Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 52
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Proponuję płaszcz wodny. Możesz wykorzystać istniejące kaloryfery a poza tym znika problem kurzu którego w przypadku rozprowadzenia powietrza nie unikniesz, nie ma problemów z dostarczeniem ciepła do każdego pokoju. Ja będę już drugi sezon taki system eksploatował. Co prawda wychodzi trochę drożej ale porównując z rozprowadzeniem powietza wychodzi na plus.

Jest tylko jedno ale, jak braknie prądu - to system płaszcza wodnego przestaje spełniać funkcję grzewczą.

Wg mnie, jeżeli planujesz kominek tylko dla nastroju (a nie grzania domu) to daj sobie spokój z płaszczem wodnym i zrób zwykłe rozprowadzenie powietrza - ja co prawda nie mam jeszcze kominka, ale sporo analizowałam ten temat na podstawie doświadczeń znajomych (mają różne rozwiązania) i opinie wszystkich są takie jak powyżej napisałam. Tak na marginesie, po jakimś czasie wszyscy moi znajomi zaczęli używać kominków tylko dla dodania nastroju wieczorem w piątek, sobotę czy niedzielę, a ogrzewanie to mają albo gazowe, albo węglowe.

Napiszcie mi proszę , czy jeśli założe piec uniwersalny na węgiel i drewno do ogrzania domu i do tego będzie ogrzewanie podłogowe to czy mi się opłaca jeszcze kominek z płaszczem wodnym czy lepiej nie przepłacać i założyć kominek tradycyjny?

Do: Areq:

Napisz mi czy przy ogrzewaniu piecem i z podłogowym , to co lepiej : kominek zwykły czy dołożyć ten z płaszczem wodnym? Chyba lepiej ten zwykły co? Szkoda kasy.

Temat rzeka, który był tu poruszany milion razy.

Każdy chwali swoje, standardowe odpowiedzi:

1. Tylko z płaszczem,

2. Tylko DGP,

3. Nie rób z salonu kotłowni.

Ja mam z płaszczem wodnym.

Zaleta: wpięte w obieg z kaloryferami i grzeje mi każdy grzejnik a nie tylko miejsca, gdzie wyprowadziłem rury.

Fakt, trochę brudniej w okolicy kominka, ale jak ktoś nie boi się sprzątać po sobie to śladu nie ma (główny brud jest przy nanoszeniu drewa, z którego trochę się sypie).

Napiszcie mi proszę , czy jeśli założe piec uniwersalny na węgiel i drewno do ogrzania domu i do tego będzie ogrzewanie podłogowe to czy mi się opłaca jeszcze kominek z płaszczem wodnym czy lepiej nie przepłacać i założyć kominek tradycyjny?

Dziwne, ale po co Ci ten z płaszem wodnym, przeciez juz bedziesz miała jedną kotłownię.

Szkoda salonu na drugą, w Twoim przypadku to chyba zwykły kominek do ozdoby byłby najodpowiedniejszy o ile będzie Ci się chciało w ogóle palić po obowiązkach palacza w kotłowni.

Pozdrawiam

Palenie w dwóch miejscach tym samym paliwem nie ma sensu.

Ładny, klasyczny kominek w zupełnoœci wystarczy.

jak byœ paliła gazem/ropš, to ma sens, o ile masz niedrogi dostęp do drzewa. Spore oszczędnoœci. W stosunku do cen gazu/ropy

Z całym szacunkiem, ale porównywanie DGP do płaszcza wodnego to jak by porównać liczydło do zaawansowanej maszyny obliczeniowej :) Tematu nie rozwijam, bo porównywanie nawiewu ciepła rurami przez kratki - do komfortu posiadania gorących kaloryferów po 10 minutach od rozpalenia ognia to małe nieporozumienie... ale wiem wiem, zaraz mnie zjedzą posiadacze DGP. OK - to też dobre rozwiązanie ;)

Jeśli ktoś pisze, że "znajomi" mają różne kominki i nie używają ich do ogrzania domu tylko jako źródło nastroju to znaczy, ze nie wie o czym mówi. Jaki sens jest używać kominka z płaszczem wodnym do robienia nastroju, jeśli w tym samym czasie bez żadnych dodatkowych czynności kominek ten podaje ciepło na kaloryfery? Rozumiem, że znajomi z premedytacją wyłączyli instalację kominka z płaszczem, bo ogrzewał dom zamiast tylko robić nastrój? Istotą i zaletą płaszcza wodnego jak i DGP jest to, że poza nastrojem dają ciepło i odłączają piec gazowy...

Jeśli chodzi o zakładanie pieca na węgiel i drewno do ogrzania domu a do tego kominek z płaszczem wodnym to już głębokie nieporozumienie. Szkoda pieniędzy na dublowanie tych samych źródeł ciepła - istotą takich rozwiązań jest zapewnienie alternatywy dla określonych źródeł ciepła. Kombinacja piec gazowy/olejowy plus kominek z płaszczem wodnym jest chyba najbardziej optymalna.

H.

to i ja dodam swoje pięć groszy... Czy autor postu napisał że ma w domu gaz lub inny piec na paliwo stałe? Pytanie padło proste: "płaszcz czy DGP?". Inną sprawą jest, że odpowiedzi jest masa w "archiwum" ;) W przyszłym roku będę stał przed takim samym dylematem. Gaz będę miał za dwa lata, więc dwa sezony przeboleć muszę na kominku :( I jeszcze jedno... popieram przedmówcę w całej rozciągłości ;)

Więc tak: mam doprowadzony gaz ziemny do domu. w piwnicy mam mieć piec gazowy do co i cwu. równiez mam miec w salonie kominek. Przy rosnšcych cenach gazu i możliwoœci przykrecenia kurka gazu przez Rosjan mysle o wsparciu instalacji co przez kominek. Ale tu jest następny dylemat: w przypadku braku pršdu elektrycznego ( buduje się na wsi) co bedzie lepsze kominek z płaszczem wodnym czy DGP.

A może zrobić kominek z płaszczem wodnym i wyprowadzić awaryjnš instalację elektrycznš do sterowania co pod agregat pršdotwórczy???

Acha jeszcze pragne nadmienić ,że mam też położyc solary na dachu.Instalacja jest już częœciowo wykonana.

Co radzicie ?

agamon

Więc tak: mam doprowadzony gaz ziemny do domu. w piwnicy mam mieć piec gazowy do co i cwu. równiez mam miec w salonie kominek. Przy rosnšcych cenach gazu i możliwo�ci przykrecenia kurka gazu przez Rosjan mysle o wsparciu instalacji co przez kominek. Ale tu jest następny dylemat: w przypadku braku pršdu elektrycznego ( buduje się na wsi) co bedzie lepsze kominek z płaszczem wodnym czy DGP.

A może zrobić kominek z płaszczem wodnym i wyprowadzić awaryjnš instalację elektrycznš do sterowania co pod agregat pršdotwórczy???

Acha jeszcze pragne nadmienić ,że mam też położyc solary na dachu.Instalacja jest już czę�ciowo wykonana.

Co radzicie ?

agamon

Nie musisz odrazu instalowac odrazu agregatu wystarczy przetwornica energii elektrycznej z 12 v / 220 v pod którą podłonczysz akulumator samochodowy im więcej będzie miał amperogodzin tym dłużej da ci awaryjne zasilanie 8)

Mam gaz z butli który jest paliwem podstawowym. Napędza on podłogówkę na parterze i kaloryfery na poddaszu. Jednak z uwagi na dużą bezwładność podłogówki są sytuacje gdy trzeba szybko dogrzać dom i wtedy uruchamiam kominek z DGP grawitacyjnym. Przy podłogówce i kaloryferach to jedyny sposób by podnieść szybko temperaturę tam gdzie nie ma kaloryferów. Kominek pracuje na całą parę i brak wówczas efektu zakopconych szyb.
Kominek z płaszczeem ma jedną zasadniczą przewagę nad DGB- można mieć dzięki niemu ciepłą wodę, a przd brakiem prądu prądu można zabezpieczyć się kupując np. agregat.

jeśli masz gaz i kominek ma być alternatywą co do ewentualnych oszczędności to tylko i wyłącznie kominek z płaszczem

Długo też się zstanawiałem DGP czy płaszcz ?

DGP odrzuciłem z 2 eliminujących całkowicie przynajmniej dla mnie to rozwiązanie powodów :

1) niestety kurz i malowanie co x czasu mnie nie interesuje

2) jak już grzeje to chce mieć ciepło wszędzie

padło więc na kominek z płaszczem z doświadczenia 2 miesięcznego mogę napisać tyle

1) nie włączyłem w domu jeszcze CO z pieca gazowego !!!! a mamy prawie listopada i piszę to siedzą przy kominku patrząc w piękny ogień ,dom dogrzewam co 2-3 dni kominkiem rozpalanym 18-23 i starczy w zupełności myślę , że do grudnia mój piec gazowy będzie miał wolne ( pomijając wodę użytkową )

2) co do uciążliwości - rozpalenie zajmuje mi w porywach 5 min , czyszczenie tzn. szyba i popiół raz na 2 tygodnie i zajmuje to jakieś max 15 min

3) kotłownia w salonie i brudzenie czy wy nie przesadzacie !!! kosz wiklinowy - na jego spodzie wyborcza na to drzewo i nic się z drzewa nie sypie i nic się po drodze nie brudzi ,czy dużo chodzę z drzewem dwa kosze na dzień , na dwór też nie wychodzę na raz na tydzień wrzucam ileś tam polan do garażu i tyle

Reasumując rozwiązanie całkowicie rewelacyjne , oczywiście podstawowym ogrzewaniem będzie gaz a kominek jak mi się będzie chciało przewidywałem , że może sob-ndz ale na tyle sprawia mi to przynajmniej jeszcze frajdę , że palę jak jest potrzeba no i rachunki za gaz po 50PLN też cieszą :)

dom 190m2 , podłogówki + grzejniki , kominek Lechma 15 kW , 24 BK +12 STYRO w domu temp w zakresie +20-22C

Wojtek R tymi ręcami :D podpisuję się pod Twojimi słowami :D yes, yes, yes, żadnego DGP :(

niestety moim zdaniem DGP to absolutna porażka a mam znajmomych z DGP i prawie ryczą krocząc u mnie po ciepłej podłodze w całym ciepłym domu :lol:

:wink: