Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

A może Roman ma racje z tymi szkołami specjalnymi

smartcat

Recommended Posts

• Odpowiedzi 281
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

to tylko inny rodzaj getta, niestety - a takie szkoły już są - przynajmniej w W-wie - z kamerami i ochroniarzami i odpowiednią kadrą.

A co zrobić z panią nauczycielką, która w tym czasie pewnie kawkę piła ?

Szkoła jest odpowiedzialna za dzieci. Ja swoje dzieci powierzam szkole na te kilka godzin i WYMAGAM opieki nad nimi.

to jest prawdziwa tragedia.

- grupa mlodocianych huliganów z dobrych /zamożnych/ domów

z tego co czytałam, można było wsnuć nast. wniosek. Oni w jakiś sposób zastraszyli innych uczniów, bo nigdy nie zrozumiem, dlaczego nikt nie stanął w obronie dziewczynki. I to nie przy zwykłym dokuczaniu typu ciągnięcie za włosy, klepnięcie w pupę. Ale oni ją na siłę rozebrali i obmacywali. jedoczesnie udawali, że gwałcą :o Inni się temu przyglądali z zaciekawieniem :o przyjemnością :o strachem :o

Za taki czyn - prawdziwy poprawczak

dla reszty klasy - rozwiązanie jej, poprzenoszenie karne do innych szkół

moja córka ma 14 lat

Roman nie ma racji

moze to co napisze to zbyt naciagane: ale najpierw obowiazkowe szkoly specjalne dla tych, ktorzy nie odnajduja sie w szarej rzeczywistosci (jak duza czesc mlodziezy w okresie dojrzewania), nastepnie moze obowiazkowe metody wychowawcze w stylu hitlerjugend a na koniec moze cos zapozyczymy ze starozytnej sparty gdzie dzieci ktore po urodzeniu nie spelnialy kryterium przydatnosci dla spoleczenstwa eksterminowano ?

co za duzo to nie zdrowo - bledy wychowawcze rodzicow, szkol nie naprawi sie nakazami administracyjnymi

Pzdr.

vib

Roman nie ma racji

moze to co napisze to zbyt naciagane: ale najpierw obowiazkowe szkoly specjalne dla tych, ktorzy nie odnajduja sie w szarej rzeczywistosci (jak duza czesc mlodziezy w okresie dojrzewania), nastepnie moze obowiazkowe metody wychowawcze w stylu hitlerjugend a na koniec moze cos zapozyczymy ze starozytnej sparty gdzie dzieci ktore po urodzeniu nie spelnialy kryterium przydatnosci dla spoleczenstwa eksterminowano ?

co za duzo to nie zdrowo - bledy wychowawcze rodzicow, szkol nie naprawi sie nakazami administracyjnymi

Pzdr.

vib

Czy warto, dla idei nawracania nielicznej grupy wykolejeńców, narażać zdrowie psychiczne i fizyczne, a czasem nawet i życie przytłaczajšcej wiekszoœci normalnych dzieci? Jakkolwiek uważam, że p. Giertych na stanowisku ministra edukacji (i na jakimkolwiek innym - nie zapomnę, jak przed wyborami w dyskusji o podatkach w programie T. Lisa na słowa J. M. Rokity o tym, że 3x15 sumarycznie obniży podatki, w tym VAT na paliwo, R. Giertych odpowiedział "Co pan opowiada, przecież na paliwo jest akcyza, a nie VAT!" :lol: ) to ponury żart, uważam, ze nalezy izolowac młodziez totalnie nieprzystosowanš - nie mam na myœli tych, którzy nie odnajduja sie w szarej rzeczywistosci , ale tych, którzy bijš, wymuszajš haracze i nawet, jak widać, gwałcš. Nie ma powodu, by narażać normalne dzieci na kontakt z nimi.

ale dla tych ktorzy bija, gwalca, kradna (a takze ich opiekunow prawnych) sa sady rodzinne, sady karne, kuratorzy, opieka spoleczna i cala lista innych instytucji - niech one wywiazuja sie z zadan, bo mnozenie kolejnych urzedow, kolejnych mniej lub bardziej ekstremalnych przepisow nic tu nie zmieni

Pzdr.

vib

co do szkół specjalnych mam mieszane uczucia.

Po pierwsze, pomysł jest dobry, bo eleiminuje "bandytów" (szeroko rozumiana młodzież sprawiająca problemy).

Wadą jest to, że są to ośrodki zamknięte a o umieszczaniu w nich dzieci decyduje kurator.

Mamy kolejny sąd orzekający o ograniczeniu swobody, jest to kuratorium, które decyzją, niedającą szans obrony dzieciom i ich rodzinom, osadza dzieci w ośrodku odosobnienia, gdzie lądują tak pospolici przestpcy, jak i dzieci z ADHD oraz zbuntowana młodzież, która próbowała zwrócić na siebie uwagę zapracowanych rodziców.

Wiele dobrego z tego nie będzie.

Zamiana poprawczaków w takie ośrodki tak, zrobienie ze szkół poprawczaków nie.

ale dla tych ktorzy bija, gwalca, kradna (a takze ich opiekunow prawnych) sa sady rodzinne, sady karne, kuratorzy, opieka spoleczna i cala lista innych instytucji - niech one wywiazuja sie z zadan, bo mnozenie kolejnych urzedow, kolejnych mniej lub bardziej ekstremalnych przepisow nic tu nie zmieni

Pzdr.

vib

No tak, tylko problem w tym,ze zanim zajmie się sąd itp instytucje to oni podlegaja obowiązkowi szkolnemu i rejonowe gimnazjum MUSI takiego trzymac. W klasie w której uczą sie tez inne dzieci.

Niestety coś zrobić trzeba bo prawda jest taka, ze nastapił przechył i pod hasłem "wyrównywania szans" równa się w dół bo tacy muszą się resocjalizowac kosztem innych dzieci. Taka jest rzeczywistosć. Myślę, że gdyby szkoła miała jakieś narzedzia wychowawcze, poza obniżeniem oceny z zachowania ta resocjalizacja byłaby łatwiejsza. A teraz? Tacy kolesie w tysiącach szkół tworza mody, wywierają presję na innych i co im kto zrobi?

A wychowanie moim zdaniem to konsekwencja w działaniu od spraw najdrobniejszych począwszy. I niektórzy szybko widza, że w szkole sa własciwie bezkarni. Zwłaszcza ze czasem rodzina to poczucie wzmacnia.

Miałam kiedys znajomego, którego syn złamał koledze reke /klasa 2 szkoły podstawowej/ ale nie przypadkiem. Po prostu dwóch trzymało chłopca w ubikacji a trzeci skoczył

tak dla jaj :evil: . Reakcja znajomego? Słabo skrywana duma, ze ma takie przebojowe dziecko co to fajtłapą nie jest. Ja tę dumę widziałam to i dziecię pewnie też....

Pzdr.

vib

No tak, tylko problem w tym,ze zanim zajmie się sąd itp instytucje to oni podlegaja obowiązkowi szkolnemu i rejonowe gimnazjum MUSI takiego trzymac. W klasie w której uczą sie tez inne dzieci.

Niestety coś zrobić trzeba bo prawda jest taka, ze nastapił przechył i pod hasłem "wyrównywania szans" równa się w dół bo tacy muszą się resocjalizowac kosztem innych dzieci. Taka jest rzeczywistosć. Myślę, że gdyby szkoła miała jakieś narzedzia wychowawcze, poza obniżeniem oceny z zachowania ta resocjalizacja byłaby łatwiejsza. A teraz? Tacy kolesie w tysiącach szkół tworza mody, wywierają presję na innych i co im kto zrobi?

A wychowanie moim zdaniem to konsekwencja w działaniu od spraw najdrobniejszych począwszy. I niektórzy szybko widza, że w szkole sa własciwie bezkarni. Zwłaszcza ze czasem rodzina to poczucie wzmacnia.

Miałam kiedys znajomego, którego syn złamał koledze reke /klasa 2 szkoły podstawowej/ ale nie przypadkiem. Po prostu dwóch trzymało chłopca w ubikacji a trzeci skoczył

tak dla jaj :evil: . Reakcja znajomego? Słabo skrywana duma, ze ma takie przebojowe dziecko co to fajtłapą nie jest. Ja tę dumę widziałam to i dziecię pewnie też....

To ja się dziwię, że Twój kolega nie zawiadomił policji. Czyli co ? Znowu brak reakcji ? I nasze dzieci to też widzą. Sami tolerujemy takie zachowania i nie reagujemy.

W gimnazjum mojego syna ogłosiłam na zebraniu, że jeśli jeszcze raz mój syn wróci "poszarpany" ze szkoły ( właściwie nic się nie stało, ale odbyła się jakać niefajna rozmowa i poszturchiwanie) to zawiadomię policję. Bardzo to pomogło na poprawę zachowania klasy. I ja nie żartuję - tak zrobię.

A szkoła ma zapewniać dzieciom bezpieczeństwo - i nie interesuje mnie jak to zrobi. Jesli nie potrafi to znaczy , że trzeba wymienić kilka osób.

I argumnet, że "za takie pieniądze to nie ...." w tej kwestii do mnie nie przemawia.

zgadza się. Agresję trzeba powstrzymać zanim nie skończy się dla kogoś tragicznie.

Od rana myslę o imienniczce mojej córki. Boli mnie żołądek, jest mi niedobrze :(

A moja pierwsza myśl była: "Gdzie wtedy była nauczycielka ?" a druga "Dlaczego rodzice zbagatelizowali ostrzeżenia koleżanki, telefon ostrzegawczy ze szkoły ?"

O małych bandytach niestety na końcu...:(

Bo ludzie myślą, że im to się nigdy nie przydarzy - ani ich dzieciom.

Nefer mój były znajomy był dumny z synalka. Jego synalek był SPRAWCĄ, niestety. Nie ofiarą. Ja tak czasem myslę, ze niektórzy to się pogubili i nie wiedzą czego dzieci uczyć, jakich zachowań.

Mna najbardziej wstrząsnęło to, ze nikt z klasy nie zareagował jak człowiek, nie zawołał pomocy. Bali się, czy tez mieli fajny ubaw kosztem kolezanki??

Koszmar.

zachowania aspoleczne i ewentualna ich korekte powinni wylapywac nauczyciele a nie udawac, ze nic sie nie dzieje i czekac kolejnej tragedii

szanuje zawod nauczyciela, ale najwyrazniej czesc osob pracuje w tym zawodzie zupelnie przypadkowo - pamietacie te glosna sprawe z przed roku, kiedy dzieciaki wsadzali kubel na smiecie nauczycielowi i to potem pokalo sie w internecie - sorry, ale ten nauczyciel pomylil swoje powolanie skoro nie potrafil zapanowac nad grupa mlodziezy

zamiast zaczynac od segregacji dzieci i podzialu na lepszych i gorszych, pan Roman G. powienien zaczac od kadry pedagogicznej - czemu gdzie indziej zatrudnia sie fachowcow a w szkole moze uczyc, wychowywac i opiekowac sie dziecmi osoba jak najzupelniej przypadkowo, ktorej dziwnym trafem udalo sie zdobyc tylko i wylacznie wyksztalcenie pozwalajace uprawiac ten zawod (a czasami tylko papierek)

Pzdr.

vib

Racja.

Ale z drugiej strony pamietacie tego chemika, którego wyrzucono z pracy bo chciał takiego młodocianego zdyscyplinowac? A okazało się , ze chuligan całą sytuacje sprowokował, koledzy nagrali na komore i dawaj przed dyrekcja skrzywdzonych przez nauczyciela udawac. I dyrekcja goscia wylała, a szum się zrobił jak zaczeli protestowac uczniowie, którym podobała się konsekwencja wobec kolesia który ustawiał klasę i terroruzował innych nauczycieli.

Ciekawe co sie stało z tamtą pania dyrektor? Czy nadal dyrektoruje?

Ten cały system jest chory.

I żadne placówki zamknięte go nie naprawią.

Roman za taki pomysl powinien zostac zdymisjonowany.

Nie mozna tak dzielic mlodziezy. To bardzo krotkowzroczne dzialanie.

Oddzielajac "gorszych" stwarzajacych problemy wychowawcze od "lepszych" tylko poglebi sie te problemy. Powstana szkoly , ktorych juz absolwenci na dobra sprawe beda przestepcami.

Amnestia to byla porazka totalna , ale to to juz jest czysty debilizm.

Zgadzam sie, to tak jak wiara w doglebna resocjalizacje notorycznego wieznia. Powstana zwykle wylegarnie bandziorow. No i kto tam bedzie pracowal? Moze Roman albo jego malzonka, ktorych dziecie i tak juz do prywatnej szkoly chodzi (wiec jak widac Roman nawet we wlasny resort malo wierzy). Najgorsza w tym wszystkim jest znieczulica mlodziezy w wieku gimnazjalnym (powinna byc raczej pelna idei) i calkowita niekompetencja nauczycielki. Ona rowniez powinna odpowiadac przed sadem za niedopelnienie obowiazkow. Przeciez to wlasciwie tak jak na koloniach, gdy dziewczyna nieletnia wraca "z brzuchem" - alimenty placi wychowawca kolonijny- powierzajac dzieci kadrze pedagogicznej to ona ponosi za nie odpowiedzialnosc do momentu gdy dziecka ze szkoly nie odbierzemy. Bardzo wspolczuje rodzicom Ani.

Szkoła jest odpowiedzialna za dzieci. Ja swoje dzieci powierzam szkole na te kilka godzin i WYMAGAM opieki nad nimi.

odpowiedzialni za dzieci to sa przede wszystkim rodzice.

przerazajace jest to z czego ci gowniarze sie dopuscili,

a nie to , ze nauczycieka wyszla z klasy.