AAgnieszk 27.10.2006 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2006 Witam! Zastanawiam się czy ceny będą rosły czy zimą materiały budowlane stanieją... zaczynam na wiosne stan surowy otwarty i chcę kupic mozliwie tanio. Kiedy zatem wybrac się do składów budowlanych na zakupy??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek69 27.10.2006 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2006 Proponuję w zimie. Chociaż hurtownicy twierdzą że ceny nie spadną, a jeżeli już to bardzo niewiele. Ja część materiałów kupiłem w zimie 2005/2006 i nie żałuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 27.10.2006 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2006 Proponuję w zimie. Chociaż hurtownicy twierdzą że ceny nie spadną, a jeżeli już to bardzo niewiele. a to co twierdzą hurtownicy to można w d...... (nie obrażając nikogo), dobry hurtownik musi mówić "kupuj Pań, bo będzie drożej" to czysty marketing Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Evva 27.10.2006 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2006 Ja nie wytrzymałam nerwowo i pomimo, że w tym roku robię tylko stan 0, zamówiłam już całą ceramikę. Byłam w siedmiu hurtowniach - w dwóch mi powiedzieli, że od 1 listopady ceny wzrosną, a w dwóch, że już od poniedziałku... Zamówiłam bloczki fundamentowe w jednej hurtowni w dobrej cenie, a gościu zadzwonił na drugi dzień, że strasznie przeprasza, ale dostał właśnie telefon od producenta i musi mi podnieść o 0,20 gr Podziękowałam mu. Wydaje mi się, że w listopadzie rzeczywiście ceny mogą ciut podskoczyć, ale przez zimę powinno stanąć w miejscu i może pod koniec lutego znowu w górę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek Sza. 27.10.2006 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2006 Ja główne materiały kupowałem w ostatnią zimę i na chwilę obecną jestem na tym ok 5 000 do przodu.Ogólnie cieszę się że dom z dachem już stoi. W poniedziałek wchodzą tynkarze i zostanie wykończenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Rz 27.10.2006 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2006 Witam Ja kupowałem Grudzień-luty . Ceny były wtedy od 10 do 30% (np styropian) niższe . A o podwyżkach słyszę od lat .........oni zawsze tak mówią pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 27.10.2006 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2006 Ja kupowałem w tym roku już od marca, wtedy było najtaniej. Najdrożej było w sierpniu. Ale nie sposób wszystkiego kupić od razu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wilcza75 27.10.2006 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2006 podstawowa zasada - nie ma żadnych zasad.o ile podzielam Twoje opinie anpi w temacie - Jak tanio budować, o tyle tutaj - nie.Opisujesz trend 2006. W 2005r. było dokładnie odwrotnie.Od marca do listopada ceny były stałe (cement, bloczki BK) lub spadały (stal, dachówki).Jak będzie w 2007r. wie tylko ten , Który obserwuje nas z wysoka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kacperski 27.10.2006 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2006 Nie wolno czekać z zakupami,zima 2005/2006 była wyjątkowo długa dlatego,żeby przetrwać sprzedawano materiały prawie po kosztach, wtej chwili pogoda jest akurat do budowania i ceny rosną prawie co dwa tygodnie, od 9.11. kolejna na szczęscie tylko w jednej firmie.To że w zimie było taniej " se ne wrati" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 27.10.2006 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2006 Opisujesz trend 2006. W 2005r. było dokładnie odwrotnie. Od marca do listopada ceny były stałe (cement, bloczki BK) lub spadały (stal, dachówki). Co do stali - jej cena jest nieprzewidywalna i w latach 2004-2005 bardzo się zmieniała, w związku z sytuacją w Chinach. Rok 2004 też był nietypowy, bo w maju weszliśmy do UE i VAT na materiały budowlane zmienił się z 7 na 22%. Wszyscy nagle zaczęli kupować i ceny bardzo (nieracjonalnie) wzrosły. Wtedy też wszyscy mówili, że już nie spadną. Gó..no prawda! Niektóre materiały w 3 kwartale 2004 roku już z 22% VATem były tańsze niż na wiosnę 2004 z VATem 7%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 27.10.2006 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2006 Nie wolno czekać z zakupami,zima 2005/2006 była wyjątkowo długa dlatego,żeby przetrwać sprzedawano materiały prawie po kosztach, wtej chwili pogoda jest akurat do budowania i ceny rosną prawie co dwa tygodnie, od 9.11. kolejna na szczęscie tylko w jednej firmie. To że w zimie było taniej " se ne wrati" Zobaczymy A co do pogody "akurat do budowania" - mamy jesień i to, że dzisiaj było słonecznie i +20 stopni, nie oznacza, że za tydzień będzie tak samo. Za tydzień może być -10 stopni i 20 cm śniegu. I nie będzie to nic dziwnego. A to już pogoda raczej nie do budowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 28.10.2006 04:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2006 Zobaczymy A co do pogody "akurat do budowania" - mamy jesień i to, że dzisiaj było słonecznie i +20 stopni, nie oznacza, że za tydzień będzie tak samo. Za tydzień może być -10 stopni i 20 cm śniegu. I nie będzie to nic dziwnego. A to już pogoda raczej nie do budowania jak to nie do budowania? dodatki i jazda bylo wiele postow na forum gdzie ktos ma zamiar jechac z budowa w grudniu i w styczniu klasc dach teraz kazdy okres jest dobry do budowania bo jest tak najczesciej ze sie spieszy bo kredyt albo mieszkanie sprzedane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ultima 28.10.2006 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2006 brachol: teoretycznie masz rację. Jednak rzeczywistość jest zazwyczaj inna. Często w rozmowie z wykonawcami pytam jak wygląda ich praca w okresie zimowym. Nie spotkałem się jeszcze żeby ktoś reflektował na budowę w grudniu czy styczniu. Oni po mijającym sezonie są tak zarobieni, że w okresie zimowym stać ich na przerwę w pracy i na obowiązkowe składki bez konieczności zawieszania działalności. Wiele się w tej branży ostatnio zmieniło. Np. ekipa, która latem 2005 na budowie u kolegi pracowała 6 dni w tygodniu po 10-12 godzin, w tym roku pracowała po 8 godzin i wszystkie soboty wolne. Żeby było ciekawiej dodam, że ich cennik wzrósł o 50 % a i tak nie mogą się opędzić od zamówień. Budowlańcy nie gonią już tak za szmalem jak kiedyś bo zarabiają niezłe pieniądze w sezonie.Majster z mojej ekipy w tym roku w środku sezonu wyjechał na 3 tygodnie na wczasy nad morze. Kiedyś było to nie do pomyślenia, teraz stać go na to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 28.10.2006 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2006 ciężko też np kupić wcześniej materiały takie jak beton, cement, wapno, zaprawy bo się zepsują trudne w przechowywaniu są też np okna, drzewo, blacha trzeba by na nie budować jakiś magazyn.... piasek jak go długo potrzymasz to przerośnie jakimiś roślinkami... no to zostaje tylko materiał ścienny - bloczki/cegły są zazwyczaj na zafoliowanych paletach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 28.10.2006 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2006 jak to nie do budowania? dodatki i jazda bylo wiele postow na forum gdzie ktos ma zamiar jechac z budowa w grudniu i w styczniu Tiaaaa... W teorii to łądnie wygląda. W praktyce - trochę inaczej "idzie robota" w zimie. Ciemno się robi o 16, ręce kostnieją, itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 28.10.2006 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2006 Jestem po rozmowach w kilku miejscach.Płace za materiały np w styczniu odbieram towar w kwietniu, zaden problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 29.10.2006 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2006 Uwazam, ze tej zimy ceny nie spadna i nie bedzie "zimowych promocji", bo zapowiadaja lagodna zime i mamy bum budowlany. U nas bloczki w kwietniu byly po 2 zl, a ja dawalam w pazdzierniku 2,95 zl. co do suporeksu 36cm to miesiac temu metr kwadratowy kosztowal 65,80 zl, a wczoraj placilam 72 zl, na calym suporeksie jestem 2 tysiace w plecy . O ceramice i betonie na ktory musze czekac 9 dni w kolejce nie wspomne. Staja mi przed oczami czasy komuny. A na temat obslugi w hurtowniach lepiej sie nie wypowiadac, obsluguja na szybcika, o rabatach mozna zapomniec, nie ja kupie to za mna stoi piec innych osob w kolejce. I tak juz wszedzie jest, bo hurtownie wiedza, ze jest bum budowlany i to wykorzystuja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rogbog 30.10.2006 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2006 W tym roku planujemy stan zerowy,ale jeżeli będzie dobra pogoda -budujemy dalej.Planowalismy budowę z Silki 24.Silka podrożała(w stosunku do ceny którą oferowano nam wiosną).Natomiast dostaliśmy-myslę-dobrą cenę na Ytong24-ok.56 zł/m2.Natomiast Silkę proponowano nam po ok.67 zł/m2.Stwierdzilismy z mężem,że nawet jeżeli materiały stanieją, to na Silkę nie dostaniemy ceny 56zl/m2. Zakupilismy Ytong-hurtownia przetrzyma materiał u siebie,będzie dowozić partiami.Na ścianki działowe zdecydowaliśmy się też na Ytong-rabat będzie mniejszy,ale i tak myslę ze trochę zaoszczedzimy. Pozdrawiam Bo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 30.10.2006 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2006 A co do pogody "akurat do budowania" - mamy jesień i to, że dzisiaj było słonecznie i +20 stopni, nie oznacza, że za tydzień będzie tak samo. Za tydzień może być -10 stopni i 20 cm śniegu. I nie będzie to nic dziwnego. A to już pogoda raczej nie do budowania No i q.....a wykrakałem U mnie dzisiaj w nocy -2 st, w dzień +2, a na następne dni zapowiadają ścieg z deszczem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Contelek 30.10.2006 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2006 Witam Ja naprzykład będę walczył z budową jeszcze w tym roku (w tej chwili kończą mi stan zero) choć majster narzeka że pewnie nie zdążymy przez pogodę to wybijam mu to na razie z głowy. Przeraża mnie tylko strop monolityczny , który mam w projekcie no ale zobaczymy Materiały kupuję na bieżąco dzwoniąc gdzie taniej kilka przykładów bloczki - 2,2 szt styrop fs20,10 cm -175 zł m3 cement 320 zł tona stal 1850zł tona pustak U kozłowice - 2,7 zl szt pozdrawiam życząc niskich cen cały rok i pogody też cały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts