Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzień dobry

Chciałbym uzyskać informacji od Państwa na temat kładzenia istalacji wewnętrznej w budynku mieszkalnym (bloku). Jak mi widamo istalacja taka powinna być poprowadzona w rurach ze stworzywa sztucznego lub itp. umieszczonych w częsciowo w posadze, ścianach i szachtach.

Do czego zmierzam otóż kupiłem nowe mieszkanie w budynku wielo lokalowym i juz na początku okazało się że mam problemy z prądem. Po badaniu przeprowadzonym przez mojego elektryka okazało się że kabel zasialający prąd w moje mieszkanie jest uszkodzony. Natychmiastowo zgłosiłem to do developera.

Wykonawca usunął usterkę na zasadzie poprowadzenie części nowego kabla w stropie i połączył w szachcie z pozostałą częścią, która wg niego była sprawna.

I teraz pytanie moje brzmi: Czy łączenie takiego kabla (WLZ, YDY 5X6 mm2) może odbywac się na zaszadzie skęcania i owinięcia zwykłą czarną izolacją?. Bo tak zostało to zrobione. Czy tak forma usunięcia usterki jest trwała na lata?I jeszcze w sachcie gdzie czasmi może pojawić się wilgoć. Czy prawo budowalne wskazuję prawidłową formę usunięcia takiej usterki? lub PE

Bardzo proszę o odp. ewentualnie o wskazanie kogoś kto mógłby mi pomóc. Jeżeli okaże się że ustareka została usunięta nie poprawnie na tzw zasadzie "odwal się " - sprawę prawdopodobnie skieruję do sądu.

Z góry dziekuję i pozdrawiam

Darek

https://forum.murator.pl/topic/64713-problem-z-instalacj%C4%85-wlz/

Czy łączenie takiego kabla (WLZ, YDY 5X6 mm2) może odbywac się na zaszadzie skęcania i owinięcia zwykłą czarną izolacją?. Bo tak zostało to zrobione.

Połšczenie jest niepoprawne. SprowadŸ "swojego" elektryka z uprawnieniami D + Pomiary, który wystawi orzeczenie.

https://forum.murator.pl/topic/64713-problem-z-instalacj%C4%85-wlz/#findComment-1423301