Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sosny - w jakiej odległości sadzić??

Rom

Recommended Posts

• Odpowiedzi 47
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jeśli chcesz mieć gęsą zwartą i o mniejszych gabarytach sosenke to obrywaj ale w maju,no wszystkie.

Swierka śmiało można strzyc nożycami aby uzyskać zwartą i równą sciane zieleni.

Widze że one już są dość szerokie

ŚWIERKI BYŁY PRZYCIETE NOŻYCAMI W CZERWCU 2005...były przycięte boki i czubki...Nie wiem czy dobrze,

słyszałam, że czubki przycina się świerkom, dopiero wtedy gdy osiągną wymaganą wysokość...a tej jeszcze nie osiągnęły..a kolega obciął im czubki :evil:

Kiedy i jak często przycinać te świerki ?

Ostatnie pytanie o te sosenki...

Rozumiem, że "świeczki" to nowe przyrosty, więc jak je wszystkie oberwę...

to nic w danym roku nie urośnie..?? (oberwę przecież wszysto nowe co urosło) :o :oops: OŚWIEĆ MNIE PROSZĘ... :oops:

to nic w danym roku nie urośnie..?? (oberwę przecież wszysto nowe co urosło)

Jeśli oberwiesz jeden taki pęd to pojawi się kilka tylko że znacznie mniejszych jeszcze tego samego roku.

Czasami uszczykuje sie dwukrotnie w roku w zależnosci od potrzeb.

Świerka tnij mocno , czubki też w przeciwnym razie nie bedzie zbyt atrakcyjny ten żywopłot.

to nic w danym roku nie urośnie..?? (oberwę przecież wszysto nowe co urosło)

Jeśli oberwiesz jeden taki pęd to pojawi się kilka tylko że znacznie mniejszych jeszcze tego samego roku.

Czasami uszczykuje sie dwukrotnie w roku w zależnosci od potrzeb.

Świerka tnij mocno , czubki też w przeciwnym razie nie bedzie zbyt atrakcyjny ten żywopłot.

WIELKIE DZIĘKI !!! WSZYSTKIE PIERWSZE ŚWIECZKI WYRYWAM NA WIOSNĘ :lol:

W JAKIM MIESIĄCU CIĄĆ TEGO ŚWIERKA (RAZ DO ROKU??? CZY CZĘŚCIEJ)

SORKI ZA TAK BANALNE PYTANIA, ALE NIGDY NIE MIAŁAM SWOJEGO WŁASNEGO OGRÓDKA.... :wink: UCZĘ SIĘ DOPIERO OD W A S :lol:

Jeśli chcesz mieć gęsą zwartą i o mniejszych gabarytach sosenke to obrywaj ale w maju,no wszystkie.

Swierka śmiało można strzyc nożycami aby uzyskać zwartą i równą sciane zieleni.

Widze że one już są dość szerokie

ŚWIERKI BYŁY PRZYCIETE NOŻYCAMI W CZERWCU 2005...były przycięte boki i czubki...Nie wiem czy dobrze,

słyszałam, że czubki przycina się świerkom, dopiero wtedy gdy osiągną wymaganą wysokość...a tej jeszcze nie osiągnęły..a kolega obciął im czubki :evil:

Kiedy i jak często przycinać te świerki ?

Ostatnie pytanie o te sosenki...

to nic w danym roku nie urośnie..?? (oberwę przecież wszysto nowe co urosło) :o :oops: OŚWIEĆ MNIE PROSZĘ... :oops:

Świeczki to nie są nowe przyrosty - ale młode pędy jeszcze przed rozwinięciem i przez wysunięciem się z pochewek igieł - łatwo je poznasz - pojawiają się w początku maja, są miekkie, łatwo można je przełamac w palcach - usuwasz je w połowie długości gdy mają ok 15-20 cm więc przyrost w roku w którym je przełamałaś ma 10-20 cm a nie pół metra