crusader 26.10.2006 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2006 Wczoraj kupiłem działkę z budynkiem gospodarczym. Niestety na działce są jeszcze 2 garaże (1 murowany, 1 drewniany) przylegające do bydynku. Na mapce i w ewidencji gruntów niestety ich nie ma (((. Trochę w tym mojej winy, ale śpieszyłem się z zakupem. Co radzicie zrobić z tym fantem? Można to jakoś ujawnić, nawet z zapłaceniem jakiejś kary (tylko jakiej). Czy lepiej to zburzyć. Garaże są na działce od około 15 lat, ale poprzedni właściciel nie ma na nie "papierów". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sumik 26.10.2006 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2006 A do celów podatkowych były zgłoszone? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crusader 27.10.2006 05:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2006 Tu też coś nie gra. W ewidencji jest powierzchnia budynku 75 m2, a w gminie do podatku 63 m3. Jak to wszystko wyprostować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga81 27.10.2006 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2006 co do garaży, których nie ma na mapie musisz wynając geodetę, który je po prostu naniesie, bo z tego co kiedyś słyszałam samowola budowlana przedawnia się po 10 latach, a u Ciebie jest ich 15. Po prostu nanieś je na mapę i będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crusader 27.10.2006 12:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2006 Jest tylko jeden problem - jak udowodnić, że budynki zostały zbudowane 15 lat temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 27.10.2006 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2006 sprawdź w starostwie, czy mają zdjęcia lotnicze i z jakiego roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crusader 04.11.2006 07:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2006 Niestety nie ma zdjęć . A co jeśli nie zburzę budynków i ktoś uprzejmie doniesie do inspektora o samowolce? Czy jeśli inspoktor nakaże mi zburzyć garaż to nie zapłacę opłaty legelizacyjnej czy będę musiał ją zapłacić bez względu no to czy garaż będzie zburzony czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pjr 05.11.2006 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 Rozbiórka bez pozwolenia lub zgłoszenia też będzie samowolą budowlaną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaPa 05.11.2006 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 Dlaczego uważasz, że Cie ktos podkabluje. Skoro tyle juz stoją to juz dawno poprzedni właściciel miałby klopoty z potencjalnym donosicielem. A ta różnica w metrach może wynikać z przepisów. Mianowicie przy pomieszczeniach (np. garaż) poniżej 1,8m (tej wartości nie jestem pewien) do podatku zalicza się połowę powierzchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crusader 16.11.2006 19:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2006 Jestem pewien, że "KTOŚ" mnie podkabluje ponieważ poprzednio w tym budynku gospodarczym był sklep. A że w tej miejscowości jest niedaleko drugi sklep więc podkablowanie mam gwarantowane ;(. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jea 16.11.2006 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2006 Niejasna jakaś sprawa, coś masz nagrabione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ulka 19.11.2006 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2006 Po pierwsze: jeśli BYŁ sklep ale już go nie ma, to nie ma sensu kablować.Po drugie: skąd ktokolwiek ma wiedzieć, że to samowola? Tym niejmniej jednak wyprostuj te sprawy, będziesz spokojniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts