Rom 27.10.2006 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2006 Zamierzam tył działki zasłonić sosnami, czy może ktoś się orientuje w jakiej odległości od siebie i od płotu powinny być sadzone żeby utworzyły szczelną zasłonę?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rispetto 27.10.2006 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2006 Zamierzam tył działki zasłonić sosnami, czy może ktoś się orientuje w jakiej odległości od siebie i od płotu powinny być sadzone żeby utworzyły szczelną zasłonę?? A jakie sosny? Bo znam takie, które rosnš na rok po pół metra i takie, których przyrost nie przekracza 2 cm. A jak już jakie posadzisz, to dosad parę brzózek - malaki murowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom 27.10.2006 11:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2006 chodzi mi o pospolita sosnę zwyczajną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wilcza75 27.10.2006 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2006 Zasad chyba tu nie ma żadnych, ale patrząc na moje sosenki, które po 6 latach mają ok.3m wysokości i dolne gałęzie długości 1m, sądzę ,że odległość między nimi powinna wynosić co najmniej 1,5-2m.Sądzę, że zasłona sosnowa nie będzie zbyt szczelna , ale wygląd będzie OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom 27.10.2006 13:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2006 Na pewno po kilku latach zasłona z takich sosen będzie coraz rzadsza, dolne gałęzie zaczną usychać..czy można jakoś zahamować ich nadmierny wzrost, żeby nie mieć na działce wielkich drzew?? Co się stanie jak się utnie czubki?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cisza1 27.10.2006 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2006 nic sie nie stanie, beda sie zageszczaly.jak na poczatku maja przytniesz tak ze swierze pedy beda mialy max 10cm... to jeszcze troche podrosna i tyle.moga tez wypuscic drugi raz swierze pedy. ja mam posadzone co 1.5-2 metrow i narazie jest ok, ale za 10 lat bedzie za gesto... teraz sa w wieku od 4-10 lat. najwieksza ma 2,5m. pojedyncze sztuki mam gesciej ale bede je wlasnie jutro rozsadzal. hm... ciekawe co zrobic jak urosna do 5 metrow... jak wtedy to ciac??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 27.10.2006 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2006 Regularne uszczykiwanie wszystkich "świeczek" w V, ale jeśli dorośnie ponad 2 m to może być to kłopotliwe. Posadź 'Watereri' - gęsta, wolno rosnąca, ładne niebieskawe igły. A maślaki też będą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 27.10.2006 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2006 Regularne uszczykiwanie wszystkich "świeczek" w V, ale jeśli dorośnie ponad 2 m to może być to kłopotliwe. Posadź 'Watereri' - gęsta, wolno rosnąca, ładne niebieskawe igły. A maślaki też będą. Sosna pospolita 'Watereri' jest OK ale jak na żywopłot (osłonę) to wielu osobom cena może nie pasować .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Goni_Mnie_Peleton 27.10.2006 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2006 Nie znam sie , sam sie pytalem w jakiej odleglosci drzewa sadzic.Ale z doswiadczenia wiem juz , ze takie sosenki sa tanie jak barszcz jak kupisz w jakiejs szkolce lesniej. Wiec moze posadz gesciej , a jak podrosna to przerzedzisz. Acha , a do sosen i brzozek chyba jeszcze jalowiec pospolity pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom 28.10.2006 05:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2006 Nie znam sie , sam sie pytalem w jakiej odleglosci drzewa sadzic. Ale z doswiadczenia wiem juz , ze takie sosenki sa tanie jak barszcz jak kupisz w jakiejs szkolce lesniej. Wiec moze posadz gesciej , a jak podrosna to przerzedzisz. Acha , a do sosen i brzozek chyba jeszcze jalowiec pospolity pasuje. Tak właśnie mam zamiar zrobić, chce posadzić je gęsto a potem najwyżej będę przerzedzał. Czy przy sadzeniu sypnąć im jakiegoś nawozu czy też nie ma takiej potrzeby?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 28.10.2006 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2006 Nie znam sie , sam sie pytalem w jakiej odleglosci drzewa sadzic. Ale z doswiadczenia wiem juz , ze takie sosenki sa tanie jak barszcz jak kupisz w jakiejs szkolce lesniej. Wiec moze posadz gesciej , a jak podrosna to przerzedzisz. Acha , a do sosen i brzozek chyba jeszcze jalowiec pospolity pasuje. Tak właśnie mam zamiar zrobić, chce posadzić je gęsto a potem najwyżej będę przerzedzał. Czy przy sadzeniu sypnąć im jakiegoś nawozu czy też nie ma takiej potrzeby?? ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom 28.10.2006 08:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2006 Nie znam sie , sam sie pytalem w jakiej odleglosci drzewa sadzic. Ale z doswiadczenia wiem juz , ze takie sosenki sa tanie jak barszcz jak kupisz w jakiejs szkolce lesniej. Wiec moze posadz gesciej , a jak podrosna to przerzedzisz. Acha , a do sosen i brzozek chyba jeszcze jalowiec pospolity pasuje. Tak właśnie mam zamiar zrobić, chce posadzić je gęsto a potem najwyżej będę przerzedzał. Czy przy sadzeniu sypnąć im jakiegoś nawozu czy też nie ma takiej potrzeby?? ??? W temacie roślin jestem zupełnie zielony czyźbym powiedział coś śmiesznego???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 28.10.2006 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2006 Nie znam sie , sam sie pytalem w jakiej odleglosci drzewa sadzic. Ale z doswiadczenia wiem juz , ze takie sosenki sa tanie jak barszcz jak kupisz w jakiejs szkolce lesniej. Wiec moze posadz gesciej , a jak podrosna to przerzedzisz. Acha , a do sosen i brzozek chyba jeszcze jalowiec pospolity pasuje. Tak właśnie mam zamiar zrobić, chce posadzić je gęsto a potem najwyżej będę przerzedzał. Czy przy sadzeniu sypnąć im jakiegoś nawozu czy też nie ma takiej potrzeby?? ??? W temacie roślin jestem zupełnie zielony czyźbym powiedział coś śmiesznego???? Po prostu, to co masz zamiar zrobić jest dla mnie niezrozumiałe i śmieszne. .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Goni_Mnie_Peleton 28.10.2006 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2006 Pinus moglbys jasniej napisac co w tych gesciej posadzonych sosnach jest takiego smiesznego? Chociazby ze wzgledu na nicka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 28.10.2006 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2006 Jak posadzisz gęsto, to osiągniesz efekt odwrotny od zamierzonego, tzn. szybciutko od dołu się ogołocą. A po co ten nawóz, jeszcze przy sadzeniu????? Co chcesz osiągnąć? Roczny przyrost metrowy i zero bocznych gałęzi na tym badylu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ady 28.10.2006 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2006 Jak posadzisz gęsto, to osiągniesz efekt odwrotny od zamierzonego, tzn. szybciutko od dołu się ogołocą. A po co ten nawóz, jeszcze przy sadzeniu????? Co chcesz osiągnąć? Roczny przyrost metrowy i zero bocznych gałęzi na tym badylu? Myśleż ePinusa mogła tez rozśmieszyć perspektywa przesadzania podrośniętych sosen Prościej wyciąć niż przesadzić - to udaje się niezwykle rzadko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 28.10.2006 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2006 Pinus moglbys jasniej napisac co w tych gesciej posadzonych sosnach jest takiego smiesznego? Chociazby ze wzgledu na nicka Gdyby Rom chciał pozyskiwać żerdzie sosnowe to mógłby ostatecznie posadzić gęściej jak doradziłeś, ale jemu chyba nie o to chodzi, gdyż pisze: ..czy może ktoś się orientuje w jakiej odległości od siebie i od płotu powinny być sadzone żeby utworzyły szczelną zasłonę?? Sosna pospolita - Pinus sylvestris (jako gatunek) nie nadaje się do osiągnięcia zamierzonego wyżej celu. Nie pomoże tutaj gęstość sadzenia ani żadne inne zabiegi w postaci cięcia lub nawożenia Nie widzę zwiazku mojego nicka (Pinus) z Twoją poradą .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Goni_Mnie_Peleton 28.10.2006 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2006 Myśleż ePinusa mogła tez rozśmieszyć perspektywa przesadzania podrośniętych sosen Prościej wyciąć niż przesadzić - to udaje się niezwykle rzadko O adwokat sie znalazl. W dodatku nie wie o co chodzi. Nikt tu nie pisal o przesadzaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Goni_Mnie_Peleton 28.10.2006 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2006 Pinus moglbys jasniej napisac co w tych gesciej posadzonych sosnach jest takiego smiesznego? Chociazby ze wzgledu na nicka Gdyby Rom chciał pozyskiwać żerdzie sosnowe to mógłby ostatecznie posadzić gęściej jak doradziłeś, ale jemu chyba nie o to chodzi, gdyż pisze: ..czy może ktoś się orientuje w jakiej odległości od siebie i od płotu powinny być sadzone żeby utworzyły szczelną zasłonę?? Sosna pospolita - Pinus sylvestris (jako gatunek) nie nadaje się do osiągnięcia zamierzonego wyżej celu. Nie pomoże tutaj gęstość sadzenia ani żadne inne zabiegi w postaci cięcia lub nawożenia Nie widzę zwiazku mojego nicka (Pinus) z Twoją poradą .. Ja nie radze , napisalem ze nie mam wiedzy wystarczajacej aby porad udzielac w tym temacie. Podzielilem sie swoim doswiadczeniem i tylko tyle. Akurat sam za rada lesnika posadzilem gesciej swierki i zamierzam je przerzedzic w razie potrzeby. Co nie znaczy , ze bede je przycinal , tylko po prostu czesc wytne. A jak je podsypie przekompostowanymi z obornikiem trocinami to mysle ze im to nie zaszkodzi. Jak cos wiesz Pinus i chcesz sie ta wiedza podzielic z innymi to normalnie zrob to , a nie drwij. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 29.10.2006 00:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2006 Myśleż ePinusa mogła tez rozśmieszyć perspektywa przesadzania podrośniętych sosen Prościej wyciąć niż przesadzić - to udaje się niezwykle rzadko O adwokat sie znalazl. W dodatku nie wie o co chodzi. Nikt tu nie pisal o przesadzaniu. No to znajdź sobie w tym wątku natępujacy tekst: ja mam posadzone co 1.5-2 metrow i narazie jest ok, ale za 10 lat bedzie za gesto... teraz sa w wieku od 4-10 lat. najwieksza ma 2,5m. pojedyncze sztuki mam gesciej ale bede je wlasnie jutro rozsadzal. ...i nie pisz, że a4ogrody nie wie o co chodzi. .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts