Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dziś trochę pojeżdziłem po okolicznym osiedlu nowych domków i zauważyłem że 90% domków posiada bramy Krispolu :). I jednak zostaję przy Krispolu Sirocco, w jednej firmie ten model z napedem Nice (bądź Maranteca/Somfy z dodatkowymi pilotami 4 kanał.) wyszło 9800zł, natomiast tak jak pisałem wcześniej, wczoraj też byłem w innym punkcie i gość tą samą bramę tylko z napędem Faac D700HS w cenie 10000zł (też z pilotem 4 kanał.) bardzo zachwalał napęd faaca, ?!

I co teraz wybrać, różnica jest 200zł, napęd dużo szybszy, więc może jednak tego faac'a ?

Piotr K.

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 months później...

Witam,

Jestem na etapie poszukiwania bramy garażowej. Przeczytałam już ładnych parę stron tego wątku, i czytam dalej ALE od razu mam pytanie!

Moja brama wg projektu ma wymiar 480/235. Niestety obawiam się iż będzie nieco wyższa, bowiem murarze wylali mi chudziaka na takim poziomie aby weszło tam jeszcze 10 cm styro+wylewka. Styropianu jednak nie będzie. Tak było w projekcie i tak jest w mojej głowie. Ale po co majstrowi czytać projekt? :bash:

W związku z tym podejrzewam że o ile nie dam więcej wylewki to wysokość bramy będzie mieć +/- 245.

I teraz pytanie-jakie to rodzi problemy przy doborze bramy? Domyślam się że wymiar niestandardowy=większa cena?

Pytanie dodatkowe-czy jest sens zmniejszać otwór, czy takie cuda się robi w ogóle w bramie garażowej? I jak?

PS. Usłyszałam od pewnego sprzedawcy, iż Normsthal odstaje mocno od Krispola czy Hormana czy Wiśniowskiego :o A ja myślałam że Normsthal to ta wyższa półka?

Mam pytanie odnośnie napędu do bramy. Bramę mam 5m Wiśnowskiego- garaż dwustanowiskowy. Niestety okazało sie przy montażu napęd nie mieści się bo przeszkadza belka, - brakło chyba 4 cm. Pomiar robili nie montażyści tylko pracownicy biurowi. ech.....

Teraz chcą mi dać inny napęd, jakiś co jeździ razem z bramą. Czy to dobre rozwiązanie ? Czy aby taki napęd nie jest słabszy i będzie to działać jak należy ?

Edytowane przez julo23

Orientuje się ktoś w aktualnych cenach bram garażowych? Ja za bramę segmentową z napędem wymiary 2750 x2125

Dostałem wycenę hoorman 4.600 plus 125 maskowanie ościeżnicy i 130 zł dodatkowo za każdy pilot.

Wiśniowski 4.100 plus 80 zł pilot. Ceny już po rabacie wydaje mi się to lekkim przegięciem.

Co ciekawe w cenie już montaż bramy, który kosztuję 700 zł a ekipy, które chcą wykończyć dom proponują ok 250 zł za zamontowanie bramy.

Może Normstahl odstaje w górę a nie w dół? Dla mnie raczej w górę.

Co do otworu to brama będzie nietypowa, czyli droższa. Ale i tak nie opłaca się przerabiać otworu bo kosztowo wyjdzie na to samo.

Jak o brama bedize nie typowa? od kiedy to robi sie otwor pod brame, logika mowi ze robi sie brame pod otwor nie sadzis?

powiem ci ze to strasznie drogo ci wyliczyli. Podobna brama w firmie SAQEL z montazem kosztuje okolo 3700zł z 8% vatem wiec jest to kolo 1000zł roznicy a jakos identyczna wiec nei wiem czy bylbym sklonny placic 1000zł wiecej za nazwe firmy

Orientuje się ktoś w aktualnych cenach bram garażowych? Ja za bramę segmentową z napędem wymiary 2750 x2125

Dostałem wycenę hoorman 4.600 plus 125 maskowanie ościeżnicy i 130 zł dodatkowo za każdy pilot.

Wiśniowski 4.100 plus 80 zł pilot. Ceny już po rabacie wydaje mi się to lekkim przegięciem.

Co ciekawe w cenie już montaż bramy, który kosztuję 700 zł a ekipy, które chcą wykończyć dom proponują ok 250 zł za zamontowanie bramy.

Ja za 5metrową Wiśnowskiego płaciłem 4600zł i dwa piloty w komplecie

Tylko mam problem z ich montażystami.

Zobaczcie zdjęcia - wystarczy być laikiem żeby zobaczyć że jest do dupy.

Całe szczęście jeszcze im nie płaciłem.

Zdjęcie-0084.jpgZdjęcie-0087.jpgZdjęcie-0089.jpgZdjęcie-0090.jpgZdjęcie-0091.jpg

Edytowane przez julo23

Zdjęcie-0102.jpgZdjęcie-0099.jpgZdjęcie-0094.jpgZdjęcie-0095.jpgWiadomo że to widna złego pomiaru, raz że napęd sie nie mieści te 4cm, dwa że brama za wąska też po 2cm po każdej stronie. Teraz musze dotynkować po każdej stronie bo nie ma jak jej przykręcić prawidłowo i zrobili taką prowizorkę. Pozatym bardzo się spieszyli. Wstyd dla firmy Wiśniowskiego, teraz na pewno po fakcie - brałbym Hormana. Zresztą podobno dużo ciszej pracują. Szkoda że połowa zdjęć wyszła mi nieczysto bo byście lepiej to widzieli. Edytowane przez julo23

Jak o brama bedize nie typowa? od kiedy to robi sie otwor pod brame, logika mowi ze robi sie brame pod otwor nie sadzis?

Tak właśnie będzie, a przynajmniej tak mi to tłumaczył sprzedawca w sklepie gdzie mają okna, drzwi i właśnie bramy garażowe.

Ponoć każdy producent ma jakieś tam swoje typowe wymiary bram, i jak się w takowy wpasujesz to brama wychodzi taniej. Jak masz inne wymiary to wychodzi drożej. Podobno...

A jakie są Wasze doświadczenia-lepiej montować bramę przed czy po wylewkach? Bo że po tynkach to wiadomo...

nie ma znaczenia. Oczywiscie musisz zrobic prog. No i wiadomo konieczne zabezpieczenie przed paprakami. Ja bym osobiscie robil po.

Próg? Jak wysoki?

Jeszcze tak się zastanawiam... Otwór wczoraj dokładnie zmierzyłam, ma wymiary 495 / 263 cm (jesteśmy przed tynkami i wylewkami oczywiście). W projekcie w miejscu bramy jest wmiar bramy podany 480/235, ale sam otwór w projekcie szeroki również 494. Jakim cudem ktoś podał wymiar bramy 480 a nie 490? Jak otwór ma 494, dajmy na to tynk po 2 cm z każdej strony, to wychodzi jak nic 490.

I teraz w każdym miejscu w jakim byłam dowiadywać się o ceny bram-wszyscy brali szerokość z projektu czyli 480! I taką bramę mi wyceniali.

No nie ogarniam. Kto ten dom projektował?