Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zlewozmywak wyżej?

warkot

Recommended Posts

Zlew na podwyższeniu to dla kręgosłupa. Przy moim wzroście 170 takie podwyższenie to super sprawa, zawsze po mycu po obiedzie bolą mmnie plecy i obiecywalam sobie że zrobię sobie taki podwyższony zlew po przeprowadzcee do domku. Po przemyśleniach że w domu będę mieć miejsce na zmywarkę i nie tak często będę myć naczynia ręcznie to już nie wydaje mi się to tak konieczne. Ale jeśli taki podwyższony zlew (a może i blat roboczy) będzie się dobrze komponował to na pewno taki zrobię. Standardowe szafki są dostosowane dla kobiet "starszych", gdyż kiedyś kobiety (i mężczyźni) byli niżsi niż obecnie. Na szczęście obecnie producenci-projektańci zaczynają zauważać problem. Najzdrowsza wysokość mebli kuchennych to taka gdy przy zagiętej ręce w łokciu pod kontem prostym od łokcia do blatu jest 15 cm.

Tu wklejam fragment tekstu o prawidłowym projektowaniu kuchni: "Blat roboczy powinien być umieszczony na wysokości 85 cm od podłogi dla ludzi średniego wzrostu. Wysokość może być powiększona o 5 cm dla ludzi o wyższym wzroście. Ta minimalna różnica 5 cm może pozwolić uniknąć wyższym osobom bólu pleców"

a tu link do strony warto poczytać http://www.emebel.pl/publikacje/kuchnia.php

Pozdrawiam Kamila

Zlewozmywak na takiej wysokości, że podczas zmywania naczyń nie trzeba się schylać, powinien być IMO normą. Jak wyposażaliśmy kuchnię kilka lat temu, nie było nic zadowalającego w ofercie w sklepach. Skrzynia robiona na miarę, a fronty drzwiowe wybraliśmy z dostępnych w sklepie. Poprzedni zlew był idealny dla osoby wzrostu 150 cm w kapeluszu ;) i mycie naczyń było męką dla kręgosłupa.

Stół kuchenny (a raczej duuuży blat) też mamy na takiej wysokości, że wygodnie się pracuje na stojąco.

Ja mam 163, a blat na wys. 93. Jest super. Bardzo wygodnie.

To prawie jak moja Żona. Fajnie bo bałem się, że tak wysoki blat może dla niej być męczący. Ale faktem jest, że przy standardowym 85cm to męczymy sie oboje. W domku będzie ok. 93cm :wink:

Swoja drogą kto wymyslił jakiś standard na 85cm, skoro wszyscy na taką wysokość nażekają? :o