Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa altany na działce.

ReDow

Recommended Posts

Witam wszystkich. Mój problem , z tego co czytam bedzie w waszych oczach pewnie bez znaczenia, ale dla mnie prawdziwego laika jest ogromny! Ale od początku, dwa tyg. temu spalono mi na działkach pracowniczych drewnianą altanę, która miałem od 37 lat. Wymagała remontu z którym ciągle zwlekałem z braku wiedzy o budowaniu i remontach. Czyli ,ze rozbiórka juz mi nie groźna.. :D , zostały tylko spalone dwie deski podłogowe i szajs fundament.

I teraz klou programu, otóż mam pytanie do Was, gdyż po odwiedzeniu kilku składów w Łodzi i okolicy mam kompletny mętlik w głowie. Jedni , buduj z Ytonga , drudzy z PBS?, inni z betonu komórkowego albo z czegos tam jeszcze, a pytanie mam takie,

-Z jakiego materiału budowlanego NAJTAŃSZEGO o grubości ścianki 24cm, NAJTANIEJ wybudować altane o pow.około 24 m2 , tj około 6m na 4m?

To ma być zwykła altana ogrodowa tylko na okres letni, nie musi być zadne ocieplenie ani wodotrysk, mam nadzieję ,że podejdziecie do tego problemu ze zrozumieniem i mnie nie wysmiejecie :oops: . Innymi słowy taka większa psia buda z drzwiami i jednym oknem z demobilu!

Mam nadzieję ,że nie napisałem chaotycznie i mozna mnie zrozumieć ? :D

Za rady będę niezmiernie wdzięczny.

Pozdrawiam i z góry dziękuję. :)

Najtańszy to raczej beton komórkowy. Jednak możesz podejść do hurtowni budowlanej i zapytać jaki mają tani materiał o tej grubości ściany. Zdarza się, że ten droższy sprzedają taniej a ten tańszy bez upustu itp. Wylicz ile m2 materiału ci potrzeba i pogadaj własnie w hurtowni. Może jakiś materiał im został w niedużej ilości i chcą go sprzedać. Teraz w składach różne cuda się dzieją i może nie być tego co chcesz.

Jeżeli nie będzie altanka ocieplana to nie bierz silikatów.

Może jakieś materiały rozbiókowe? Cegła pełna albo dziurawka. W internecie można znaleść oferty np. po 0,15gr za sztuke. A w Łodzi dużo fabryk było, może coś i taniej będzie.

Bez pozwolenia, a nawet bez zgłoszenia, to do 25m2 możesz tą altane postawić (na działce pracowniczej), a jak poza granicami miasta to do 35m2 - heh małe M1, nic tylko media podłączyć ;-)

Jeżeli nie będzie altanka ocieplana to nie bierz silikatów.

...o to juz cenna wiadomość , dzięki.

Byłem w paru składach , ale raczej dziwnie ze mną rozmawiają!

mnie nazwa "altana" kojarzy sie z drewnianą konstrukcją więc może zrób sobie w drewnie.

bardzo smieszne...ha ha ha :( ...a mnie kojarzy sie z pożarem!

Ale dziękuję za poradę.

Co do materiałów rozbiórkowych to moze i masz rację...fabryk u nas nie wyburzają , buduja wnich apartamenty, ale wyburzaja stare kamienice i tam pewnie pójde sie popytać!

A umiesz sam murować? Lepiej oszczędzić na "fachowcu" i samemu sobie zrobić z BK lub nawet ytonga, można, na klej i niska konstrukcja - nie jest to trudne. Tym bardziej, że masz fundament. Z cegły z rozbiórki sam nie pomurujesz, musi być ktoś, kto coś tam umie, a oszczędność przy takiej ilości materiału niewielka.

PS: wiem, że można samemu z Ytonga, murowałam szfę i stoi! Nawet było to zabawne...

..dziękuje wam za podpowiedzi...

Pani Ewo , mieszkamy obok siebie , czy mozna by było porozmawiać z Panią i dowiedzieć się czegoś bardziej precyzyjnego....Powinienem zacząć budowę altany już wczesna wiosną, jak wyglądaja sprawy cenowo jeśli chodzi o materiały budowlane, gdzie można w okolicach Łodzi kupić najtaniej. :)

Pozdrawiam wszystkich w ten mroźny dzień bardzo gorąco!

R.D.

witam krajana

w grupach budujących jest grupa łódzka, warto zajrzeć

Najtaniej teraz jest nigdzie. Warto poczekać choć do stycznia - może troszkę te zwariowane ceny drgną. Zawsze na przednówku składy ledwo zipią i walczą o obrót ale ten rok jest dziwny... Ale na pewno wiosną ludzie będą jeździć po składach, więc będą bieżące wiadomości :D

Ze swojej strony mam dobre wrażenia cenowe ze składu na Śląskiej.

Widzę że trafiłem na sfrustrowane towarzystwo. Troche mi przykro z Państwa wygłupów.

Proszę Moderatora o zablokowanie mojego wątku.

Miłej zabawy ....czasami los potrafi płatać przykre figle...nigdy nie umiałem sie smiać z cudzych kłopotów....No cóż czasami pieniądze nie idą w parze z dobrym wychowaniem.

Człowieku - ależ skąd! No trochę się powygłupiać to nie grzech.

Ja - podobnie jak wartownik nie zwróciłem należytej uwagi na istotę materiału do budowy. A akurat jestem w posiadaniu fajnego planu konstrukcyjnego, z którego sobie kilka lat temu postawiłem domeczek w ogrodzie. Pech chce, że z drewna :cry:

Nawet chciałem początkowo skserować i podesłać.

Wątku nie ma potrzeby blokować, coś się w końcu znajdzie...

trochę luzu i Słoneczka życzę :D

• 7 years później...
A czy nie lepiej postawić sobie nową altankę? Na pewno będzie taniej zbudować ją od nowa niż remontować starą.Altany ogrodowe[/urlMODEROWANO ] to fajna rzecz. I nie tylko na lato. Są estetyczne i łatwe w utrzymaniu. Wiem o tym, bo też posiadam na swojej działce altankę. Edytowane przez finlandia
Reklamy są niezgodne z regulaminem.

A czy nie lepiej postawić sobie nową altankę? Na pewno będzie taniej zbudować ją od nowa niż remontować starą. Altany ogrodowe to fajna rzecz. I nie tylko na lato. Są estetyczne i łatwe w utrzymaniu. Wiem o tym, bo też posiadam na swojej działce altankę.

A posiadasz dobrze ustawioną datę w kompie???.Przez 8 lat zaręczam ,że coś tam wybudowali. :no::p