Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

6500 za dwie? Na oko to dobra cena jesli z automatyka. Jakie masz te bramy?

Toż to jakaś taniocha, nam wycenili Wiśnie 2szt. z napędem po 4tysie za każdą, co prawda jeszcze nie zagłębiałam się w temacie automatyki - rodzaju, mocy itp. ale wydaje mi się, że to dość wygórowana cena.

A powiedzcie lepiej brać wszystko w jednym punkcie okna, drzwi, bramy czy np. okna i drzwi w jednym, a w innym bramy? Bo nie za bardzo wiemy jak mamy się za to zabrać.

Jeżeli firma ma dobre produkty i opinie dotyczące montażu to możesz w jednej, ale myślę, że mocno z kosztów montażu nie zejdą.

Ja brałbym jednak pod uwagę cenę poszczególnych elementów z montażem. Poza tym zawsze istnieje coś takiego jak polecenie przez znajomych - to też ma znaczenie.

6500 to dwie bramy 2600x2000 z montażem ale bez napędu

napęd plus 2000zł do dwóch bram

U mnie dwie bramy Wisniowski 2750 x 2250 + 2 x drzwi Wiśniowki wyceniali na jakieś 11,5 tys. z montażem.

Garaż wolnostojacy, więc jakość "podstawowa". Napędy firmy "nie pamiętam" jakiej, ale raczej nie chinina - bo nazwa mi się kojarzy.

Dlaczego mierzysz w bramę o grubości panela 6cm? Pytam z czystej ciekawości, bo ja nie widziałem jeszcze tego produktu zamontowanego na budowach i nie mam zdania.

Za to sama cena wydaje się być bardzo ok (na oko zwyke bramy 4 cm będą kosztowały podobnie.

Dlaczego mierzysz w bramę o grubości panela 6cm? Pytam z czystej ciekawości, bo ja nie widziałem jeszcze tego produktu zamontowanego na budowach i nie mam zdania.

Za to sama cena wydaje się być bardzo ok (na oko zwyke bramy 4 cm będą kosztowały podobnie.

Taka grubość została zaproponowana przez człowieka w salonie okien MS jak usłyszał że garaż ogrzewany, jest teraz promocja na te bramy dopłata 150 zł za całą bramę.

A jak ten napęd daje radę

Edytowane przez kwasniak

Ok, za 150zł to sam bym się skusił, ale nie tyle na grubszy panel, co ewentualnie lepsze uszczelnienie. Nie wiem czy ta brama je zawiera - prototyp który widziałem na targach był dozbrojony w dodatkowe uszczelki.

Zwykły panel w bramie jest wystarczająco ciepły. Problemem jest za to duży przepływ powietrza (sprawdź parametr "przepuszczalność powietrza").

Jeśli Wiśniowski (chyba największy producent w kraju) proponuje ten automat, to chyba daje redę..

Na stronie dopłata jest 125zł, niestety wielkość mojej bramy nie jest w promocji ale zleciłem firmie w której zamawiam by się zorientowali ile za uniterm. W innej firmie sprzedawca na ten napęd pokręcił nosem - nie dopytywałem się czemu. Tez miałem kupować z napędem ale jak sobie uświadomiłem że połowa czasu gwarancji minie w czasie budowy to stwierdziłem że teraz bez napędu a później się doinstaluje skoro różnicy w cenie prawie nie ma.

Mam następujący problem. Do sufitu mam ok 25cm. Ale zabudowa sufitu zajmie mi ok 4,5cm. Wykonawca zaproponował mi bramę ze sprężynami z tyłu,

można ją montować nawet gdy się ma do dyspozycji 15cm.

Mogę brać bramę ze sprężynami z przodu ale to będzie prawie na styk.

I teraz pytanie, co robić. Czy te sprężyny z tyłu są takim kiepskim rozwiązaniem?