wysokości - napisałem 225, bo widzę, że ta wysokość najczęściej powtarza się w wątku.

Osobna rzecz to kwestia przygotowania się do montażu bram(y) - widzę, że w miarę możliwości najlepiej jest przygotować podłogę wcześniej, ale czy już na etapie samego wylewania fundamentów/budowy trzeba brać pod uwagę jakieś ważne aspekty?

Z góry dziękuję i pozdrawiam,

AG.

Edytowane przez minipudzianek

odp na przykładzie typówek krispol

typowe wysokości bram to 2125 2250 2375 i jeśli dostosujesz się do tych wysokości napewno będzie taniej.

najlepiej jeśli nadproze bedzie miało min 24cm wtedy mozna zastosować napęd typ N (najtańszy)

duża brama napewno wymaga wiekszej uwagi i staranności przy montazu !

cenowo napewno lepiej wyjdzie wziąść jedną duża niż 2małe.Ale co komu się podoba też ważne:)

Jakoś się tak złożyło że będe musiał kupić brame jeszcze w tym roku

Póki co kolorystycznie chce ją dopasować do okien - okna na profilu schucko - kolor siena rosso

Narazie stwierdzam że Krispoll ma najbardziej pasującą kolorystycznie brame

Chciałbym jednak mieć coś z wyższej półki ze srebrnymi ornamentami dobrym zabezpieczeniem i napędem również z wyższej półki ,nie wiem czy Krispoll to firma dla wymagającego klienta ,stąd moje zapytanie

• 2 weeks później...
Musisz je zobaczyć wtedy będziesz wiedział ,brama euro jako jedyna ma system antywłamaniowy wk2,żadna brama nie ma czegoś takiego,rolki ładnie zakryte plastykami brama prowadzona nie na jednym łożysku tylko na dwóch z każdej strony,od środka nie widać łączenia paneli.Brama na wypasie mówić inaczej.Brama bez konkurencji na ta chwilę .

Mam dwie takie bramy 5-cio metrowe i jeśli jeszcze raz miałbym wybrać NIGDY WIĘCEJ !!!! To jeden z gorszych moich zakupów na budowie!!!!!!!!!!!!