Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy potrzebuje faktur dla US ?

vib

Recommended Posts

sprzedaje mieszkanie, ktorego wlascicielem jestem tylko "moment" - nie musze placic podatku jesli przeznacze te pieniadze na inne mieszkanie,budowe domku - i w jaki sposob bede musial przekonywac US, ze spozytkowalem te pieniadze na budowe swego domku:

- czy przedstwic im pozniej faktury za materialy, uslugi zwiazane z budowa na calosc kwoty

- czy tylko moje oswiadczenie

- czy moze potem jakis rzeczoznawca przychodzi i stwierdza, ze wybudowany domek jest wartosci rowniej/wiekszej niz pieniazki ze sprzedazy mieszkania

zupelnie sie nad tym nie zastanawialem, dopiero dzis czytajac jakis post tutaj stwierdzilem, ze wiem, ze nic nie wiem w tym temacie - a planuje budowac w systemie pol-gospodarczym - licze ze sporo prac wykonaja mi znajomi za jakies rewanze z mojej dziedziny - wiec naklady pracy nie beda w pelni udokumentowane, mam tez znajomych z branzy handlowej, ktorzy jak uslyszeli moj pomysl z budowa to sie zadeklarowali, ze pomoga z materialami w miare swych mozliwosci z kosztami (czyli moze cos bez FV)

Pzdr.

vib

Ja już przymierzam się do rozliczenia i wg mojego us muszę mieć faktury, przy czym nie wszystko można rozliczyć, np. nie można rozliczyć płotu, domofonu, kostki brukowej, narzędzi zużywalnych (pędzle, folia malarska itp.).

Na szczęście wg mojej wiedzy jeśli nie rozliczy się pełnej kwoty, to podatek płaci się tylko od części nierozliczonej.

Maria

no to mam bol glowy: jak wybudowac tanio a nie zaplacic haraczu :(

teraz moi znajomi zrobili stan zero malego domku - jak szukali "generanego wykonawcy" na zasadzie placa i sie niczym nie przejmuja to dostawali kosztorysy 18-25 tys. i zrobili inaczej:

- znalezli majstra ktory akurat gdzies obok cos stawial dla kogos i sie dogadali z nim, ze jak znajdzie czas to sie podejmie fundamentu

- znalezli mu pomocnika z "pojeciem" plus ich wlasny wklad fizyczny/czasowy

- gdzies blisko gospodarz mial jakas kopareczke czy sam nie wiem spychac - w kazdym badz razie mial na gospodarce potrzebne narzedzie do zdjecia humusu i wykopu

- za betonem i bloczkami pojezdzili - tu kupile takie tu takie - jakies tam sredni ceny, w kazdym badz razie szukali okazji

- deski do szalunkow od kogos pozyczli

itp. itd.

zamkneli sie w 11 tys. za wszystko

a ja tez nie mam zamiaru przeplacac, bo w cenach "firmowych" i "kosztorysowych" to chyba bym sobie pozwolil na altanke a nie domek

trzeba bedzie kombinowac, tylko jak ? :(

Pzdr.

vib

• 2 weeks później...

Z tego co ja się orientuję musisz przedstwić w US rachunki. W ten sposób udowodnisz, że pieniadze ze sprzedaży mieszkania wydatkowałeś na inne cele mieszkaniowe.

Wydaje mi się również, że muszą to byc faktury VAT (nie jestem pewna na 100 %, ale też muszę to sprawdzić-może ktoś wie???)

W takiej sytuacji nie za bardzo możesz budować taniej bez rachunków, chyba że liczysz sie z tym, że będziesz musiał zapłacić podatek od niewydanej kwoty (19% z odsetkami).

Tak jak napisał UKF nie możesz odliczyć wszystkiego ( płot, podjazd) ale możesz odliczyć pieniądze wydane na przyłączenie mediów, spłatę wcześniej zciągniętego kredytu mieszkaniowego (potrzebne zaświadczenie z banku), zmiany w projekcie, mapki itp. Oczywiście n wszystko musisz mieć rachunki.

Na wydanie pieniędzy ze sprzedazy mieszkania masz 2 lata.

Pozdrawiam

Musisz mieć DOKUMENTY potwierdzające, że to Ty imiennie poniosłeś wydatki, a więc: faktury, rachunki, KP, przelewy itp z TWOIM imieniem i nazwiskiem

przerabiałam kontrolę tegoż ;)

Inka

Czy muszą być tyko faktury VAT czy mogą być też rachunki od firm, które wystwija rachunki ale nie faktury???

Pozdrawiam

Betsi

Musisz mieć DOKUMENTY potwierdzające, że to Ty imiennie poniosłeś wydatki, a więc: faktury, rachunki, KP, przelewy itp z TWOIM imieniem i nazwiskiem

Inka

Czy muszą być tyko faktury VAT czy mogą być też rachunki od firm, które wystwija rachunki ale nie faktury???

Pozdrawiam

Betsi

Jeśli kupujesz dom/działkę od osoby prywatnej to faktury VAT nie będziesz miał. Czyli myślę, że nie na wszystko musi być faktura.

Inka

Pozdrawiam

Betsi

Jeśli kupujesz dom/działkę od osoby prywatnej to faktury VAT nie będziesz miał. Czyli myślę, że nie na wszystko musi być faktura.

Nie, nie musi być faktury vat, już przecież napisałam. Muszą być imienne dokumenty poniesienia wydatku oraz przy kupnie np. domu czy mieszkania akt notarialny - bo on potwierdza wydatek.

Miałam kontrolę, wszelkie dowody wpłaty z moim nazwiskiem były jak najbardziej respektowane.