Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rolki

Frankai

Recommended Posts

Właśnie mi odwaliło na stare lata :wink: i zamierzam kupić sobie rolki. Czekam tylko na kumpla, aż się zdecyduje. Już pojeździłem sobie trochę w sklepie na ... kauczukowych i zastanawiam się, czy podnieść sobie sumę ubezpieczenia (w sklepie co prawda nie zaliczyłem gleby, ale kto wiec co będzie w plenerze), czy kupić i założyć na początek plastikowe.

Czy są tu jacyś równie pokręceni ludzie jak ja? :grin:

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: Frankai dnia 2003-04-19 14:14 ]

• Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Podobnie jak Ty też chodzę po sklepach i oglądam i jedyna przeszkoda to to jak taki stary gość będzie wyglądał na takim sprzęcie. Obaw co do jazdy nie mam ,bo drzewiej bardzo dużo jeździlem na łyżwach. Zdarzyło się też ,że zrobiłem parę"rundek "na pożyczonych rolkach i było OK.

Myślę,że chyba można spróbować się przełamać,bo ostatnio będąc w parku widziałem ,że niekoniecznie byłbym najstarszym rolkowym wyjadaczem.

Czekam na przykład Frankai.

HEJ!

A ja, w 43 wiośnie mojego życia kupiłam rolki (18 tego kwietnia) i już 19-tego przez godzinę pojeździłam! TZW gleby nie zaliczyłam. Było super!!! Zastanawiam się tylko, czy jak wezmę je na wioskę (letnia drewniana rezydencja - ok. 50 stałych mieszkańców), to czy oni też zobaczą diabła?

A tak na poważnie, jeśli macie po czym jeździć, to wcale się nie zastanawiajcie. Wiek nie ma nic do tego. Chyba mogę służyć Wam przykładem? Moje 11-letnie dziecko jest zachwycone i też prosi o rolki.

Jola

No to mi tylko wyjaśnijcie jakie sprzęcicho kupić? Słyszałem hasła plastiki, silikony i kauczuki i żeby dać sobie spokój z kauczukami. Wszystkie w sklepie wyglądają bardzo podobnie - przezroczyste i trochę miękkie. W instrukcji nic nie wspominają o tym z czego kółka. Piszą tylko, że im mniejsze tym lepiej dla początkujących. Pojeździłem w drugim sklepie i dobrze, że były półki do łapania się, bo podłoga była cholernie śliska i dziwnie się hamowało :grin:

Kupiłam w Go Sporcie rolki Rossignola. Cena promocyjna 349,95 (normalna 549,95). Łożysko ABEC3, płoza nylon/fibrglass (tylko nie pytaj co to znaczy bo nie mam pojęcia). Męskie czarne - rozmiary od 36 do 47, damskie (szaro - granatowe - rozmiary od 36 do 42. Nie wiem, czy promocja jest jeszcze aktualna, ale chyba tak. W Giacomellim też podobno są jakieś rolki w promocji.

Jeśli chodzi o kółka, to nie mam pojęcia. Wiem tylko, że są 4 (do jazdy rekreacyjnej, jakbyś chciał do szybkiej to 5). Jak coś się dowiem, napiszę.

Jola

Ojla - dzięki, ale nie załapię się na promocję, bo jestem w USA. Skorzystam za to z innych - tu są non stop. Rolki też tu są innych marek i nawet nie wiem, czy oznaczenia są podobne. Wiem, ze oni to oznaczają rozmiar (np. 72mm) i twardość (A). Muszę się przyjrzeć samym kółkom

• 3 months później...
Ivonesca - kolega wymiękł, a samemu mi się nie chce. Zostałem więc tylko przy pływaniu, jako alternatywie do kompa. Myślisz, że we Wrocku nie znalazłabyś miejsca? Może park Szczytnicki, może tereny wokół Hali Ludowej, a może jest już jakaś wrotkarnia/rolkarnia - przecież to duże miasto :-)

Frankai - park szczytnicki razem z okolicami hali jest z piaskowymi dróżkami :-( co prawda wokół hali jest troche miejsca, ale na rolki się nie nadaje :-(

a co do rolkarni to nie mam pojęcia czy istnieje, pewnie jesli by nawet zrobili to dla wyczynowców z akrobacjami, a nie dla ludzi którzy chcą sobie po prostu trochę pojeździć :wink:

• 7 months później...
  • 3 weeks później...

Hejka! Witam wszystkich budujących rolkarzy (oraz kandydatów nabudujących i kandydatów na rolkarzy).

Podobnie jak Wy jestem zdania, że jest to sport bez ograniczeń wiekowych - tak jak np. jogging, lub roweki. Faktem jest, że u nas jeszcze widok dojrzałej osoby na rolkach wywołuje małe zdziwienie, lub uśmieszki, ale co tam. Ja ostatnio zadziwiam okolicę jeżdżąc na spacery z córkeczką - ona we wózku, ja na rolach - i śmigamy.

Faktycznym problemem jest jakość asfaltów (dziury i wystające kamyki) oraz pozostałości po nocnych spotkaniach "młodzieży" - tłuczone szkło od piwnych butelek.

Maras.