Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Istalacja WLZ

David23

Recommended Posts

Dzień dobry - Proszę o pomoc!!!!!

Chciałbym uzyskać informacji na temat kładzenia istalacji wewnętrznej w budynku mieszkalnym (bloku). Jak mi widamo istalacja taka powinna być poprowadzona w rurach ze stworzywa sztucznego lub itp. umieszczonych w częsciowo w posadze, ścianach i szachtach.

Do czego zmierzam otóż kupiłem nowe mieszkanie w budynku wielo lokalowym i juz na początku okazało się że mam problemy z prądem. Po badaniu przeprowadzonym przez mojego elektryka okazało się że kabel zasialający prąd w moje mieszkanie jest uszkodzony. Natychmiastowo zgłosiłem to do developera.

Wykonawca usunął usterkę na zasadzie poprowadzenie części nowego kabla w stropie i połączył w szachcie z pozostałą częścią, która wg niego była sprawna.

I teraz pytanie moje brzmi: Czy łączenie takiego kabla (WLZ, YDY 5X6 mm2) może odbywac się na zaszadzie skęcania i owinięcia zwykłą czarną izolacją?. Bo tak zostało to zrobione. Czy tak forma usunięcia usterki jest trwała na lata?I jeszcze w sachcie gdzie czasmi może pojawić się wilgoć. Czy prawo budowalne wskazuję prawidłową formę usunięcia takiej usterki? lub PE

Bardzo proszę o odp. ewentualnie o wskazanie kogoś kto mógłby mi pomóc. Jeżeli okaże się że ustareka została usunięta nie poprawnie na tzw zasadzie "odwal się " - sprawę prawdopodobnie skieruję do sądu.

Z góry dziekuję i pozdrawiam

DM :-?

• 2 years później...

Witam!

Łączenie przez skręcenie jest dopuszczalne ale przy pomocy specjalnej złączki:

http://archiwum.elektroinstalator.com.pl/artyk/2006-78/54.htm

Choć przyznam że z łączeniem przewodu o przekroju 6mm w taki sposób się nie spotkałem (co nie znaczy że nie można). Zresztą pod załączonym linkiem jest napisane że w przypadku takiej złączki łączny przekrój przewodów może wynosić maks 6mm. W Pana przypadku zapewne wynosi 12mm.

Dalej, zgodnie ze sztuką, takie łączenie powinno być umieszczone w puszcze. W praktyce (ze względu na brak możliwości osadzenia puszki) często takie połączenie jest izolowane i gipsowane w ścianie. Co moim zdaniem, zachowuje swoje właściwości a znacząco ułatwia ukrycie takiego łączenia.

W praktyce (ze względu na brak możliwości osadzenia puszki) często takie połączenie jest izolowane i gipsowane w ścianie. Co moim zdaniem, zachowuje swoje właściwości a znacząco ułatwia ukrycie takiego łączenia.

tia.... znacząco ułatwia ukrycie niedopuszczalnego łączenia.

przewody wlz w ogóle nie powinny być łączone. Jesli prowadzą do licznika, to zabrania tego ZE. Jesli prowadzą od licznika - to łączenie umożliwia podpięcie się pod cudzy licznik, czyli tak czy siak łączenie umozliwia kradzież energii elektrycznej. Kto sobie na to pozwoli?

W praktyce (ze względu na brak możliwości osadzenia puszki) często takie połączenie jest izolowane i gipsowane w ścianie. Co moim zdaniem, zachowuje swoje właściwości a znacząco ułatwia ukrycie takiego łączenia.

tia.... znacząco ułatwia ukrycie niedopuszczalnego łączenia.

przewody wlz w ogóle nie powinny być łączone. Jesli prowadzą do licznika, to zabrania tego ZE. Jesli prowadzą od licznika - to łączenie umożliwia podpięcie się pod cudzy licznik, czyli tak czy siak łączenie umozliwia kradzież energii elektrycznej. Kto sobie na to pozwoli?

Mniemam że autorowi tematu bardziej chodziło o coś w stylu naprawienia przeciętej linii niż podpięcie do istniejącego, innej WLZ.