Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 146
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Fajne. Napisz jeszcze jak się to wszystko włącza? Tylko zmierzchowo/ zbliżeniowo/ zbliżeniowo sekcjami/ chrzanie i płace krocie za prąd. (niepotrzebne skreślić).

U mnie na razie są 3 lampy ale już kombinuję (powyższe pytania) jak uruchamiać oświetlenie 20-metrowej ścieżki od furtki do domu.

Mam nadzieję, że choć trochę to podpada pod pierwotne pytanie...

Fajne. Napisz jeszcze jak się to wszystko włącza? Tylko zmierzchowo/ zbliżeniowo/ zbliżeniowo sekcjami/ chrzanie i płace krocie za prąd. (niepotrzebne skreślić).

U mnie na razie są 3 lampy ale już kombinuję (powyższe pytania) jak uruchamiać oświetlenie 20-metrowej ścieżki od furtki do domu.

Mam nadzieję, że choć trochę to podpada pod pierwotne pytanie...

Lampy na budynku narozne i te przed garazem sa na czujniki zblizeniowe .A reszte wlacza sie z wewnatrz . Wszedzie sa energo oszczedne zarowki . Dodalem pare zdjec .

:)

• 1 month później...
  • 7 months później...

Instalację elektryczną zwykle planuje się przed wykonaniem podjazdu.

Wtedy możesz:

- zaplanować lampy podłogowe, umieszczone w bruku, na obrzeżach

- zrobić instalację elektryczna podziemną

- zrobić i ukryć rozdzielnię elektryczną z tarnsformatorem lub bez, zasilająca cały ogród

A z doświadczenia powiem, że najlepiej robić instalację póki ogród jest młody. Wtedy kopanie rowków na 60-70cm w głąb gleby, najmniej uszkadza korzenie. Zwłaszcza gdy zakładasz oświetlenie punktowe, do ekspozycji pojedynczych roślin.Więc rób lampy przy podjeździe, póki jeszcze drzewa maleńkie!

Myślę, że nie za wcześnie a za późno. Ja bym kabelki do lamp wyprowadził przed wysianiem trawki.

Co do zakładania lamp to już indywidualna decyzja.

Śmiesznie to chyba nie będzie - bo niby dlaczego ? Trawa zaraz podrośnie , a te lampy będą spełniać też przecież inną rolę poza tą ozdobną ( oświetlenie podjazdu ).

Co do ilości lamp to wszystko zależy od długości podjazdu. Jak masz 30 m to te 5 lamp wystarczy a jak masz 10m to wg mnie 5 szt. to troszku za dużo.

No ale...

Pozdrawiam,