george52 25.10.2006 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2006 Witam i mam nadzieję że znajdę tutaj jakąś poradę. Zbudowaliśmy wspólnie z kilkoma osobami 6 domów jednorodzinnych i zgłosiłem zgodnie z prawem budowlanym zakończenie inwestycji w powiatowym urzędzie nadzoru budowlanego. Z ustawy wynika że mogą przyjść na kontrolę lub nie i w ciągu 21 dni dostarczyć mi decyzję. Po kilku dniach miałem kontrolę, która potwierdziła zgodność z projektem. Ponieważ minęło 21 dni a nic nie otrzymałem postanowiliśmy się wprowadzić bo wcześniej część osób sprzedała mieszkania i nie mieli gdzie mieszkać. Teraz po 35 dniach przysłali nam decyzję że pomieszczenie portierni / stoi oddzielnie i ma około 5m2 \ jest nie uwzględnione w inwentaryzacji powykonawczej i z tego powodu nie wolno nam użytkować domów. Brak tej portierni w inwentaryzacji wynikał z tego że geodeta inwentaryzację budynków zrobił wcześniej bo stwierdził że portiernia stoi oddzielnie i według jego przepisów nie musi być zinwentaryzowana a wszystkim nam zależało żeby jak najszybciej zakończyć budowę a na portiernię brakowało nam od razu kasy. Sądziliśmy jednak że skoro wszystko w protokole pokontrolnym jest prawidłowe i nie dostaliśmy przez 21 dni odmowy to możemy się wprowadzić. Czy ktoś może nam poradzić co mamy teraz zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Flanker 29.10.2006 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2006 Z tego co piszesz wnioskuję że miałeś obowiązek uzyskania pozwolenia na użytkowanie ( przeczytaj pkt 5 decyzji o pozwoleniu na budowę) w takim przypadku nie obowiazuje termin 21 dni. Organ powinien powiadomić Ciebie o kontroli w terminie 7 dni od złożenia wniosku, a w trakcie 21 dni przeprowadzić kontrolę obowiązkową. Ważne jest też kiedy uzyskałeś pozwolenie na budowę. Napisz co masz w decyzji i kedy została wydana a wtedy odpowiem na Twoje pytanie!Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts