Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam pytanie praktyczne do użytkowników takich lamp, czy nie przeszkadza Wam to ,że te lampy zwisają i poruszają się podczas wiatru?

bardzo chciałabym mieć lampy zwisające, ale znajomi przestrzegają mnie przed odgłosami jakie z czasem wydają łańcuchy na których zawieszone są takie lampy?

Czy rzeczywiście tak jest, bardzo proszę o opinie użytkowników takich lamp.

• Odpowiedzi 146
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak wieje wiatr to najczęściej nie siedzę na tarasie, ale zauważyłam, że lampa się rusza i daje to efekt bujania na statku. Dlatego na ścianie domu mam wyciągnięte jeszcze dodatkowe kable dla lampek przytwierdzonych do muru. Jeśli lampa będzie mi kiedyś "zgrzytać" łańcuchami to ją naoliwię. Do mojego domku najbardziej pasowały lampy w stylu retro na łańcuchach. Drugi raz kupiłabym takie same.

• 1 month później...
Znajomi mają taki wynalazek. Jeśli ma to mieć jakąkolwiek funkcję poza dekoracją i ewentualnym oślepianiem, to światło z takiej lampy na czymś musi się rozpraszać/odbijać. Na początku zainstalowali lampy dosyć daleko od domu, bliżej środka podjazdu. Efekt ciemno i kilka dających po oczach punktów. Szczęście w nieszczęściu wykonawca podjazdu skopał sprawę kostki i trzeba było przełożyć całość jeszcze raz. Przy okazji przenieśli lampy tak że światło rozprasza się na ścianie domu i garażu. W tym układzie nabrało to sensu, poza kwestią że kosztowało dużo więcej niż normalne lampy na słupkach.

właśnie najlepiej jest doświetlać podjazd światłem rozproszonym, jeśli w pobliżu jest np ściana czy mur lub murek oporowy które się oświetli bezpośrednio.

Ma mam przed wejściem oświetlenie najazdowe, choć jest ono pod deskami na podeście, więc tez widać je przez szpary. Początkowo było nieznośnie bo żarówki dawały mocne, skupione światło, w pobliżu którego nie widziało się nic poza światłem.Teraz mąż wymienił na słabsze i bardziej rozproszone i jest dobrze.

Jeżeli wzdłuż podjazdu są planowane lub posadzone drzewa czy krzewy, wtedy można podświetlić rośliny, co da rozproszone, bardzo efektowne i praktyczne oświetlenie podjazdu.

A co do lamp =słupków ( na wys 40-80 cm) to trzeba dodać że one powinny mieć snop światła skierowany w dół, lub regulowana oprawę z możliwością ustawienia w dół bo tez bardzo rażą. Jak są słupki proste, zakończone np. walcem ze światłem, to ja widzę tylko to światło, nic więcej- ani podjazdu, ani ogrodu.

Projektant ogrodów projektuje światło, czasem tez architekci albo specjaliści od światła.

Magnolia ma żarówkę a ja podałem propos z LEDEM który ma inne światło i nie jest prądo żerny. Oświetleniem w ogrodzie możemy tworzyć iluminacje ale jest to dekoracyjna część oświetlenia. LEDY są nowością ostatnio jak szukałem do projektu płaskich opraw do gruntu to znalazłem je we Włoszech: http://www.pelucchi.it/

Jest jeszcze fajny rodzaj oświetlenia dający efekt ślizgowy na podanej stronie chyba powinny być te oprawy.

Znajomi mają taki wynalazek. Jeśli ma to mieć jakąkolwiek funkcję poza dekoracją i ewentualnym oślepianiem, to światło z takiej lampy na czymś musi się rozpraszać/odbijać.

Też mam taki wynalazek. I nie włączam tego w ogóle, bo po prostu oślepia.

Użytkowo-dno. Estetycznie - uroczo, ale dla oglądających mój dom sąsiadów ;)

Witam kolegę ze Skierniewic :)

Witam, witam podstawą oświetlenia podjazdu jest oświetlenie użytkowe czyli słupki. Jeżeli chcemy uzyskać jakiś bajerek to wtedy można zastosować inne oprawy lecz na podjeździe bym się nie koncentrował bardziej na domu gdyż jest więcej możliwości. Tak jak wcześniej wspomnieli forumowicze niektóre lamy mogą oślepiać nawet te słupkowe. Dlatego wybór opraw i rodzaju światła będzie miał znaczenie najlepiej po prostu pojechać do znajomych gdzie coś takiego mają i zobaczyć jak to działa ;)

Też mam taki wynalazek. I nie włączam tego w ogóle, bo po prostu oślepia.

Użytkowo-dno. Estetycznie - uroczo, ale dla oglądających mój dom sąsiadów ;)

Hej Mymyk masz może jakieś fotki jak to działa u Ciebie ?

ArturPoniatowski jak wy robicie trawnik na tej macie, oglądałem zdjęcia. Konkretnie chodzi mi o to czy ta mata jest już jednocześnie zabezpieczeniem przeciwko kretom, czy jednak pod nią trzeba dawać jeszcze siatkę przeciwko kretom?

Samo kładzenie maty to jak rozwijanie dywanu w domu :) sztuką jak zwykle przy trawnikach jest przygotowanie podłoża. Co, do zabezpieczenia, to produkt już jest kilka lat na rynku, producent zapewnia że jest zabezpieczeniem przeciw kretom. Ja nie zapewnię, choć materiał jest mocny ale nie wiadomo co, będzie po 10latach w ziemi. Głównym preznaczeniem maty jest umacnianie i stabilizacja gruntów trudnych tu się spisuje zawodowo :)

• 7 months później...

Jakie macie oświetlenie swojego ogrodu?

Niedługo zamierzam się przymierzyć do tego tematu i mam mnóstwo wątpliwości.

1/ Czy ciągnąć prąd i zdecydować się na zwykłe lampy?

2/ Czy ma ktoś doświadczenie z lampami solarnymi? (nie mam na myśli takich z supermarketu za 30 zł)

3/ Czy w ogóle doświetlać ogród?

4/ Dużo korzystacie z oświetlenia?

5/ Czy jakbyście mieli jeszcze raz zakładać oświetlenie w ogrodzie to czy byście się na to zdecydowali?

6/ Jakieś propozycje lamp?

7/ Może zdjęcia oświetlenia w Waszych ogrodach