Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uwaga na płytki TUBĄDZIN

AlaB

Recommended Posts

spróbuję Wam wszystkim troszkę pomóc..

są różne normy na płytki. i tak np. wymiary.. wymiar może być 33x33, czyli 330x330mm... ale norma mówi że dopuszczalne są różnice w wymiarach +-5%.. więc nawet w jednym kartonie, jeśli ktoś zacznie dokłądnie mierzyć doszuka się różnic..

Jeśli na kartonie jest tak sam odcień i kaliber, ta sama data produkcji to wszystko powinno być ok.. oczywiście nie mówimy o układaniu bez fug.. to dopuszczalne jest tylko w przypadku płytek rektyfikowanych..

A i jeszcze jedno, plytka nigdy nie jest pełnym kwadratem, prostokątem tylko rombem...

mam nadzieję, że choć trochę pomogłam..

A wśród naszych polskich producentów, to proszę mi wierzyć Tubądzin jest w czołówce jeśli chodzi o jakość.. Mimo że to w sumie moja konkurencja :D

A u nas z plytkami Tubadzin nie bylo problemow, nawet jak dokupilismy troche plytek (w innym sklepie :wink: ) to nie bylo ruznicy...

Dekor tylko w plytkach Ottawa jest troche szerszy od plytek, ale nie na tyle zeby byl problem z tego tytulu... :roll:

Witam!

Ja sam osobiście układałem w swojej lepiance Tubądzin w ilości 30 m2 i sam je kupowałem. Nie mogę narzekać. Wielkich odchyłek w wymiarach raczej nie zauważyłem. Z odcieniami również wszystko było OK.

Na pewno są lepsi i gorsi producenci, ale jedno jest pewne- hipermarkety z pewnością wpłynęły na obniżenie jakości u producentów. Producent mając zagwarantowany zbyt nie troszczy się już tak bardzo o jakość, bo i po co? A my idziemy do sklepu i nie mamy wyboru. Kupujemy to, co tam jest. To tylko w reklamach denko jogurtu tak ładnie się odkleja. Rzeczywistość wygląda trochę inaczej. Ciekawe czy ktoś ma jakieś doświadczenia z tzw. zgniłego zachodu? Czy tam, np. w Niemczech również można zaobserwować takie zjawisko?

Do swojego domu kupowałem drzwi wewnętrzne firmy Porta (8 lat temu) i już wtedy zauważyłem, że chociaż z jednej linii produkcyjnej to jednak nie są wykonane tak samo. Zajęło mi trochę czasu zanim doszedłem do tego, dlaczego jedno skrzydło zamyka się lekko a inne ciężko. Czy ktoś zgadnie? Chodzi o komplet, razem z tzw. ościeżnicą regulowaną. Podpowiem, że winna jest ościeżnica :D

Pozdrawiam

• 8 months później...
spróbuję Wam wszystkim troszkę pomóc..

są różne normy na płytki. i tak np. wymiary.. wymiar może być 33x33, czyli 330x330mm... ale norma mówi że dopuszczalne są różnice w wymiarach +-5%.. więc nawet w jednym kartonie, jeśli ktoś zacznie dokłądnie mierzyć doszuka się różnic..

Jeśli na kartonie jest tak sam odcień i kaliber, ta sama data produkcji to wszystko powinno być ok.. oczywiście nie mówimy o układaniu bez fug.. to dopuszczalne jest tylko w przypadku płytek rektyfikowanych..

A i jeszcze jedno, plytka nigdy nie jest pełnym kwadratem, prostokątem tylko rombem...

mam nadzieję, że choć trochę pomogłam..

A wśród naszych polskich producentów, to proszę mi wierzyć Tubądzin jest w czołówce jeśli chodzi o jakość.. Mimo że to w sumie moja konkurencja :D

Pozwól, że uzupełnię bardzo dobrym przykładem choć nie z tej płaszczyzny. Chodzi mi o gres Nowej Gali i informacje zawarte w ich Poradniku Profesjonalisty (do pobrania z ich www). Są tam dokładne dane płytek. Popatrzmy na stronę 11. Płytki 300x300. Wyobraźmy sobie, że chcemy kłaść na wąską fugę - takie 3mm. Są takie fugi - jak wyczytałem na Forum jest to np. PCI Nanonfug. Uda się? Jak nie spojrzymy na kalibrację, to mowy nie ma! Są 8 grup od "E" do "2". Grupa "E" jest taka "mini" i ma rozmiar 295.2 mm, a grupa "2" jest przerośnięta i ma 302.2 mm. Jak trzymamy się tego samego kalibru, to odchyłka jest 0.2 mm!!! Widzać róźnicę? 7mm na kalibrze, a tylko 0.2mm między płytkami z jednego kartonika.

AluB - nie wiem czy Twoje płytki były kalibrowane czy nie (wcale być nie muszą), ale sprzedawca i płytkarz powinni to wiedzieć. Ja nie zamówię płytek, fugi i kleju póki nie zapytam płytkarza czy ma jakieś uwagi. No chyba że terminy oczekiwania na płytki będą dłuższe niż na fachowca, ale póki co się nie zanosi. Jak ma potem psioczyć, to ... niech psioczy na siebie :wink: