anpi 19.04.2003 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2003 W "pomieszczeniu gospodarczym" na suficie mam gniazdo os, dość duże - ok. 25 cm średnicy. Chciałbym coś z nim zrobić, ale co? Czy można je zdjąć, czy też komuś to zlecić?Wiem, że to naiwne pytanie, ale nie wiem - czy w środku "śpią" osy? Czy odrywając gniazdo obudzę je? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.04.2003 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2003 Osy i szerszenie na zimę chowają się do ziemi. Dlatego najlepszy czas na zwalanie starych gniazd to właśnie zima. Na wiosnę owady te nigdy nie wracają do starego gniazda tylko budują nowe.W końcu to nie bociany.pzdr. Ryś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 19.04.2003 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2003 Możesz poprosić straż pożarną - serio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyza 20.04.2003 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2003 Poproś straż pożarną. Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
winston 21.04.2003 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2003 Witaj.U nas też mielismy osy. Dwa gniazda w róznych miejscach. Zgłosilismy to najpierw do straży pozarnej ale oni skierowali nas do gminy. Zgłosiliśmy więc sprawe do gminy i juz po 3 tygodniach - o zgrozo - przyjechała wyspecjalizowana ekipa i zdjęła jedno z gniazd. Drugie likwidowalismy sami gdyż osy zasiedziały sie w kratce wentylacyjnej w kuchni. Pierwszy raz w życiu widziałem i odczułem jakie to sa kamikaze w chwili gdy ruszyliśmy to przysłowiowe "gniazdo os". W ciągu zaledwie 1 minuty ukąsiło mnie 7 sztuk a małżonkę 4 "wojowników. Zdziwiło mnie również to , że atakowały nas w odkryte częśi ciała. Chciałoby się zaqdać pytanie - skąd one to wiedziały, że akurayt tam trzeba kąsać?". Reasumując, nie polecam likwidacji we własnym zakresie. My jak się nam wydawało przygotowaliśmy sie do tej "operacji" super. Niestety nasza wyobraźnia w tym względzie nie dorównała zaciekłosci tych jakże miłych dla ucha i ciała owadów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.04.2003 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2003 Jeżeli chodzi o to gniazdo to tak jak ci ktos radził po prostu je zwal taraz osy nic ci nie zrobią bo śpią i nie czekaj z tym bo na wiosną zobaczysz co to znaczy ruszyć gniazdo. Można oczywiśćie zgłsić to straży ale szkoda czasu. Interwencje strażaków są konieczne, ale w przypadku szerszeni i to w lecie jak owady sa naprowdę aktywne. Jak się boisz rozwaliś to je po prostu podpal tylko uważaj abyć nie spalił bydynku bo wtedy no nawewno skożystasz z pomocy Straż Pożarnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.04.2003 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2003 Jeżeli chodzi o to gniazdo to tak jak ci ktos radził po prostu je zwal taraz osy nic ci nie zrobią bo śpią i nie czekaj z tym bo na wiosną zobaczysz co to znaczy ruszyć gniazdo. Można oczywiśćie zgłsić to straży ale szkoda czasu. Interwencje strażaków są konieczne, ale w przypadku szerszeni i to w lecie jak owady sa naprowdę aktywne. Jak się boisz rozwaliś to je po prostu podpal tylko uważaj abyć nie spalił bydynku bo wtedy no nawewno skożystasz z pomocy Straż Pożarnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 22.04.2003 05:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2003 Jeśli osy nie wracają do starego gniazda, to może lepiej go nie ruszać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 22.04.2003 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2003 nieszczenie gniazd jest bez sensu - nie spalisz go w taki sposób żeby się nie rozleciało...a wtedy ratuj sie kto może...można by podzwonić do związku pszczelarzy (choć to osy - ale możesz się nie znać), uważam że straż pożarna jesli powiesz ze gniazdo zagraża dzieciom albo coś takiego to na pewno przyjadą i zrobią porządek... snow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sajmon 22.04.2003 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2003 na działce którą kupiłem stał stary budynek, kiedy przystapiłem do rozbiórki okazało się że na strychu jest gniazdo os, zadzwoniłem do straży pożarnej bez żadnego problemu przyjechali i zabrali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.04.2003 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2003 Jesli chcesz to zrobic we wlasnym zakresie mozesz uzyc duzego garnaka z wzrąca wodą. Wody musi byc na tyle duzo aby zanuzyc cale ganizdo. potem odcinasz gniazdo i do ziemi:smile:). Sam juz likwidowałem w ten sposob kilka gniaz zarówno wiosną jak i latem bez zadnych obrazen. PozdrawiamLukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.04.2003 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2003 25 cm to bez przesady - normalne gniazdo - teraz je odetnij i to szybko, bo jak przygrzeje słońce to tam nie wejdzieszpozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts