Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

1600zł różnicy na takich samych bramach? no chyba że czaruś sobie tyle narzuca:)

horman i krispol przy takich samych wymiarach przetłoczniach i napedzie powinno wysc bardzo podobnie !bo i produkty bardzo podobne !

bwojtku http://www.nice.pl/_new/?id=902 no chyba robią (info z ich strony)

Dzisiaj jeszcze raz byłem u dystrybutora Nice, który ma też bramy Hormann-a. Co się okazało:

- Hormann 6950 zł (w tym montaż i automatyka)

- Nice 6050 zł ( w tym montaż i automatyka)

Przeglądałem sobie strony i tych i tych. Okazało się że Hormann daje 10 lat gwarancji na bramę i 5 lat na napęd, a Nice daje po 2 lata na napęd i bramę....

Skąd te informacje? Odsyłam do zapoznania się z warunkami gwarancji:

http://www.hormann.pl/fileadmin/dokumentationen/Garantieheft_Garagentore.pdf

Pytanie brzmi: czy "gwarancja na bezpieczne działanie" to gwarancja na bramę? Może nasz kolega TEST podejmie się rozstrzygnięcia tego dylematu?

Hormann to uznana marka i niewątpliwie lata doświadczeń. Bramy Nice (czyli produkt Krispolu) to niższa półka jakościowa.

Może przedstawisz Wojtku argumenty potwierdzające to stwierdzenie? Bo - wybacz - na samo słowo Ci nie wierzę :). Nie jestem mocny w bramach - dla mojego człowieka od bram "wszystko to jeden ciort"

Byłem dzisiaj ponownie u autoryzowanego sprzedawcy Hormann-a

Na pytanie co oznacza zwrot:

gwarancja na bezpieczne działanie
wyjaśnił że gwarancja nie obejmuje jedynie zdarzeń opisanych w dalszej części gwarancji:

Gwarancja nie obejmuje szkód spowodowanych przez:

−− niefachowy montaż i zaniechanie konserwacji

−− niefachowe uruchomienie i obsługę

−− zniszczenie wskutek niedbalstwa lub umyślnego

działania

−− działanie czynników zewnętrznych takich jak: ogień,

woda, sole, ługi, kwasy, anomalie środowiskowe

−− uszkodzenia spowodowane niewłaściwym

transportem i montażem

−− zastosowanie podkładów gruntujących i innych

środków ochrony powierzchni

−− zastosowanie niewłaściwych farb lub zbyt późne

malowanie

−− naprawy wykonane przez osoby bez kwalifikacji

−− stosowanie części innych producentów bez zgody

firmy Hörmann

−− usunięcie lub zamazanie numeru produktu

Przy okazji wypróbowałem drzwi RenoDoor, wyglądają bardzo dobrze, sprzedawca polecał - wiadomo. Zaproponował polski odpowiednik drzwi Hormann-a drzwi firmy Wikęd. Ale ościeżnica mnie przeraziła, bo jednak RenoDoor mają ościeżnicę wykonaną z auminium i komory wewnątrz, a Wikęd-y straszą gołą blachą.

Pozwolisz, że zacytuję:

Na okres 10 lat od daty zakupu kupującemu udziela się

gwarancji na bezpieczne działanie bramy garażowej

Hörmann. Na dostawy części zamiennych udziela się

6-cio miesięcznej gwarancji, jednak nie krótszej niż

bieżący okres gwarancyjny.

Na okres 5 lat od daty zakupu kupującemu udziela się

gwarancji na sprężyny, liny stalowe, rolki bieżne,

zawiasy i rolki zmiany kierunku dla bram garażowych

pracujących pod normalnym obciążeniem, tzn. przy

maks. 5 uruchamianiach bramy (otwarcie/zamknięcie)

dziennie.

Nie ważne co mówi sprzedawca. Ważne są zapisy w karcie gwarancyjnej. A z nich wynika ze przynajmniej część elementów bramy ma max. 5 lat gwarancji i konkretną liczbę cykli otwarcia. A co oznacza sformułowanie "Na dostawy części zamiennych udziela się 6-cio miesięcznej gwarancji" to już chyba tylko autor wie... Gwarancja na dostawę? Czyli co? Dostarczą elementy nie później niż po 6-ciu miesiącach? Czy może gwarantują, że przez 6 miesięcy od sprzedaży bramy elementy zamienne będą w produkcji?

Poza tym np. pęcherz na płacie bramy, odbarwienie, nieszczelności albo rdza na środku bramy nie powodują "niebezpiecznego działania" więc tej gwarancji nie podlegają.

Edytowane przez bwojtek

Tu bym się nie do końca zgodził..

Słowo mówione (bez świadków czy dopuszczonych prawnie środków zapisu) ma to do siebie, że g...o znaczy. Dlatego sprzedawcy okien (drzwi, bram, itp.) mają wszystko najlepsze i najtańsze niczym na bazarze w Kairze :(

Edytowane przez bwojtek

Słowo mówione (bez świadków czy dopuszczonych prawnie środków zapisu) ma to do siebie, że g...o znaczy. Dlatego sprzedawcy okien (drzwi, bram, itp.) mają wszystko najlepsze i najtańsze niczym na bazarze w Kairze :(

No i tu się nasz idealny ustawodawca sprawdził jak rzadko bowiem w pewnej ustawie mówi o "zapewnieniach" sprzedawcy, a te nie muszą być pisemne zupełnie jak te w Kairze:-).