MaroW 26.10.2006 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2006 Drodzy użytkownicy wentylacji mechanicznej oraz ew. znawcy, potrzebuję rady. Czy należy zamontować wywiew z wiatrołapu/ganku? Pomieszczenie będzie oddzielone drzwiami od reszty korytarza. Pomieszczenie jest małe 1,6x2m, często będą otwierane drzwi (wiadomo), będzie tam chłodno, etc. Czy punkt wywiewu jest tam konieczny czy można sobie darować? Jak Wy to macie rozwiązane. Z góry dzięki za odp. PozdrawiamM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pietrov 26.10.2006 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2006 Wentylacja mechaniczna w tak małym pomieszczeniu, w dodatku często przewietrzanym (drzwi wejściowe), raczej nie jest potrzebna. Jeżeli pomieszczenie nie jest narażone na przegrzewanie się latem, nadmierną wilgoć czy jakieś nieprzyjemne zapachy to można zrezygnować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czajnik 26.10.2006 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2006 Zasadniczo nie wentyluje się wiatrołapów za pomocą wentylacji mechanicznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaga2 26.10.2006 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2006 nie mam wentylacji w wiatrołapie.... i żałuję...Niby wietrzy się przy otwieraniu drzwi, ale to nie zapewnia stałej wymiany powietrza. A w wiatrołapie trzyma się buty, mokre kurtki, czasami rowerki dzieci, gumiaki po powrocie z ogrodu..... i zdecydowanie wentylacja jest tak potrzebna.Pozdrawiam,gaga2PS. Ten brak wentylacji w wiatrołapie to jedna z nielicznych -= w moim odczuciu - niedoróbek w naszym projekcie went. mech. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gurthg 26.10.2006 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2006 Ja mam zaplanowane rurę fi 80 doprawadzoną do ... szafy na kurtki.Jak się to sprawdza powiem za rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imwbudowa 27.10.2006 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2006 my jeszcze co prawda nie uruchomiliśmy, ale nie mamy w wiatrołapie, mamy obok w pomieszczeniu gospodarczym (czystym), więc drzwi mogą być uchylone na stałe, jakby brakowało świerzego powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dopuser 27.10.2006 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2006 Czy należy zamontować wywiew z wiatrołapu/ganku? Pomieszczenie będzie oddzielone drzwiami od reszty korytarza. Czy punkt wywiewu jest tam konieczny Wywiew nie jest tam konieczny... ale ja mam zainstalowany tam nawiew... zrobiony świadomie z myślą o jesieni i zimie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Urticae 27.10.2006 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2006 nie zrobiłem i żałuję. Czasem czuć tam zapach starych kapci. Zrobiłbym wywiew.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 27.10.2006 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2006 Nawiew do wiatrołapu spowoduje przedostawanie się zapachów (o których wspomina gaga2) do wnętrza domu.W wiatrołapie przydało by sie wyprowadzenie odrębnego, o małym przekroju kanału wentylacji grawitacyjnej .Zwykle jednak usytuowanie wiatrołapu utrudnia wykonanie takiej wentylacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiang 27.10.2006 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2006 nie mam wentylacji w wiatrołapie.... i żałuję... Niby wietrzy się przy otwieraniu drzwi, ale to nie zapewnia stałej wymiany powietrza. A w wiatrołapie trzyma się buty, mokre kurtki, czasami rowerki dzieci, gumiaki po powrocie z ogrodu..... i zdecydowanie wentylacja jest tak potrzebna. Pozdrawiam, gaga2 PS. Ten brak wentylacji w wiatrołapie to jedna z nielicznych -= w moim odczuciu - niedoróbek w naszym projekcie went. mech. Mam to samo! Co prawda mam tam kanał wentylacji grawitacyjnej, ale nie ma za bardzo nawiewu, więc działa marnie. Teraz zrobiłbym tam mały wywiew went. mechanicznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dopuser 27.10.2006 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2006 Nawiew do wiatrołapu spowoduje przedostawanie się zapachów (o których wspomina gaga2) do wnętrza domu. Mhm... może właśnie dzięki memu nawiewowi raczej nie odczuwam z sieni żadnych zapachów... po prostu osuszanie jest szybkie i wilgoć nie ma szans... podobnie zresztą mam w łazience, gdzie występuję przecież o wiele więcej wilgoci... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 27.10.2006 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2006 Wiatrołap oprócz wielu innych funkcji, spełnia podstawowe zadanie (zgodnie z przepisami) jakim jest funkcja bufora (śluzy) termicznego (termicznej) - w celu ograniczenia strat energi grzewczej. Z tego względu drzwi zarówno zewnętrzne jak i wewnętrzne powinny być "szczelne". Biorąc to pod uwagę to, oraz wymienione wczesniej niedogodności, wydaje sie, że zastosowanie wentylacji (zarówno mechanicznej jak i grawitacyjnej) w wiatrołapie jest raczej niepożądane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaga2 27.10.2006 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2006 OK, tylko co z tymi niepożądanymi zapachami?nawiew i wywiew? Masz jakiś innym pomysł?Mnie to już zaczyna doskwierać.Pozdrawiam,gaga2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 27.10.2006 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2006 Jak planowałem swoją wentylację to chciałem zrobić wyciąganie powietrza z wiatrołapu (dokładniej umieszczone w szafie w wiatrołapie). Uznałem, że w ten sposób będę wyciągał brzydkie zapachy z tego pomieszczenia. Jednak osoba, która zajmuje się projektowaniem went. mech. powiedziała, że zazwyczaj nie robi się wywiewu z wiatrołapu, ponieważ jest to pomieszczenie dość chłodne (a zimą czasem bardzo chłodne - zależy czy jest tam grzejnik czy nie) przez co ograniczać będzie sprawność rekuperatora (powietrze przechodzące przez rekuperator będzie chłodniejsze, więc odzysk ciepła będzie mniejszy). Nie wiem na ile powyższy argument jest prawdziwy, ale mnie to przekonało. Ponadto jak z wiatrołapu będzie powietrze wyciągane, to na jego miejsce będzie musiało pojawić się nowe - i teraz jest pytanie - skąd będzie zaciągane: z części mieszkalnej czy z dworu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 27.10.2006 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2006 Wbrat - zależy które drzwi otworzysz.Dopuser - nawiew w łazience ??? Przecież w takim wypadku wilgoć z łazienki rozprowadzana jest po całym domu! Nie jest to "klasyka". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sail 27.10.2006 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2006 wbrat Troszkę pewnie obniży sprawność odzysku bo ciepła będzie mniej - ale o ile? Przecież taki wiatrołap ma powierzchnię, a więc i kubaturę znikomą w porównaniu do reszty pomieszczeń wentylowanych, więc ilość powietrza z niego też będzie jakaś niewielka. Osobiście uważam, że wywiew z wiatrołapu nie jest złym pomysłem, no i zawsze można dać kratkę w drzwiach wewnętrznych co siłą rzeczy podniesie temperaturę w wiatrołapie i już będziesz mieć "większą" sprawność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dopuser 27.10.2006 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2006 Dopuser - nawiew w łazience ??? Przecież w takim wypadku wilgoć z łazienki rozprowadzana jest po całym domu! Nie jest to "klasyka". ??? To jak inaczej mam ogrzewać cały dom, w tym i łazienkę, jak nie przez nawiew ? Poza tym w łazience jest też zwykły kanał wywiewny... "wilgoć ucieka" raczej tamtędy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 27.10.2006 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2006 Ale my tu piszemy ( w tym ja) o wentylacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 27.10.2006 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2006 ... jak z wiatrołapu będzie powietrze wyciągane, to na jego miejsce będzie musiało pojawić się nowe - i teraz jest pytanie - skąd będzie zaciągane: z części mieszkalnej czy z dworu... Z części mieszkalnej. Wówczas : - Temperatura w wiatrołapie podniesie się - Zapachy nie przenikną do wnętrza domu - Ciepłe powietrze z wnętrza domu w ramach wentylacji musi i tak niestety wypływać na zewnątrz. My kierujemy je w małej części do wiatrołapu, zmniejszając tylko przepływ przez kuchnię, łazienkę i WC na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dopuser 27.10.2006 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2006 Ale my tu piszemy ( w tym ja) o wentylacji. Dokładniej: o wentylacji mechanicznej... mam system ogrzewania nadmuchowego w którym właśnie wentylacja mechaniczna stanowi jeden z elementów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts