Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

To jest za małe!!!

Wciornastek

Recommended Posts

No właśnie jak w temacie. Postawili ścianki działowe i łazienki są jakieś takie za małe. Mam projekt indywidualny, a że jestem leniwa (nie cierpię sprzątania) broniłam się ja tylko mogłam przed dużymi salonami łazienkowymi. A teraz ma kaca czy nie przesadziłam? Jedna łazienka to tylko 6 m kw (taką mam też teraz), a druga 4 m kw (tu w zasadzie ubikacja i prysznic). A może ja przesadzam i nadaje się tylko do podleczenia w psychologu?

Za wiekie to one na pewno nie są .

Ważne też co chcesz w nich zmieścić .

W tej mniejszej prysznic i wc - jeżeli tylko to to wystarczy .

W tej większej jak będziesz chciała i wannę i prysznic i jeszcze dużą umywalkę może być problem .

Z doświadczenia powiem że duże łazienki się łatwiej sprząta bo wszystko jest w pewnej odległości od siebie i jest lepszy dostęp , nie trzeba się gimnastykować żeby dojść do jakiegoś zakamarka .

To przecież tylko trochę więcej podłogi i ścian do umycia , reszta sprzętów jest z reguły taka sama .

No właśnie jak w temacie. Postawili ścianki działowe i łazienki są jakieś takie za małe. Mam projekt indywidualny, a że jestem leniwa (nie cierpię sprzątania) broniłam się ja tylko mogłam przed dużymi salonami łazienkowymi. A teraz ma kaca czy nie przesadziłam? Jedna łazienka to tylko 6 m kw (taką mam też teraz), a druga 4 m kw (tu w zasadzie ubikacja i prysznic). A może ja przesadzam i nadaje się tylko do podleczenia w psychologu?

Ale jeszcze przed budowa jestes?

Jesli tak to ja bym jedna powiekszyla.

Moja wieksza ma 9mkw.

Jest w sam raz ale mniejszej to bym jej miec nie chciala.

A jak mają się proporcje tych łazienek do np salonu, kuchni czy sypialni.

Znam dom gdzie salon ma 60m2, kuchnia25m2 sypialnia 35m2 a łazienki 4m2, 4m2 6m2. i jak sie wchodzi do którejś z łazienek nawet osoba wczesniej bez objawów klaustrofobii nagle ma pełny ich zestaw.

Jak już teraz uwazasz że coś te twoje łazienki małe sa, to przestawiaj scianki bo potem jak ustawisz sprzety ( wanny, prysznice itp) bedzie jeszcze gorzej.

W tej 4 m2 mamy prysznic 80 (ze wzgledu na drzwi wejsciowe nie dalo sie wiekszych, kibelek i umywalke z szafka oraz grzejnik drabinkowy.

W tej 6 m2 zamiast prysznica jest wanna 150x100 i to co wyzej, plus jedna szafka "wnekowa".

Fakt, ze ta wieksza do zmywania jakby trudniejsza.

A dlaczego o tym w psycholu a nie we wnetrzach...?

A jak mają się proporcje tych łazienek do np salonu, kuchni czy sypialni.

Znam dom gdzie salon ma 60m2, kuchnia25m2 sypialnia 35m2 a łazienki 4m2, 4m2 6m2. i jak sie wchodzi do którejś z łazienek nawet osoba wczesniej bez objawów klaustrofobii nagle ma pełny ich zestaw.

.

]

Masz racje.

U mnie lazienka dla gosci ma niecale 4 :lol:

A wchodzi sie do niej z duzej przestrzeni.

Sama jak wlaze to jak do schowka jakiegos.

Dlatego stoi niewykonczona :lol:

Mam zamiar tam wstawic uzywany brodzik i zrobic tam lazienke dla psa :D :wink:

W tej 4 m2 mamy prysznic 80 (ze wzgledu na drzwi wejsciowe nie dalo sie wiekszych, kibelek i umywalke z szafka oraz grzejnik drabinkowy.

W tej 6 m2 zamiast prysznica jest wanna 150x100 i to co wyzej, plus jedna szafka "wnekowa".

Fakt, ze ta wieksza do zmywania jakby trudniejsza.

A dlaczego o tym w psycholu a nie we wnetrzach...?

Zacznę od psychola - to dlatego żemój małż twierdzi że to moje idee fix, i on mnie zna bo podobno przez moje zamiłowanie do bałaganu sam przestał być pedantem. Twierdzi że ten metraż aż nadto dla moich skłonnoœci do sprzštania.

A co do tego co ma być w łazienkach to dokładnie tak jak u Ciebie.

Ktoœ pytał o pozostałe proporcje domu myœlę że nie sš najgorsze bo salon ok. 30 m, kuchnia 12, pokoje 4 szt po ok. 10 m. A do tego i tu niektórzy się zdziwiš spiżarnia całe 6,5 m kw - ale wybaczcie :oops: :oops: Poznanianka zaprawi w weka nawet wodę po ogórkach :wink:

Wciornastku,

to chyba jednak złudzenie optyczne. Ja też tak miałam (na różnych etapach budowy wydawało mi się coś za małe lub za duże)... Ale czytałam wcześniej o tym efekcie, byłam uprzedzona, o tyum, więc zaciskałam zęby i NIE ZMIENIAŁAM położenia ścianek działowych. I słusznie. Po zakończeniu robót wykończeniowych wszystkie pomieszczenia "odzyskały" optycznie swój właściwy wymiar.

Pozdrawiam,

gaga2

Ja równiez mam projekt indyw. i tez trzese du... :wink: czy wszystko bedzie ok.

Z tym wrazeniem zbyt malych pomieszczen wiedzialam zanim zaczelam stawiac dom, teraz kiedy stoja u mnie sciany parteru bez dzialowych panikuje jak potluczona. Gdzie tu cholera mam zmiescic salon jadalnie kuchnie, pokoj, spizarke i jeszcze wc ?????????? :o

Małżonek mnie wciaz uspakaja, a ja go poganiam z metrem co by sprawdzil czy mi chalpy nie zmnieszyli murarze, bo cholera wyglad ajakby mi brakowało jakieś 30 m :o :oops: :)

a jesli chodzi o lazienke nie martw sie wciornastku, jesli jest tak jak piszesz na temat zamilowania do sprzatania to bedzie git z wielkoscia twoich lazienek.

Ja to sie teraz martwie o moj wc na parterze, ma miec 2,76m a ja tam chce wcisnac umywalke kibelek i prysznic :o

Górna bedzie miala 7,83 m i tam mam nadzieje dodac bidet, jeszcze jedna umywalke i wanne zamiast prysznica.

Dzieki z słowa otuchy. Widać że nie tylko ja przechodzę stan depresji wielkoœciowej. Wynika że jednak wiele osób nie poddało się presji budowania domów z salonami kšpielowymi co teraz podobno jest trendy 8) :roll: . Wiecie, zaczęlam rozrysowywać wszystko w łazienkach i wydaje mi się że jest ok. Mija mi chyba depresja :wink:

A tak dla żartu: gdy nasz 16-letni wówczas syn po raz pierwszy przyjechał na budowę i stanął na wylanej płycie domu o wymiarach 8 x 10 m popatrzył sceptycznie i spytał: a co Wy tutaj budujecie? komórkę na narzędzia? :lol: :oops:

A dom (parterowy z poddaszem użytkowym) ma 110 m2 p.u. Jego pokój - odliczając skosy - 18 m2!