Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W Krispolu prowadzenie SL (super niskie) to wymóg 8cm nadproża + konieczny napęd szynowy (cokolwiek to znaczy).

I cena 280zł.

Zdaje się, że tych 3cm nie musiałbyś zamurowywać. Bramę bez specjalnych przeróbek da się zamontować te 3-5cm niżej, niż nadproże.

Ale w Twojej sytuacji klucz do sukcesu to dokładny pomiar.

Dziękuję finlandia. W tej sytuacji pewnie padnie na Krispola. Zobaczymy jeszcze cenę.

Dziękuję finlandia. W tej sytuacji pewnie padnie na Krispola. Zobaczymy jeszcze cenę.

Cena jest raczej średnia. Taniej niż najbardziej znani, ale to takie różnice, które mogą byź zniwelowane dobrym rabatem lu jego brakiem..

Mi Krispol pasuje dlatego, że mają sporo takich nietypowych rozwiązań konstrukcyjnych (łatwiej je dopasować do różnych budów, chociaż w przypadku renowacji - wymiany bramy na nową Horman chyba bije wszystkich), ale i za najbogatszą paletę oklein na rynku + bardzo dobra organiacja pracy i logistyki. Można na nich polegać (chociaż to tez tylko ludzie i swojego trzeba pilnować:) )

Jak wysoko nad posadzka powinna być posadowiona brama ??? chodzi o czy prowadnice mogą być w betonie czy nie a może powinny być nad nim

Podłoga powinna wejść idealnie pod prowadnice.Więc zatapianie w betonie czy nie dolewanie to jest błąd, który często popełniany jest przez następne ekipy.

EDIT:

Tylko bez nazwisk, dzięki za drogowskaz, bo rano tak się spieszyłem z pisaniem , że nie miałem czasu wcisnąć "wyślij"

Edytowane przez finlandia

Podłoga powinna wejść idealnie pod prowadnice.Więc zatapianie w betonie czy nie dolewanie to jest błąd, który często popełniany jest przez następne ekipy.

EDIT:

Tylko bez nazwisk, dzięki za drogowskaz, bo rano tak się spieszyłem z pisaniem , że nie miałem czasu wcisnąć "wyślij"

Podłoga - znaczy już gotowa płytka ??? czy podłoga sama posadzka na to płytka jak można wyregulować opuszczenie bramy Uni pro, w górnej cześci panelu są takie rolki mocowane do segmentu na trzy wkrety max opuszczone na dół u mnie, co to za regulacja ??

Nie bardzo mogę pogodzić te grubości z bramami Hormanna.
O jakie bramy chodzi? segmentowe? Jaki wzór, model, kolor?
Nie kazdy rodzaj jest dostępny przy różnych grubościach. 

chodzi o brame stalowa segmentowa epu40 ocieplana płyta bramy 42/20mm przełloczenia M

Jeśli garaż ogrzewany to lepsza grubsza mniej ciepła ucieknie.Bezpieczniejsza , stabilniejsza i sprężyny lepsze bo skrętne a nie naciągowe.

Nie bardzo mogę pogodzić te grubości z bramami Hormanna.

O jakie bramy chodzi? segmentowe? Jaki wzór, model, kolor?

Nie kazdy rodzaj jest dostępny przy różnych grubościach.

chodzi o brame stalowa segmentowa epu40 ocieplana płyta bramy 42/20mm przełloczenia M

Teraz już konkretniej, ale nie do końca, jeszcze przynajmniej wymiar i kolor? :lol2:

Miałeś dylemat pomiędzy grubością paneli 27 a 40 mm i stąd moje wcześniejsze pytanie.

Bierz tą z panelem 42 mm, tylko znajdź sprzedawcę, gdzie ta dopłata jest niższa od 1200 zł.

Jak pisałem, brak jeszcze wymiaru i koloru , ale "cennikowo" nie ma takiej różnicy pomiędzy EPU a LPU .

Chyba, że problem leży gdzie indziej .

• 3 months później...

Witam,

chcę odkopać trochę temat, bo właśnie zbieram się do zbadania oferty krakowskich przedstawicieli i zamówienia bramy segmentowej.

Po uwagę biorę:

- Hormann LPU 40

- Normstahl G60

- Normstahl Euro

Najchętniej wziąłbym tą ostatnią czyli raczej najlepszą, ale i najdroższą pewnie... Patrzę jeszcze na Wiśniowskiego, ale chyba tylko ze względu na możliwą niższą cenę...

Otwór mam 499x214 (z płytkami będzie 212,5), bo celowałem w standardowe rozwiązanie...

Do sedna - wiecie coś o jakiś promocjach na te modele? I jakich krakowskich przedstawicieli polecacie? Oprócz Hormanna z okolic Opolskiej, który gdzieś się już w temacie przewinął...

Szkoda, że nic nie piszesz o kolorystyce. Normstahl ma wersję g60 Satin -obecnie w czasie trwania promocji 10 kolorów jest w cenie bramy białej, dodatkowo doszły jeszcze 2 przetłoczenia: Flair oraz Micro.

Poszukaj w swojej okolicy przedstawiciela Novofermu - to także godny polecenia producent. Na bramy ISO 45 była dodatkowa promocja.