Bartłomiej 18.04.2003 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2003 Witam, Jednym z etapów szeroko pojętego wykończenia mojego domu jest zbudowanie tarasów. Miałem zamiar napisać "wylanie", lecz po lekturze pism fachowych już wiem, że taras to całkiem nietrywialne zadanie. Mimo to, gdy zobaczyłem wycenę samej tylko robocizny, złapałem się za głowę. Chwilę później przyszła decyzja złapania się za klawiaturę i zasięgnięcia opinii Szanownego Grona Inwestorów. Krótko mówiąc... mam do wybudowania ok. 60m2 tarasu wokół budynku. Chcę to zrobić zgodnie ze wszelką sztuką, aby później nie mieć kłopotów z pękającymi płytkami, krzywo osiadającą płytą tarasu bądź przemarzaniem. Pytanie jest następujące: Ile kosztuje wykonanie takiego tarasu? Pytanie drugie: czy możecie mi polecić jakąś sprawdzoną ekipę - buduję 30km na północ od Warszawy. Za wszelkie porady, wskazówki oraz informację będę bardzo wdzięczny.Serdecznie pozdrawiam życząc wszystkim Inwestorom Wesołych Świąt.Bartłomiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok 18.04.2003 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2003 Nie święci garnki lepią, Bartłomieju. Taras zamierzam zrobić sam. Trzeba wykopać rów pod fundament ( poniżej strefy przemarzania, wylać fundament, podmurować bloczkami na wymaganą wysokość, zasypać piaskiem zagęszczając, wylać posadzkę i gotowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sta28 21.04.2003 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2003 Nie kazdy ma czas garnki lepic )) Tez jestem zainteresowany ew. kosztami budowy tarasow... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 21.04.2003 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2003 Mój taras wykonywała ta sama ekipa co stawia stan surowy. Za roboty ziemne, szalunki i zbrojenie zapłaciłem 500 zł (robocizna). Za stal, deski i beton ok 2 tys. Taras ma 30 m2. Teraz zostało mi już tylko wykończenie powierzchni. Dobrze, że się na taras zdecydowałem na tym etapie bo po skończeniu budowy musiałbym zapłacić dużo więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iberlander 21.04.2003 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2003 Mój sąsiad wykonał taras z ładnej kostki. Chyba zdecyduje się na to samo ponieważ koszt jest niewielki, a efekt niezły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartłomiej 22.04.2003 07:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2003 Smoku, Masz rację z tym lepieniem garnków. Wychodząc z tego założenia zabieram się za położenie instalacji do centralnego odkurzacza. Niestety, budowa tarasu wymaga nieco większych umiejętności oraz dużo więcej czasu. A z tym akurat u mnie krucho. Pozdrawiam, Bartłomiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok 22.04.2003 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2003 Jasne Bartłomiej. Ale nie dawaj się naciągać na "argumanty", że taras to wielkie mecyje. Dla murarza to bułka z masłem. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.04.2003 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2003 bardzo podoba mi się taraz z drewna, a konkretnie z okorowanych bali pociętych w takie równe klocki np. 30 cm i ułożone w pinie obok siebie. Mam nadzieję, że wyobrażacie sobie taki taraz lub widzieliście coś podobnego.Taras nie jest śliski po deszczu jak płytki, beton trochę mi nie pasuje, a drewno naturalnie komponuje się z ogrodem skalnym itd. Pytanie czym skutecznie zaimpregnować takie bale ?Olej ? ipregnaty jak do krokwi ? może cuś innego ?Proszę o podzelenie się doświadczeniami i przemyśleniami. CZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolina 23.04.2003 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2003 Iberlander, ja też chcę taras z kostki, czy wiesz jaki w przybliżeniu jest koszt takiego tarasu? I jaka kostka najlepiej sie do tego nadaje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 23.04.2003 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2003 polecam taras drewniany...info na priv...snow http://www.b4ubuild.com/links/decks.shtml Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartłomiej 23.04.2003 08:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2003 Snow, Chętnie bym pogadał o tarasach drewnianych. Napisałem na priv. Zapraszam do korespondencji via e-mail. pozdrawiam,Bartłomiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 23.04.2003 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2003 jasne wysłałem info snow PS. - swój taras bez przerwy zmieniam na rysunkach.....zmiany projektu musza być s. ________________ http://www.republika.pl/prokom_/aktyprawne.htm modrzew rulez!!!!! [ Ta wiadomość była edytowana przez: Snowdwarf dnia 2003-04-23 10:53 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolantas 18.05.2003 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2003 Hey Snow! Na ten twój adres w USIE nie może wejść nikt normalny bo nie ma uprawnień, więc sprzedaj pomysł na twe uprawnienia lub podaj jakiś inny link Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolana 18.05.2003 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2003 Ja też zrezygnowałam z tarasu betonowego na rzecz tego z kostki. Wygląda całkiem nieźle i jest dużo tańszy, choć konkretnej ceny jeszcze nie znam. Moi rodzice wybudowali się pięć lat temu, mają taki taras i sprawdza się super. A jak im po 4 latach przyszło do głowy poszerzyć taras, to było roboty na pół dnia i nie widać śladu, że coś przerabiano. Polecam. [ Ta wiadomość była edytowana przez: jolana dnia 2003-05-18 10:27 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.05.2003 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2003 O jakiej kostce mówicie-betonowej czy czy innej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzena 19.05.2003 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2003 A ja mam pytanie laika - czy te fundamenty tarasu (bloczki betonowe) izoluje się czymś ? Np. dysperbitem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
apeska 19.05.2003 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2003 Za chwilkę zaczynam budowę, czy taras mam ruszyć już na etapie fundamentów?Pozdrowienia.A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siewonka 19.05.2003 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2003 My zostawiamy taras na koniec budowy bo w trakcie {po zdięciu humusu)może być to dobre miejsce na pozostałości bloczków dachówek itd. Właśnie budujemy ściany i to rozwiązanie świetnie się sprawdza z tym że my będziemy lać betonowy taras. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chmurka 26.05.2003 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2003 Pytanie do Jolany.Proszę Cię, napisz z jakiej kostki zbudowany jest twój taras.Ja mam problem, ponieważ mój taras musi być na wysokości 90cm od ziemi[wys. fund] Co to za kostka?. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 27.05.2003 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2003 moj taras 46 m2 wykopany fundament, zazbrojony, srodek zageszczony napierw zwirem, nastepnie piaskiem, warstwa 5 cm styropianu,siatka zbrojeniowa, dylatacja, wylanie podłogi ze spadkami z dwoch stron (taras przylega do dwoch scian domu) Taras na gruncie, materiały 1600 zł..robocizna 1500.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts