Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Front ogrodzenia

Ados

Recommended Posts

Witam

planujemy wykonać forntowe ogrodzenie wylewane z betonu które będzie otynkowane, to będą słupki betonowe na fundamencie a pomiędzy nimi poprzeczne deski takie obrobione niby żywcem wycięte z drzewa, ale pytanie takie: jak wykonać zbrojenie, a konkretnie jakie średnice stali i jak gęsto przewiązać. Chcemy się wkopać na jakieś 60cm w ziemię, murek będzie wystawać ok 30cm ponad, słupy ok 1,5m wysokie.

Co do słupków to zbrojenie dowolne np. 4 x pręt fi=10 (co jest na budowie). Rozważ głębszy fundament w ziemi - proponuję 80 cm i fundamentu przy szerokości powyżej 10 cm nie musisz zbroić. Nie zapomnij o dylatacji pionowej fundamentu np. co 10 m. Jeżeli masz zbędny złom stalowy w postaci różnych prętów, kształtowników to możesz to wrzucić do fundamentu i napewno nie zaszkodzi.

Zawsze podziwiałam ludzi, którzy oszczędzają na fundamentach. Jeden z moich sąsiadów ma (miał) płot z fundamentem ok. 90cm w głąb ziemi z powrzucanymi do niego resztkami cegieł (bo tak proponowali fachowcy) i co... w zeszłej zimie wysadziło mu (tak z 12-15cm) słupki i podjazd (teraz ma schodek) i od wiosny zastanawia sie co z tym dalej zrobić (kostka brukowa na 2 poziomach, skrzydła bramy zwichrowane, słupki też).

Ale wybór należy do Ciebie.

Ja wiem jedno - jak będę robiła płot od frontu, to fundamenty na powno pójdą na głębokość 110cm (dodatkowy koszt to jakieś 1000-1500PLN, a spokojne nerwy są bezcenne :):):)).

Zawsze podziwiałam ludzi, którzy oszczędzają na fundamentach. Jeden z moich sąsiadów ma (miał) płot z fundamentem ok. 90cm w głąb ziemi z powrzucanymi do niego resztkami cegieł (bo tak proponowali fachowcy) i co... w zeszłej zimie wysadziło mu (tak z 12-15cm) słupki i podjazd (teraz ma schodek) i od wiosny zastanawia sie co z tym dalej zrobić (kostka brukowa na 2 poziomach, skrzydła bramy zwichrowane, słupki też).

Ale wybór należy do Ciebie.

Ja wiem jedno - jak będę robiła płot od frontu, to fundamenty na powno pójdą na głębokość 110cm (dodatkowy koszt to jakieś 1000-1500PLN, a spokojne nerwy są bezcenne :):):)).

W róznych częsciach polski są rózne głębokości przemrzania, wysadzanie zależy tez od gruntu jaki jest na danej działce wiec nie mozna powiedziec ze wszyscy zeby miec dobrze musza robic 110cm.

Zawsze podziwiałam ludzi, którzy oszczędzają na

Ja wiem jedno - jak będę robiła płot od frontu, to fundamenty na pwno pójdą na głębokość 110cm (dodatkowy koszt to jakieś 1000-1500PLN, a spokojne nerwy są bezcenne :):):)).

i jeszcze pod domem 15 m w ziemie wybuduj sobie schron :D

http://www.traxelektronik.pl/pogoda/hydro/index.php

nie wiem jak otrzymać dane archiwalne ale są pod tym adresem stacje meto , które co kilkanaście minut podają akt temp. na różnych wysokościach poczekaj do zimy i potem zastanów się czy to co piszesz i czy ma to sens o ile dobrze pamiętam to z 2-3 stopnie na + były na głębokoście około 20 cm jak było -35C :wink: To taka zima po -35 by musiała trwać z pół roku żeby komuś coś 60 cm pod ziemią przemarzło

Ja opisałąm tylko fakt, który zaistniał z rzeczywistości. A tak swoją drogą, to nie polemizując z tobą, to podczas ostatniej zimy ziemia zmaznięta była do 80-90cm (przynajmniej na Górnym Sląsku), a co Ci zamarza w ziemi - ano wszystko to co ma wodę.

Przecież decyzja należy do Ciebie.

Ja w swoim projekcie miałam (zanim podjęłam decyzję o podpiwniczeniu domu) ławę fundamentową na głębokości 160cm. Aczkolwiek wiem, że w wielu miejscach w Polsce buduje się w "dziwny" sposób jak na warunki górnego śląska (ilość i sposób zbrojenia, ilośc i klasa betonu, głębokość, itd. itp), no cóż co kraj to obyczaj :D :D :D .

Co do słupków to zbrojenie dowolne np. 4 x pręt fi=10 (co jest na budowie). Rozważ głębszy fundament w ziemi - proponuję 80 cm i fundamentu przy szerokości powyżej 10 cm nie musisz zbroić. Nie zapomnij o dylatacji pionowej fundamentu np. co 10 m. Jeżeli masz zbędny złom stalowy w postaci różnych prętów, kształtowników to możesz to wrzucić do fundamentu i napewno nie zaszkodzi.

możesz rozwinąć kwestię tych dylatacji?

fundamentu nie trzeba zbroić?