Pinus 29.10.2006 00:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2006 Jak cos wiesz Pinus i chcesz sie ta wiedza podzielic z innymi to normalnie zrob to , a nie drwij. Jak coś wiem to w miarę mozliwości chetnie dzielę się swoją wiedzą i doswiadczeniem. Natomiast gdy nie znam danego tematu to nie zabieram głosu. Nie wymyślam „śmiesznych" rzeczy, które poszukujacy informacji mogą brać za dobrą monetę. Wybacz ale takie fałszywe (może czasami podane nieświadomie) rady, czy jak to nazywasz doświadczenia, będę tutaj wytykał. Nie wykluczone, że niekiedy będę przy tym posługiwał się żartem lub ironią - to do niektórych bardziej trafia. Nie jest też w moim zwyczaju wklejanie na tym forum obrazków i tekstów skopiowanych na innych stronach w necie bez podawania żródła. Jeżeli zachodzi potrzeba to podaję linki do tych stron. .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Goni_Mnie_Peleton 29.10.2006 02:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2006 Nie znam sie , sam sie pytalem w jakiej odleglosci drzewa sadzic. Ale z doswiadczenia wiem juz , ze takie sosenki sa tanie jak barszcz jak kupisz w jakiejs szkolce lesniej. Wiec moze posadz gesciej , a jak podrosna to przerzedzisz. Acha , a do sosen i brzozek chyba jeszcze jalowiec pospolity pasuje. Tak właśnie mam zamiar zrobić, chce posadzić je gęsto a potem najwyżej będę przerzedzał. Czy przy sadzeniu sypnąć im jakiegoś nawozu czy też nie ma takiej potrzeby?? ??? W temacie roślin jestem zupełnie zielony czyźbym powiedział coś śmiesznego???? Po prostu, to co masz zamiar zrobić jest dla mnie niezrozumiałe i śmieszne. .. Ani ja ani Rom nie pisalismy o przesadzaniu. A piszac , ze Cie cos rozsmieszylo odniosles sie do powyzszych cytatow. Tak wiec "adwokata" masz kiepskiego. Podtrzymuje swoje zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Goni_Mnie_Peleton 29.10.2006 03:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2006 Jak cos wiesz Pinus i chcesz sie ta wiedza podzielic z innymi to normalnie zrob to , a nie drwij. Jak coś wiem to w miarę mozliwości chetnie dzielę się swoją wiedzą i doswiadczeniem. Natomiast gdy nie znam danego tematu to nie zabieram głosu. Nie wymyślam „śmiesznych" rzeczy, które poszukujacy informacji mogą brać za dobrą monetę. Wybacz ale takie fałszywe (może czasami podane nieświadomie) rady, czy jak to nazywasz doświadczenia, będę tutaj wytykał. Nie wykluczone, że niekiedy będę przy tym posługiwał się żartem lub ironią - to do niektórych bardziej trafia. No to fajnie , ze tak chetnie dzielisz sie swoja wiedza. Nie zamykaj moze jednak przy okazji ust innym. To jest forum wymiany doswiadczen i kazdy ma prawo wyrazic swoja opinie. Ja wyrazilem swoja , podkreslajac ze nie znam sie na tym zbytnio , wiec chyba nikogo w blad nie wprowadzilem. Mimo to nie rozumiem dlaczego Rom nie mialby sadzic sosny zwyczajnej. Nie przedstawiles przekonujacych argumentow jak dla mnie. Podyskutowac chyba mozna o tym , prawda? Zalozmy , ze Rom posadzi te sosny , od dolu mu sie ogoloca jak pisal Mirek Lewandowski i ja tego nie neguje. Ale byles chyba kiedys Pinus na skraju lasu? Wiesz , ze lesnicy nawet specjalnie tam sadza rozne mniejsze krzewy i inne rosliny? Wiem ze byles i wiesz doskonale co mam na mysli. Mysle nawet , ze bez trudu moglbys podac gatunki roslin , ktore te sosny moglyby "uszczelnic". Wybacz , ze nie posluguje sie wlasciwa terminologia , ale nie jestem w tej dziedzinie fachowcem. Nie jest też w moim zwyczaju wklejanie na tym forum obrazków i tekstów skopiowanych na innych stronach w necie bez podawania żródła. Jeżeli zachodzi potrzeba to podaję linki do tych stron. .. Nie bardzo rozumiem co sugerujesz tym tekstem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Goni_Mnie_Peleton 29.10.2006 03:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2006 A tak w ogole Rom jaka masz tam glebe na tej dzialce? Pozwole sobie zadac to pytanie od ktorego powinien chyba zaczac prawdziwy doradca (pod warunkiem ze nie jest w nastroju do zartow i ironizowania ) Zaznaczam jednak , ze nie zamierzam doradzac jakie drzewa i krzewy na danej glebie sadzic. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom 30.10.2006 10:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2006 Pinusie myślę, że twój sposób przekonywania innych jest jak najbardziej nie na miejscu. Drwieniem z kogoś raczej zrażasz kogoś do siebie niż przekonujesz do swoich racji. Rozumiem, że można się w jakimś temacie znać lepiej niż ktoś inny ale nie można od razu byc zarozumiałym, drwić z kogoś i odbierać mu prawa do wypowiedzi. Forum służy raczej do wymiany mysli i doświadczeń niż do takich tekstów. Mimo szystko pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuna 03.11.2006 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2006 Ad : RomJeżeli nie lubisz wysokich drzew a chcesz sosny to jest stosunkowo niska sosna a mianowicie kosodrzewina (3,5 m wysokości) . Jak sobie zadać trochę trudu to można przez umiejętne jej cięcie (formowanie) wyprowadzić regularne drzewko . Ale coś mi sie wydaje , że chcesz mieć raczej coś w rodzaju niestrzyżonego żywopłotu , więc kosodrzewina by się nadawała do tego celu . Jeżeli ją posadzisz w ostępach 1 - 1,5 m to osiągniesz swój cel . Jak już tu ktoś pisał sosna po osiągnieciu 1,5 m wysokości zacznie się od dołu oczyszczać mi osobiście to nie przeszkadza . Posadziłem pod sosną bluszcz , który wręcz lubi ocienienie a pnąc się po gałęziach kosodrzewiny podnosi jej walory estetyczne . Mamy gałęzie zielone . Doradzam wykonać zadrzewienie (sadzenie) sadzonkami 2-3 letnimi w donicach . Przesadzanie starszych sosen z regóły się nie udaje , ze względu na przerwanie korzenia palowego . Sadzenie sadzonkami 2-3 letnimi z bryłą korzeniową (czyli w donicach) jest droższe , ale mamy szybsze efekty i większe prawdopodobieństwo sukcesu hodowlanego . Sadzenie można także wykonać sadzonkami jednorocznymi , które można nabyć w szkółkach leśnych , są naprawdę tanie . W tym przyadku sadzimy sadzonki w odstępach 0,6 m z tego względu , że częśc ich może przepaść . Wykonując sadzenie wiosną mamy szansę ocenić jesienią jak udało się nam sadzenie (czy się przyjeły sadzonki) , oraz wykonać ewentualne poprawki - tam gdzie coś nam wyschło . Jeżeli chodzi o nawożenie iglaków to jak najbardziej można stosować . Polecam szczególnie nawozy długo działające np. Osmokote . Należy wiedzieć , że nawozy o długim okresie działania są na czas 3 miesięcy ale są także 6 miesięcy . Musimy jednak pamiętać żeby tak dobrać nawóz , aby jego działanie skończyło się z końcem lipca a drzewko zdążyło zdrewnieć przed zimą , w przeciwnym razie może zmarznąć . Ważną czynnoscią szczególnie w pierwszym roku po posadzeniu jest podlewanie drzewek o czym wielu ludzi zapomina . Oczywiście sosna jest piękna i bardzo dobrze sobie radzi na słabych siedliskach (gleby piaszczyste - suche - V i VI klasa bonitacji gleby) . Jeżeli masz na działce lepszej klasy glebę to nie koniecznie musisz sadzić sosnę . Można posadzić gatunki drzew szybkorosnących takich jak daglezja np. . Pozdrawiam Kuna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom 06.11.2006 08:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 Kuno dziękuję za informację. Zainteresowała mnie sprawa tego bluszczu Rozumiem że należy go sadzić dopiero po iluś latach jak sosny ogołoca się od dołu?? W jaki sposób sadzić taki bluszcz i jaki gatunek?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuna 06.11.2006 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 Ad Rom : W handlu bluszczu jest multum odmian . Na mojej działce mam chyba z 8 . Koloru zielonego , zielonego w białe plamy , koloru srebrnej zieleni , o różnym kształcie i wielkości liści (okrągłe , trójklapowe ) itd . . Bluszcz możesz kupić w sklepie ogrodniczym jest bardzo tani . Poza tym bluszcz bardzo łatwo możesz sam ukorzenić z sadzonek . Wystarczy urwać około 10 cm rośliny i wsadzić do gleby lub kompostu stroną gdzie powinny być korzenie i podlewać . Źle przyjmują się większe sadzonki . Nalęży pamiętać , że bluszcz lubi wodę i cień . Należy go także dokarmiać nawozami sztucznymi to będzie piękniejszy , dorodniejszy i będziesz sam widział , że dobrze się czuje - będzie miał wtedy tzw turgor . Pozdrawiam P.S. Rozumiem że należy go sadzić dopiero po iluś latach jak sosny ogołoca się od dołu?? Dokładnie tak . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
merit 08.11.2006 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2006 Byłam posiadaczką 10 -letniego ogrodu i z moich obserwacji wiem ,że sosny nieszczególnie nadają się na żywopłoty .Co roku zrzucają igły ,które im wyrosły 2-3 lata wcześniej .Dotyczy to wszystkich sosen ,także kosodrzewiny.Ogołacają się nie tylko od dołu , ale także poszczególne gałęzie.Aby mieć pięknę ,gęste okazy trzeba nad nimi pracować przez lata .Na wiosnę uszczykiwać młode pędy ,aby w roku następnym wypuszczały tych pędów więcej ,a tym samym się zagęszczały.Nawet wspomniana odmiana Watereri ,choć jest naturalnie najgęściejszą polską sosną ,z wiekiem się przerzedza i po 5-6 latach trzeba jej pędy skracać .Najpiękniej wygląda taka sosna jako pojedyncze drzewo ,pod warunkiem ,że się nad nią pracuje.Na żywopłoty ,gęste i chroniące przed spojrzeniami wścibskich sąsiadów ,nadaje się najlepiej tuja szmaragdowa .Nie brązowieje na zimę ,ma piękną soczystą zieleń i jest bardzo gęsta .Nie ma szczególnych wymagań glebowych .Można również pomieszać ten żywopłot z równie piękną żółtawą odmianą -tują aurescens .Co roku na wiosnę zasilałam iglaki jakimś nawozem i dbałam latem ,aby nie miały przymusowej suszy .Kiedy sprzedałam dom ,niczego nie było mi żal ,tylko mojego cudnego ogrodu ,który piękniał z roku na rok ,bo dużo wiedzy na temat roślin ,przez te wszystkie lata ,sobie przyswoiłamPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peeka 27.11.2006 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2006 WitamPodepne sie pod temat ze swoim pytaniem:Czy sosny lubia wilgotne srodowisko? Wiem, ze sa to drzewa, ktore maja niskie wymagania co do gleby i nawodnienia. Posadzilem u siebie ponad 20 drzewek, ktore rosly jako samosiejki w bardzo ubogiej, piaszczystej glebie. U mnie ziemia jest znacznie lepsza, a miejsce wsadzenia jest takie, gdzie czesto stoi woda. Mam pewne watpliwosci czy drzewka sie przyjma.Jak powinienem o nie zadbac, zeby dac im wieksze szanse? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
STRASS 27.11.2006 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2006 Sosny nie sa dobrym materialem na zywoploty.Jak chcesz miec szczelna zaslone posadż świerka pospolitego /Picea abies/ 2-3 szt/mb. rzedowo lub przemiennie.W celu uzyskania żywoplotu formowanego trzeba 2-3 razy go przyciąć.Powoduje tojego zagęszczeniie oraz ogranicza rozrost na boki i do góry.Jesli ktos nie chce sie bawić w przycinanie może posadzić świerk serbski,charakteryzujący się szbkim wzrostem i ladnym pokrojem.Pieknym materialem na żywopłoty jest modrzew ,ale tylko od wiosny do wczesnej jesieni. Wszystkie te gatunki sąrzadko używane w naszym kraju jako material na strzyżone i formowane żywopłoty i wypierane przez wszechobecne,cmentarne smaragdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TASIJA 18.01.2007 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 Zamierzam tył działki zasłonić sosnami, czy może ktoś się orientuje w jakiej odległości od siebie i od płotu powinny być sadzone żeby utworzyły szczelną zasłonę?? Ale nuuumer !!! Szukam od godziny wątku o żywopłocie z sosen...I PROSZĘ BARDZO...JAKA NIESPODZIANKA Wierny czytelnik mojego marnego Dzienniczka budowy...założył taki wątek Czy Ty czytasz w mioich myślach czy ja w Twoich... Chcę posadzić sosenki...bo mogę je mieć ZA DARMO.. Ja czekam do wiosny... i wkopię kilkanaście takich 1,5 m... zabaczymy co z tego wyjdzie.. Pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TASIJA 18.01.2007 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 Regularne uszczykiwanie wszystkich "świeczek" w V, ale jeśli dorośnie ponad 2 m to może być to kłopotliwe. Posadź 'Watereri' - gęsta, wolno rosnąca, ładne niebieskawe igły. A maślaki też będą. Co to są te "świeczki" Proszę o podpowiedź. Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniel Starzec 18.01.2007 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 Te świeczki to młodziutkie pędy sosnowe.(majowe)Świetna z nich nalewka wychodzihttp://www.wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=6780&page=1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 18.01.2007 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 zabaczymy co z tego wyjdzie.. Póltorametrowe, ta.. oczywiście nic nie wyjdzie, szkoda fatygi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonia1307 18.01.2007 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 zabaczymy co z tego wyjdzie.. Póltorametrowe, ta.. oczywiście nic nie wyjdzie, szkoda fatygi Fatygi ? Owszem ale najbardziej szkoda tych drzew zmarnowanych . Jeżeli już te sosny wykopane z gołym korzeniem to proponuję jak najmniejsze choć i tak nie ma pewności czy się przyjmą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom 19.01.2007 08:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2007 Zamierzam tył działki zasłonić sosnami, czy może ktoś się orientuje w jakiej odległości od siebie i od płotu powinny być sadzone żeby utworzyły szczelną zasłonę?? Ale nuuumer !!! Szukam od godziny wątku o żywopłocie z sosen...I PROSZĘ BARDZO...JAKA NIESPODZIANKA Wierny czytelnik mojego marnego Dzienniczka budowy...założył taki wątek Czy Ty czytasz w mioich myślach czy ja w Twoich... Chcę posadzić sosenki...bo mogę je mieć ZA DARMO.. Ja czekam do wiosny... i wkopię kilkanaście takich 1,5 m... zabaczymy co z tego wyjdzie.. Pozdrówka Cieszę się że mogłem być pomocny JAk chcesz przesadzać te 1,5 metrowe sosny??? Ciężko będzie z ich przyjęciem się. Lepiej weź takie półmetrowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TASIJA 19.01.2007 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2007 zabaczymy co z tego wyjdzie.. Póltorametrowe, ta.. oczywiście nic nie wyjdzie, szkoda fatygi Upss.... SZKODA Jestem "zielona jak euglena"... jeżeli chodzi o ogrodnictwo. Cieszę się że tu mogę skorzystać z porad fachowców i doświadczonych w tym temacie. Zaraz za siatką ogradzającą naszą działkę, posiały się "samosiejki"...myślałam, że będę mogła je przenieść razem z bryłą ziemii... A takie 1 m można...??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonia1307 19.01.2007 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2007 Mniejsze sosny mają większe szanse na przyjęcie i szybciej się zregenerują a co za tym idzie szybciej pójdą w górę.Korzyść przesadzania większej sosny jest złudna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TASIJA 19.01.2007 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2007 Te świeczki to młodziutkie pędy sosnowe.(majowe) Świetna z nich nalewka wychodzi http://www.wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=6780&page=1 Więc mam obrywać w maju te świeczki które urosną na samej górze drzewka, czy wszystkie ? Mamy na działce 20 świerków przy siatce - im też obrywać te świeczki ? Chcę z nich uformować kiedyś coś w rodzaju żywopłotu. Fotka poniżej: http://www.republika.pl/camping60/bud/215.jpg.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts