Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

budowa tarasu

Recommended Posts

Witam,

Jednym z etapów szeroko pojętego wykończenia mojego domu jest zbudowanie tarasów. Miałem zamiar napisać "wylanie", lecz po lekturze pism fachowych już wiem, że taras to całkiem nietrywialne zadanie. Mimo to, gdy zobaczyłem wycenę samej tylko robocizny, złapałem się za głowę. Chwilę później przyszła decyzja złapania się za klawiaturę i zasięgnięcia opinii Szanownego Grona Inwestorów.

Krótko mówiąc... mam do wybudowania ok. 60m2 tarasu wokół budynku. Chcę to zrobić zgodnie ze wszelką sztuką, aby później nie mieć kłopotów z pękającymi płytkami, krzywo osiadającą płytą tarasu bądź przemarzaniem. Pytanie jest następujące: Ile kosztuje wykonanie takiego tarasu? Pytanie drugie: czy możecie mi polecić jakąś sprawdzoną ekipę - buduję 30km na północ od Warszawy.

Za wszelkie porady, wskazówki oraz informację będę bardzo wdzięczny.

Serdecznie pozdrawiam życząc wszystkim Inwestorom Wesołych Świąt.

Bartłomiej

Mój taras wykonywała ta sama ekipa co stawia stan surowy. Za roboty ziemne, szalunki i zbrojenie zapłaciłem 500 zł (robocizna). Za stal, deski i beton ok 2 tys. Taras ma 30 m2. Teraz zostało mi już tylko wykończenie powierzchni. Dobrze, że się na taras zdecydowałem na tym etapie bo po skończeniu budowy musiałbym zapłacić dużo więcej.

Smoku,

Masz rację z tym lepieniem garnków. Wychodząc z tego założenia zabieram się za położenie instalacji do centralnego odkurzacza. Niestety, budowa tarasu wymaga nieco większych umiejętności oraz dużo więcej czasu. A z tym akurat u mnie krucho. :sad:

Pozdrawiam,

Bartłomiej

bardzo podoba mi się taraz z drewna, a konkretnie z okorowanych bali pociętych w takie równe klocki np. 30 cm i ułożone w pinie obok siebie. Mam nadzieję, że wyobrażacie sobie taki taraz lub widzieliście coś podobnego.

Taras nie jest śliski po deszczu jak płytki, beton trochę mi nie pasuje, a drewno naturalnie komponuje się z ogrodem skalnym itd.

Pytanie czym skutecznie zaimpregnować takie bale ?

Olej ? ipregnaty jak do krokwi ? może cuś innego ?

Proszę o podzelenie się doświadczeniami i przemyśleniami.

CZ.

• 4 weeks później...

Ja też zrezygnowałam z tarasu betonowego na rzecz tego z kostki. Wygląda całkiem nieźle i jest dużo tańszy, choć konkretnej ceny jeszcze nie znam. Moi rodzice wybudowali się pięć lat temu, mają taki taras i sprawdza się super. A jak im po 4 latach przyszło do głowy poszerzyć taras, to było roboty na pół dnia i nie widać śladu, że coś przerabiano. Polecam.

[ Ta wiadomość była edytowana przez: jolana dnia 2003-05-18 10:27 ]

moj taras 46 m2

wykopany fundament, zazbrojony, srodek zageszczony napierw zwirem, nastepnie piaskiem, warstwa 5 cm styropianu,siatka zbrojeniowa, dylatacja, wylanie podłogi ze spadkami z dwoch stron (taras przylega do dwoch scian domu)

Taras na gruncie, materiały 1600 zł..robocizna 1500..