David23 26.10.2006 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2006 Dzień dobry - Proszę o pomoc!!!!! Chciałbym uzyskać informacji na temat kładzenia istalacji wewnętrznej w budynku mieszkalnym (bloku). Jak mi widamo istalacja taka powinna być poprowadzona w rurach ze stworzywa sztucznego lub itp. umieszczonych w częsciowo w posadze, ścianach i szachtach. Do czego zmierzam otóż kupiłem nowe mieszkanie w budynku wielo lokalowym i juz na początku okazało się że mam problemy z prądem. Po badaniu przeprowadzonym przez mojego elektryka okazało się że kabel zasialający prąd w moje mieszkanie jest uszkodzony. Natychmiastowo zgłosiłem to do developera. Wykonawca usunął usterkę na zasadzie poprowadzenie części nowego kabla w stropie i połączył w szachcie z pozostałą częścią, która wg niego była sprawna. I teraz pytanie moje brzmi: Czy łączenie takiego kabla (WLZ, YDY 5X6 mm2) może odbywac się na zaszadzie skęcania i owinięcia zwykłą czarną izolacją?. Bo tak zostało to zrobione. Czy tak forma usunięcia usterki jest trwała na lata?I jeszcze w sachcie gdzie czasmi może pojawić się wilgoć. Czy prawo budowalne wskazuję prawidłową formę usunięcia takiej usterki? lub PE Bardzo proszę o odp. ewentualnie o wskazanie kogoś kto mógłby mi pomóc. Jeżeli okaże się że ustareka została usunięta nie poprawnie na tzw zasadzie "odwal się " - sprawę prawdopodobnie skieruję do sądu. Z góry dziekuję i pozdrawiam DM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seru1983 26.01.2009 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Witam! Łączenie przez skręcenie jest dopuszczalne ale przy pomocy specjalnej złączki: http://archiwum.elektroinstalator.com.pl/artyk/2006-78/54.htm Choć przyznam że z łączeniem przewodu o przekroju 6mm w taki sposób się nie spotkałem (co nie znaczy że nie można). Zresztą pod załączonym linkiem jest napisane że w przypadku takiej złączki łączny przekrój przewodów może wynosić maks 6mm. W Pana przypadku zapewne wynosi 12mm. Dalej, zgodnie ze sztuką, takie łączenie powinno być umieszczone w puszcze. W praktyce (ze względu na brak możliwości osadzenia puszki) często takie połączenie jest izolowane i gipsowane w ścianie. Co moim zdaniem, zachowuje swoje właściwości a znacząco ułatwia ukrycie takiego łączenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 27.01.2009 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 W praktyce (ze względu na brak możliwości osadzenia puszki) często takie połączenie jest izolowane i gipsowane w ścianie. Co moim zdaniem, zachowuje swoje właściwości a znacząco ułatwia ukrycie takiego łączenia. tia.... znacząco ułatwia ukrycie niedopuszczalnego łączenia. przewody wlz w ogóle nie powinny być łączone. Jesli prowadzą do licznika, to zabrania tego ZE. Jesli prowadzą od licznika - to łączenie umożliwia podpięcie się pod cudzy licznik, czyli tak czy siak łączenie umozliwia kradzież energii elektrycznej. Kto sobie na to pozwoli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seru1983 27.01.2009 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 W praktyce (ze względu na brak możliwości osadzenia puszki) często takie połączenie jest izolowane i gipsowane w ścianie. Co moim zdaniem, zachowuje swoje właściwości a znacząco ułatwia ukrycie takiego łączenia. tia.... znacząco ułatwia ukrycie niedopuszczalnego łączenia. przewody wlz w ogóle nie powinny być łączone. Jesli prowadzą do licznika, to zabrania tego ZE. Jesli prowadzą od licznika - to łączenie umożliwia podpięcie się pod cudzy licznik, czyli tak czy siak łączenie umozliwia kradzież energii elektrycznej. Kto sobie na to pozwoli? Mniemam że autorowi tematu bardziej chodziło o coś w stylu naprawienia przeciętej linii niż podpięcie do istniejącego, innej WLZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 27.01.2009 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 Mniemam że autorowi tematu bardziej chodziło o coś w stylu naprawienia przeciętej linii niż podpięcie do istniejącego, innej WLZ. też tak myslę i dlatego odpowiadam: żadnej łataniny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts