Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

A może Roman ma racje z tymi szkołami specjalnymi

smartcat

Recommended Posts

• Odpowiedzi 281
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ciekawe jak to jest - co roku dzieci popełniają samobójstwa: z powodów różnych ( nienawiści środowiska, molestowania przez obcych lub najbliższą rodzinę, poniżania, miłości, niezrozumienia etc etc etc oraz bez powodu) a tu nagle takie halo... Tylko wśród moich znajomych były 3 próby w tym jedna się powiodła. A teraz nagle ... czy naprawdę nie zdajemy sobie z tego sprawy ? Eeeeeeeeeeeeeeee...

Czy na prawdę nie wiecie, że teraz najbardziej zajebiście jest nakręcić czaderski filmik na komórkę i zamieścić go w internecie ? Czy dzieci o tym nie mówią ?

Mówią - tylko czy my słuchamy ?

otwierając szkoły specjalne fundujemy sobie kolejną armię gangsterów którzy się tam będą "kształcić" i skazujemy dzieci na stoczenie się.

Dzieci oglądają za dużo telewizji - nawet po południu są w telewizji brutalne sceny. Pewnie działa taki mechanizm że jak coś jest powszechne i akceptowalne - bo w telewizji - to jest OK.

Rodzice się nimi nie interesują, a nauczyciele żyją w swoim świecie fikcji.

A druga rzecz - niestety w takich szkołach będą lądować też dzieci chore - autystyczne, z zespołem Aspergera, z ADHD i innymi schorzeniami. One moga być agresywne bo są po prostu chore - a nauczyciele i lekarze o tym nie wiedzą bo są niedouczeni. I taka jest prawda. I to jest straszne bo skazujemy dzieciaki które potrzebują terapii lub pomocy.

Wszyscy się godzimy na przemoc - akceptując agresywne zachowania na co dzień, na drodz, w telewizji, w kinie...

Sorki, ale sie wkurzylam. Co daje ci prawo generalizowac ze nauczyciele sa niedouczeni????? Skazujemy dzieciaki - bo sie rozplacze. moze wyslij listy wsparcia do rodzicow tych biednych chlopcow ktorzy znecali sie nad dziewczyna. paranoja jakas :evil: :evil: :evil:

Ktoś kiedyś podjął decyzję o zgodzie na rozluźnienie dyscypliny w szkołach. Ktoś wyśmiewał alarmistyczne sygnały o upadku autorytetu nauczyciela. Ktos oburzał się na propozycję izolowania chuliganów. Nie dajmy się nabrać to decyzje polityczne.

dzis polityka znowu wchodzi do szkół. Premier i marszałek zapowiadają przegląd ustawodastwa w zakresie bezpieczeństwa w szkołach. Sejmowa komisja edukacji chce porozmawiać o problemie. Minister Giertych na szczęście nie chce sprawy uciszać i ogłasza żałobę w szkołach. Zapowiada przyspieszenie tworzenia szkół o zaostrzonym rygorze. Dobrze. Po trzykroć dobrze.

Że to pod publiczkę? Może. Ale my i nasze dzieci jesteśmy publiczką. Że nie będzie cudu? Jasne. Ale może w innych obszarach pojawi się zdrowy rozsądek. Oby. Polityka to nie tylko gadające głowy. Może psuć lub naprawiać ramy naszego życia. Miasta, ulice, szkoły.

M. Karnowski Newsweek

W moim mieście Poznań na radnego z listy PO poparty przez samą centralę na radnego kandyduję Andrzej C., który tuż po zamknięciu list wyborczych został aresztowany pod zarzutem gwałtu na 16 letbiej dziewczynie!! Platforma nie wyrzuciła go nawet z listy kandydatów!! Brawo!!!! Brawo!!

Szokujące jest że niektórzy jedyne co mają do zaproponowanie to "spuszczenie" prezydenta, ministra, a ja zapytam spuścmy ich i najlepiej zastąpmy lewicowymi ministrami którzy własnie do tego co się obecnie z szkolą dzieje doprowadzili, wprowadźmy jeszcze dziennikarzy z wyborczej by poopowiadała że dzieci nie wolno stresować, że te 3 miesiące dla chłopców to faszyzm, bo to była tylko zabawa, nic się nie stało, po co dzieci stresować.....

Szokujące jest także stwierdzenie że szkoły o zaostrzonym rygorze to beda wylegarnie chuliganów...., prosze państwa natychmiast zamknijmy więzienia, to wylęgarnie bandytów i przestępców....., ciekawe czy te same osoby dalej krytykowały by Giertycha gdyby taka tragediua spotkała ich dziecko... czy nadal chciałyby by w normalnych klasach gdzie 95% klasy chce się uczyć i rozwijac kilku prowodyrów zrobiłoby to z waszą córką????

Może w ogóle zaknijmy więzienia, poprawczaki i itp... kodeks karny ma byc humanitarny, doprowadza do tegop że ofiara staję się napiętnowana a przestęca śmieje się w twarz...

swiete slowa

No wlasnie Blablaluga

Ponoc bylo tak, ze w Nowym Yorku ktos wzial za morde wszystkich bandytow i przestepczosc spadla. Potem jednak odezwaly sie glosy, ze to niehumanitarne :-? :o i przetepczosc zaczela rosnac :evil:

Toż całe lewactwo i liberałki kota dostrawały że przestępczośc w Nowym Yorku spadła..... i zaproponowali humanitaryzm dla przestępców

nie wiem czy vib powtarza hasła z gazety która zwalnia od myślenia, nie wiem czy faszysta jest osoba która chce coś zmienić..., ale wystarczająco się vib ośmiesza.... co proponuje sądy niezawisłe dla 14, 12 10 latków???? a ja zapytam kto w tym sądzie będzie miał bardziej przechlapane 14 letnia ofiara gwałtu czy gwałciciel???? bezmyślność porażająca....., okraszona nic nie znaczącymi hasłami ala faszyści...., jeśli nie chciałbym by spotkało to moje dzieci jestem faszystą?????

Dropsiak, gruntowne zmiany, owszem... na razie zaproponowano spuszczenie prezydenta i ministra w wątku, zapewne lepsi by byli Ci którzy doprowadzili szkołe do stanu obecnego, wprowadzili gimnazja i bezstresowe wychowanie.....

mówisz pięknie Dropsiak, ale poczytaj prasę o dręczeniu tej dziewczyny wiedzieli od dawna i dyrektor i nauczyciele i co... mówisz o nieuchronności???

Odpowiedzialnośc owszem nawet zawsze, ale myślisz że takim zdeprawowanym dzieciakom coś zaszkodzi uwaga, wezwanie dyrektora, nagana..??? Musi być realna kara... przecież to często zwykła przestępczość której się unika dzięki wiekowi, prawdziwi przestępcy idą do wiezięń, a niektórzy tu postulują coś przeciwnego, dlaczego nie zlikwidować więzeń przecież wielu tam się zdeprawowało.... czym różni się 14 gwałciela od 16 gwałciciela???? Tym że 14 letni znajdzie wielu humanitarnych obrońców od bezstresowego wychowania..????

no jasne, bo przeciez jesli sie z kims nie zgadzamy to najlepiej nazwac go faszyta i po sprawie :evil:

ciekawe jak to jest - co roku dzieci popełniają samobójstwa: z powodów różnych ( nienawiści środowiska, molestowania przez obcych lub najbliższą rodzinę, poniżania, miłości, niezrozumienia etc etc etc oraz bez powodu) a tu nagle takie halo... Tylko wśród moich znajomych były 3 próby w tym jedna się powiodła. A teraz nagle ... czy naprawdę nie zdajemy sobie z tego sprawy ? Eeeeeeeeeeeeeeee...

Czy na prawdę nie wiecie, że teraz najbardziej zajebiście jest nakręcić czaderski filmik na komórkę i zamieścić go w internecie ? Czy dzieci o tym nie mówią ?

Mówią - tylko czy my słuchamy ?

Jasne, o co to halo. przeciez to teraz taka norma spoleczna.

Ciekawe czy faszystą nazwali by ministra rodzice tej dziewczyny, gdyby chłopcy którzy już wcześniej w tej szkole wsławili się niezbyt pozytywnie byli w innej szkole o troszeczkę mocniejszym rygorze.....

Dziś są słowa etykietki, epatuję się nimi bezmyślnie, dla mnie faszyści, młodzież wszechpolska tu przywołana to pikusie przy wieloletniej indoktrynacji walki o prawa ucznia a poniżaniu nauczycieli, Ci wszyscy ministrowie, wybiórcza, psycholodzy, cała ta "róbta co chceta", pisemko Brawo, a potem się faszysta nazywa ministra bo chce coś zrobić, jasne lepiej jak ten dyrektor szkoły, nauczyciele wszystko przemilczeć, uciszyć, zabronić dzieciom nawet na pogrzeb pójśc... lepiej udawać że jest dobrze, a jak chcesz coś zrobić toś faszysta....

Czy gdyby zgwacono mi córkę (której nie mam) to też nazwałbym faszysta minista bo chciał z jej klasy 1-2 osoby usunąć.. może tego gwałciciela....., on się nie boi nagan, dyrektora, rodziców.... może dla dobra jego i humanitaryzmu zlikwidujmy więzienia bo przecież może tam trafi za młodu i się zdemoralizuje....

otwierając szkoły specjalne fundujemy sobie kolejną armię gangsterów którzy się tam będą "kształcić" i skazujemy dzieci na stoczenie się.

Dzieci oglądają za dużo telewizji - nawet po południu są w telewizji brutalne sceny. Pewnie działa taki mechanizm że jak coś jest powszechne i akceptowalne - bo w telewizji - to jest OK.

Rodzice się nimi nie interesują, a nauczyciele żyją w swoim świecie fikcji.

A druga rzecz - niestety w takich szkołach będą lądować też dzieci chore - autystyczne, z zespołem Aspergera, z ADHD i innymi schorzeniami. One moga być agresywne bo są po prostu chore - a nauczyciele i lekarze o tym nie wiedzą bo są niedouczeni. I taka jest prawda. I to jest straszne bo skazujemy dzieciaki które potrzebują terapii lub pomocy.

Wszyscy się godzimy na przemoc - akceptując agresywne zachowania na co dzień, na drodz, w telewizji, w kinie...

Sorki, ale sie wkurzylam. Co daje ci prawo generalizowac ze nauczyciele sa niedouczeni????? Skazujemy dzieciaki - bo sie rozplacze. moze wyslij listy wsparcia do rodzicow tych biednych chlopcow ktorzy znecali sie nad dziewczyna. paranoja jakas :evil: :evil: :evil:

Wiem co mówię - pracowałam w szkole. Kiedy mówiłam że dzieci palą marihuanę pod szkołą to nikt mi nie chciał wierzyć. Paniusie z pokoju nauczycielkiego czy pani "pedagog" wiedziały lepiej. A Gdańsk tego dowodzi - nauczyciele nie mają pojęcia jak postępować z dziećmi. Gdyby było inaczej, to dzieci w 2 gimnazjum w gdańsku wiedziałyby że są normy i że do pewnych rzeczy posuwać się nie można. A nauczyciele po prostu je tam ignorują i udają że problemu nie widzą. Czy tak nie jest?

Nie wińcie tylko tych chłopaków. Postapili obrzydliwie, zgadzam sie, ale jeszcze raz powtarzam - co im się serwuje w TV, w gazetach, czy mają alternatywę - jakieś zainteresowania, wartości ?

Proponuję żeby te szkoły specjalne prowadzili księża, zakony. Będzie rygor, ale będą też i wartości, a nie zdemoralizowani wojskowi wychowujący dzieci.

Nie mam pojęcia skąd przeświadczenie że dzieci są złe. Zły jest świat, dorośli, a nie dzieci. Dzieci tylko kopiują pewne wzorce. Czy jako dzieci zawsze postępowaliście wzorowo? Ej, bo wierzyć mi się nie chce.

A wszyscy którzy tak grzmią na tym forum? Skąd takie przeświadczenie że mój synek/córeczka nie okażą się źli? Macie aniołki w domu? Sami jesteście aniołkami? Ktoś może dojść do wniosku że jak napluł na podłogę to dawaj go do specjalnej. I co wtedy będziecie mówić jak ktoś skaże wasze dziecko na beznadziejną szkołę z której wyjdzie analfabeta bez szans na karierę i normalne życie?

Będzie kasa na więzienia dla dzieci, a nie ma kasy na izolację dla gangsterów i pedofilów

nie mieści mi się w głowie, bo "za moich czasów" takie cos było nie do pomyślenia. A mam tylko (aż :wink: ) 29 lat....

:o :o :o

To Ty młódka jeszcze :wink:

A wracając do tematu;

jak wszyscy zaczniemy przyznawać się do winy, to będzie lepiej. powtórzę raz jeszcze

rodzina to podstawowa komórka społeczna a jakie komórki takie państwo

faszyzmem jest to co proponuje minister R. a Ty to popierasz - to niezawisle sady maja decydowac o winie czy nie winie, a nie jakies ciala ministerialne, nauczyciele czy inne kolka rozancowe i decydowac czy jakies dziecko ma mozliwosc nauki czy laduje w lagrze

juz to przechodzilismy w historii i pewnie nie jedna osoba na tym forum miala problemy ze szkola czy pozniej z praca bo dostala etykietke "wywrotowca i huligana czy inne kontrrewolucjonisty"

Pzdr.

vib

Moment, kazdemu bandytyzmowi trzeba sie przeciwstawic - i temu w szkole, na ulicy i temu panstwowemu (czy to bedzie faszyzm, czy totalitaryzm itp.). Nikt tu nie popiera tego typu rzeczy.

Jasne, ze sad ma decydowac o winie. Ale sad postepuje tak jak mu kaze prawo stworzone przez wybranego w wyborach ustawodawce.

Sek w tym, ze prawo za bardzo chroni bandyte zamiast poszkodowanego.

.....

Nie mam pojęcia skąd przeświadczenie że dzieci są złe. Zły jest świat, dorośli, a nie dzieci. Dzieci tylko kopiują pewne wzorce. Czy jako dzieci zawsze postępowaliście wzorowo? Ej, bo wierzyć mi się nie chce.

A wszyscy którzy tak grzmią na tym forum? Skąd takie przeświadczenie że mój synek/córeczka nie okażą się źli? Macie aniołki w domu? Sami jesteście aniołkami? Ktoś może dojść do wniosku że jak napluł na podłogę to dawaj go do specjalnej. I co wtedy będziecie mówić jak ktoś skaże wasze dziecko na beznadziejną szkołę z której wyjdzie analfabeta bez szans na karierę i normalne życie?

Będzie kasa na więzienia dla dzieci, a nie ma kasy na izolację dla gangsterów i pedofilów

Otóz to. Cały czas piszę, ze specjalne osrodki to zadne panaceum. Trzeba kompleksowych zmian. Zamknięte szkoły moga byc na koncu , gdy inne środki zawiodą. Nie może byc tak ze jest przeskok od uwagi w dzienniczku do zamknietego osrodka. dziatwe trzeba wychowywac a to jest działanie długotrwałe. I w szkołach trzeba takie działania wdrozyc. I dac narzędzia i wyegzekwować. By faktycznie ten co robi źle wiedział o tym. I nie czuł się bezkarny.. Niektórym nauczycielom się nie chce i takich pogonic ale niektórzy zwyczajnie się boją, bo usłysza np. "wiem gdzie twoje dziecko chodzi do przedszkola", bo są straszeni /przykłady z TVN Uwaga/. Mam tez przykład swojej jkolezanki, biologa w lo zaangazowanego w akcje antyuzaleznieniowe.Zainteresowała sie w szkole naćpaną dziewuszką, która spadła ze schodów. Wezwała pogotowie i rodziców. Matka zabroniła robic badanie krwi a na biurku dyr i w kuratorium wyladowała skarga, ze biolog jej dziecko zniesławia. Jak myslicie, jakie stanowisko zajęły władze?

Moja kolezanka teraz bardzo ostroznie podchodzi do takich przypadków a i jak mowi spostrzegawczośc jej siada.

Smutne ale prawdziwe.

zaraz zaraz to jak to jest?

13-letni Janek Mela sam sobie winien okaleczenia jakiego doznał , bo dorosli nie zabezpieczyli tego co powinni , a w tym przypadku winni są nauczyciele? :o :o :o

Pamiętacie sprawę z przed kilku lat w Anglii?

Tam ośmiolatek zabił pięcioletnią dziewczynkę. Dostał ( o ile mnie pamięć nie myli ) dożywocie.

Jeśli ta piątka była wystarczająco dorosła aby popełnić taki czyn , to jest także dorosła aby ponieśc za niego odpowiedzialność.

Jeśli ta piątka była wystarczająco dorosła aby popełnić taki czyn , to jest także dorosła aby ponieśc za niego odpowiedzialność.

Właśnie.

Ilu jeszcze przyzwoitych ludzi, dzieci i dorosłych, musi rozstać sie z życiem, bo grupka nastolatków naogladała się amerykańskich filmideł i szukała sobie podobnej rozrywki?

bylo kiedys takie haslo: "szkola uczy, bawi, wychowuje"

czy uczy ? moze, choc mam duze watpliwosci co do poziomu dzisiejszej edukacji, a raczej co do wymagan stawianych dzieciom, nie chce generalizowac, ale cos mi sie wydaje, ze rosnie nam pokolenie analfabetow, a bez komputera dzieciaki nie sa wstanie przeprowadzic najprostszych zadan matematycznych, zamiast lektur czytaja opracowania w internecie - technologia zaczela zwalniac od myslenia :(

czy bawi ? najwyrazniej nie, skoro dzieciaki sami sobie wymyslaja rozne "zabawy", ktore jak widac koncza sie czasami tragicznie

wychowuje ? jak widac nie - nauczyciele zwalaja ten obowiazek na rodzicow a kiedys tak pieknie sie mowilo o nauczycielach w szkole "grono pedagogiczne" - to skad maja dzieci brac przyklady do nasladownia ? w domu widza rodzicow, ktorzy preferuja "branie za morde, rozwiazan silowych (bicie), kulture sily i agresji" - i przenosza te zachowania do rowiesnikow - skoro ojciec twierdzi, ze "innych" trzeba brac "za morde" to pozniej mamy latajacych wyrostkow z kijami bejsbolowymi; jestem wrecz pewny ze w domu tych chlopcow byly jakies patologiczne zachowania miedzy ojcem,matka, dziecmi skoro agresja do tej dziewczynki i jej ponizeje to "tylko taka zabawa"

wiec moze zamiast zamykac wszystkie "inne" dzieci, ktore nie spelniaja wyobrazen o "grzecznym i idealnym" dziecku to Pedagodzy przez duze P powinni wiecej zwracac uwage na psychike dzieci i wczesniej reagowac na jakies zaburzenia i interweniowac - sa rozne organy typu kuratorzy, sady rodzinne, opieka spoleczna itp. ktore maja mozliwosci zbadania i inerwencji, jesli rodzice badz nie daja rady, badz nie chca wychowywac swoich dzieci

skoro nie rodzice i nie nauczyciele maja uczyc i wychowywac to kto ? wychowawcy wiezenni ? ale to juz chyba za pozno na "wyprostowanie" dzieciaka :( zamknac mozna wszystkich - tak sie rodzi totalitaryzm, a demokracje (tak widac znienawidzona przez tych, ktorzy latwo przypinaja innym latki w stylu "lewak" "liberal") zamienia sie nie "Panstwo Opiekuncze" a w "Panstwo Policyjne" - a mi model bialoruski nie odpowiada

Pzdr.

vib

Pedagogow przez duze P nie znajdziesz w szkole panstwowej gdzie pensja jest 1000zl. A rodzin, gdzie byly patologiczne zachowania nie stac poslac dzieka do szkoly prywatnej. Ale wyborcy przeciez tak chca (totalitaryzmu nie ma, czy tak?) - dotacje, zasilki. Na szkola i zdrowie juz nie starcza szanowny wyborco.

Otóz to. Cały czas piszę, ze specjalne osrodki to zadne panaceum. Trzeba kompleksowych zmian. Zamknięte szkoły moga byc na koncu , gdy inne środki zawiodą. Nie może byc tak ze jest przeskok od uwagi w dzienniczku do zamknietego osrodka. dziatwe trzeba wychowywac a to jest działanie długotrwałe. I w szkołach trzeba takie działania wdrozyc. I dac narzędzia i wyegzekwować. By faktycznie ten co robi źle wiedział o tym. I nie czuł się bezkarny.. Niektórym nauczycielom się nie chce i takich pogonic ale niektórzy zwyczajnie się boją, bo usłysza np. "wiem gdzie twoje dziecko chodzi do przedszkola", bo są straszeni /przykłady z TVN Uwaga/. Mam tez przykład swojej jkolezanki, biologa w lo zaangazowanego w akcje antyuzaleznieniowe.Zainteresowała sie w szkole naćpaną dziewuszką, która spadła ze schodów. Wezwała pogotowie i rodziców. Matka zabroniła robic badanie krwi a na biurku dyr i w kuratorium wyladowała skarga, ze biolog jej dziecko zniesławia. Jak myslicie, jakie stanowisko zajęły władze?

Moja kolezanka teraz bardzo ostroznie podchodzi do takich przypadków a i jak mowi spostrzegawczośc jej siada.

Smutne ale prawdziwe.

Dropsiak ale przecież dokładnie to samo mówi Giertych, nikt nie będzie wysyłał kogokolwiek do szkoły zaostrzonej za zapalenie papierosa, dopiero gdy cały system edukacji, kar, szans zawiedzie persona może trafić do takiej szkoły a i tak nie automatycznie.....

zauważmy jedno, przeciez powszechnie wiadomo że mafie, złodzieje używają dzieci poniżej lat 15 do kradzieży aut, dealerami są gimnazjaliści, na woodstock czy na innych zlotach młodzieży dealerzy nawet swoje namioty oznaczają maryśką i co.... wszyscy udają że nie widzą, a nawet jeśli się kogoś złapie to co, do dyrektora pójdzie uczeń, rodziców się wezwie.... przecież dzieciak wyśmieje i będzie miał czym chwalić.....

Ktoś chce coś zmienić, nazywa się go faszystą, mówi się spuścić obecnego premiera czy ministra ale nikt nie powie złego słowa o tych którzy doprawadzili szkołę do tego momentu, o twórcach gimnazjum o całej tej lewackiej chołocie która kazała dzieciom stać się w szkole panem i władcą a nauczycieli sprowadziła do kukiełek.... dzieci są dobre, ale to polityczne decyzje doprowadziły ją do tej sytuacji.....

Zapytam jeszcze raz, gdyby ta dziewczyna tego nie zrobiła, poszła na policję, do wychowawczyni, dyrektora..... kto miałby bardziej przekichane, ona czy sprawcy...., kto byłby wyśmiewany, poniżany, komu by nie wierzono gwałcicielom czy zgwałconej????

Do tego doprowadzili liberałowie z swoim humanitaryzmem kary.... a wspomniany Nowy Jork był dla nich ością w gardle.... zlikwidujmy więzienia przeciez to wylęgarnie bandytów.....

Ile jeszcze ma być takich wypadków, by zaprzestano tych którzy chca zmian w szkole nazywac faszystami, a co jeśli to przydarzy się naszym dzieciom????