Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

kolego szukałem ostatnio dużo na temat bram segmentowych, bo chciałem samodzielnie ją zamontować i doczytałem że przy szerokich bramach jest problem z wypaczeniem paneli, tzn w lecie panel się nagrzewa i delikatnie rozszerza, w zimie odwrotnie, to może powodować problemy z otwieraniem i szczelnością takich bram, gdyż tak szerokie panele potrafią środkiem wypaczyć się do wewnątrz. Rozwiązaniem tego problemu ponoć jest przykręcenie od środka garażu usztywnień do paneli które mają to zjawisko zniwelować jednak u niektórych i to rozwiązanie się nie sprawdziło poczytaj sobie ten temat od początku. Co do napędu to możesz zastosować napęd do bramy przemysłowej wtedy będzie montowany na ścianie lub napęd normalny montowany do sufitu z tym ze musi być dostosowany mocą do powierzchni twojej bramy. No i jeszcze kolor ma tu znaczenie ciemne kolory nie są proponowane do bram wystawionych na silne promieniowanie słoneczne, z powodów które wyżej wymieniłem.

faktycznie, nie pomyślałem o warunkach atmosferycznych wpływających na bramę. Poczekam jak wpłyną mi konkretne oferty i będę decydował, aczkolwiek pewnie się skończy na zwężeniu bramy, bo kosztownych zmian w domu będzie jeszcze znacznie więcej. A tak się cieszyłem na szeroki wjazd, tym bardziej przy mikroskopijnym który mam teraz. Porozmawiam też z projektantem, może jeszcze doda jakieś mądre słowa.

Jakby ktoś chciał jeszcze coś dodać, to chętnie poczytam więcej uwag :)

• 2 weeks później...

Opinie o BRAM-BUD... PORAŻKA UCIEKAĆ! robią wszystko żeby nie dotrzymać warunków gwarancji, a właściciel pan Rafał jest miły tylko przed rozliczeniem za montaż. W warunkach 24-ro miesięcznej gwarancji piszą że w ciągu roku trzeba wykonać odpłatny przegląd serwisowy, ale cenę za ten przegląd podają dopiero później... i jest to ponad połowę ceny bramy!!!! MASAKRA Poza tym dzwoniłam żeby przyjechali bo źle zamontowali bramę, zbywali że przyjadą... a po upływie roku powiedzieli że nie przyjadą bo nie zostały spełnione warunki gwarancji (brak przeglądu) który należy zgłosić tylko mailowo :D (a ja głupia dzwoniłam) heh. Omijać szerokim łukiem!!

poczytajcie... bo sama się nacięłam..

https://centrumopinii.com/biz/bram-bud-rafal-roszczypala,150842183.html

Panowie mam dylemat. Sprawa wyglada następująco. Otwór na brame ma wymiar 2.79x2.25. Dwie opcje montażu:

- standardowo czyli brama montowana od strony garażu. Ościeża bramy ocieplam 4cm styro. Światło przejazdu wynosi 2.71. Od góry również 4cm styro. Wysokość wjazdu wynosi ok 2.2

- opcja nr 2. Brama jest montowana w licu muru. Żeby zachować szerokość wjazdu ok 2.7m muszę poszerzyć otwór (to nie problem mam szerokie nadproże) . Kłopot sie robi z wysokością bo nadproża nie ruszę. Wysokość zmniejsza sie o jedno oczko do rozmiaru 2.12. Styro ładnie nachodzi na prowadnice. Mostek termiczny minimalny.

Garażu nie będę ogrzewał. Ale nad nim jest sypialnia. Boję się o to że w wariancie nr 1 te 4cm ocieplenia ościeży to za mało. Na ścianie będzie 20 cm grafitu. Oczywiście na suficie garażu też będzie styro ale chyba nie więcej niż 8cm.

Opcja nr 2 najbardziej mi pasuje ale nie wiem czy 2.12 wysokości to nie za mało.

Ewentualnie wybrać opcje nr 1 ale ocieplić 10 cm styro. Wysokość będzie miala ok 2.15 czyli więcej niż w opcji nr 2 ale z kolei szerokość w takim układzie będzie wynosila tylko 2.59.. :(

Poradzcie cos...

Policz straty/ zyski a odpowiedź będzie prosta.

ja się założę o "flaszkę" że to nie będzie więcej niż wartość tej flaszki. No, ale co rok, a to już można przeznaczyć na jakiś cel.

• 2 weeks później...

Hej :)

to jeszcze ja z pytaniem,

mam na celowniku bramę Hormanna 500x225 (z przetłoczeniem m, LPU 40, sandgrain -powierzchnia w kolorze antracytu o strukturze drobnego piasku, kolor titan)

może ktoś wie czy łatwo będzie dobrać do tego drzwi zewnętrzne w rozsądnej cenie?

Edytowane przez Brysia8

Witam,

Czy użytkownicy bram malowanych na kolor mogą się wypowiedzieć na temat ich użytkowania?

Stoję przed wyborem bramy malowanej a oklejanej. A że ma mieć specyficzny kolor (granat) sprzedawca odradza malowaną. Że się porysuje, że wyblaknie po paru latach. I że nie da się potem nic z nią zrobić (pomalować). Trzeba wymieniać na nową.

Będę wdzięczna za jakieś wskazówki.

Pozdrawiam

Cześć,

Jestem zdecydowany na zakup bramy od Wiśniowskiego i mam w wycenie model UniPro i UniTherm. Roznica pomiedzy tymi bramami w cenie wynosi 1500zl. Czy oplaca mi sie to? Czy az o tyle lepszy jest UniTherm? Garaz jest w bryle domu i bedzie tam podlogowka. Ewentualnie moge jeszcze go jakos docieplic dodatkowo bo, zostalo mi troche styropianu z posadzek. Będe wdzieczny za wszelka pomoc.

Chciałem wszystkich przestrzec przed firmą KRISPOL i ich bramami które przepuszczają bardzo dużo zimnego powietrza, są nie szczelne a firma Krispol twierdzi, że to taka konstrukcja i tak ma być. Mam od nich łącznie 3 bramy w dwóch budynkach. Dwie są standardowe teoretycznie zimniejsze a jedna wersja to ta cieplejsza VENTE K2 RFS 60 z dodatkowymi uszczelkami i panelami o zwiększonej grubości. Dwie z tych bram mają bardzo zbliżony wymiar: standardowa K2 RS 5m x 2,35m a cieplejsza K2 RFS 60 ma wymiar 5m x 2,25m.

I tu jest śmieszna sprawa, na tabliczce znamionowej tej niby cieplejszej bramy jest gorszy współpczynnik przenikania ciepła U=1,09 W(m2K), a standardowa brama ma U=1,06 W(m2K) za co więc jest dopłata? Moim zdaniem poprostu ich wyliczenia nie mają nic wspólnego z rzeczywistością.

Największym problemem jest to, że przez standardową bramę na łączeniach wpada bardzo dużo zimnego powietrza, brama jest nie szczelna! Jako dowód przedstawiam zdjęcie na którym zaznaczyłem na jak dużej szerokości panelu widać światło. Był przedstawiciel z Krispola powiedział, że takie coś nie może mieć miejsca a teraz się wypierają i nie chcą pomóc! Naprawdę uważajcie na tą firmę.

"brama1.jpg"

Dodatkowo robiłem pomiary bramy tej standardowej K2 RS 5m x 2,35m podczas mrozu. Po pierwsze to wieje przy prowadnicach przez powyższe nieszczelności (jakie zaznaczyłem na zdjęciu)

Na zewnątrz -9 stopni, wewnątrz 20 stopni. Panel na środku ma temp ok 14-15 stopni a na laczeniach paneli od 5 do 9 stopni. Identyczna sytuacja na drugiej takiej bramie od ogrodu. Mam jeszcze jedną bramę, kupioną 6 lat temu ale nie pamiętam producenta, panel grubości też 4cm i tutaj sytuacja całkiem inna: temperatura panelu ok 18 stopni a łączenia ok 16

Dlaczego brama Krispol jest taka zimna a na tabliczce podają, że super ciepła?

Edytowane przez Ania325

Chciałem wszystkich przestrzec przed firmą KRISPOL i ich bramami które przepuszczają bardzo dużo zimnego powietrza, są nie szczelne a firma Krispol twierdzi, że to taka konstrukcja i tak ma być. Mam od nich łącznie 3 bramy w dwóch budynkach. Dwie są standardowe teoretycznie zimniejsze a jedna wersja to ta cieplejsza VENTE K2 RFS 60 z dodatkowymi uszczelkami i panelami o zwiększonej grubości. Dwie z tych bram mają bardzo zbliżony wymiar: standardowa K2 RS 5m x 2,35m a cieplejsza K2 RFS 60 ma wymiar 5m x 2,25m.

I tu jest śmieszna sprawa, na tabliczce znamionowej tej niby cieplejszej bramy jest gorszy współpczynnik przenikania ciepła U=1,09 W(m2K), a standardowa brama ma U=1,06 W(m2K) za co więc jest dopłata? Moim zdaniem poprostu ich wyliczenia nie mają nic wspólnego z rzeczywistością.

Największym problemem jest to, że przez standardową bramę na łączeniach wpada bardzo dużo zimnego powietrza, brama jest nie szczelna! Jako dowód przedstawiam zdjęcie na którym zaznaczyłem na jak dużej szerokości panelu widać światło. Był przedstawiciel z Krispola powiedział, że takie coś nie może mieć miejsca a teraz się wypierają i nie chcą pomóc! Naprawdę uważajcie na tą firmę.

"[ATTACH=CONFIG]345708[/ATTACH]"

Ogólnie z bramami tak niestety jest. Ich szczelność a w zasadzie brak, jest ich największym problemem. Co z tego że panel ma grubość 40mm czy 60mm skoro po bokach, w miejscu łączenia paneli, mieści się mały palec. Jestem przed zakupem bramy, i zdecydowałem się na bramę Krispola, Po dokładnych oględzinach różnych producentów, stwierdziłem że mają najmniejsze nieszczelności. Panele bardzo ładnie na siebie zachodzą.

Może akurat w wersji K2RS jest taki problem, bo właściciel firmy która montowała tą bramę też był zdziwiony tymi prześwitami.

Mam starą bramę tylko niestety nie pamiętam jakiego producenta (mała nieznana firma) i ma dodatkowe uszczelki wklejone na samym łączeniu paneli. Jak tylko brama się uchyla to odrazu widać te uszczelki i tam nie ma żadnych prześwitów.

Skoro są takie nieszczelności to jakim cudem wychodzi U= 1,06 W(m2K)?

Może akurat w wersji K2RS jest taki problem, bo właściciel firmy która montowała tą bramę też był zdziwiony tymi prześwitami.

Mam starą bramę tylko niestety nie pamiętam jakiego producenta (mała nieznana firma) i ma dodatkowe uszczelki wklejone na samym łączeniu paneli. Jak tylko brama się uchyla to odrazu widać te uszczelki i tam nie ma żadnych prześwitów.

Skoro są takie nieszczelności to jakim cudem wychodzi U= 1,06 W(m2K)?

Bo to jest parametr samego panelu :)

Bo to jest parametr samego panelu :)

Właśnie nie, tutaj cytat z odpowiedzi z Krispol:

"Każda brama segmentowa

posiada współczynnik przenikalności cieplnej, którego wartość znajduje się na tabliczce

znamionowej produktu. Wspomniany współczynnik uwzględnia wszystkie parametry

i elementy bramy łącznie z krawędziami paneli. Bramy segmentowe zostały przebadane

przez TUV Czechy, Ostrava jednostka autoryzowana 211, jednostka notyfikowana 1017."

Tylko co z tego jak od bramy wieje zimnem? Po co robić w takim razie ciepłe budynku skoro brama garażowa jest ciepła tylko na papierze?

Parametr U i klasa przepuszczalnosci powietrza to kompletnie dwie rozne sprawy. Tylko ze gdy wzajemnie nie wspolgrajajak bramach to jest zgrzyt. W tym przypadku warto byloby sprawdzic czy dociski sa wlasciwie poustawiane.